Εισηγήτρια ΗΕ προειδοποιεί κράτη για τερματισμό χρηματοδότησης προς UNRWA

Εισηγήτρια των ΗΕ προειδοποίησε την Κυριακή ότι οι χώρες που τερματίζουν την χρηματοδότηση προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, παραβιάζουν δικαστική απόφαση για παροχή αποτελεσματικής βοήθειας στη Γάζα και ενδέχεται να παραβιάζουν και τη διεθνή σύμβαση για τη γενοκτονία.

Ορισμένες χώρες δωρητές, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Βρετανίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, ακολούθησαν το Σάββατο το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών στην αναστολή της πρόσθετης χρηματοδότησης στην UNRWA.

Αυτό

έγινε μετά τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι πολλά από τα μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, προειδοποίησε ότι η απόφαση για παύση της χρηματοδότησης της UNRWA «αψηφά απροκάλυπτα» την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου να επιτραπεί αποτελεσματική ανθρωπιστική βοήθεια» να φτάσει στη Γάζα.

«Αυτό θα συνεπάγεται νομικές ευθύνες, ή την κατάρρευση του (διεθνούς) νομικού συστήματος», έγραψε στην πλατφόρμα X.

Η UNRWA αντέδρασε στους ισχυρισμούς απολύοντας αρκετούς υπαλλήλους και υποσχόμενη διεξοδική έρευνα για τους αδιευκρίνιστους ισχυρισμούς, αλλά το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να τερματίσει τη λειτουργία της υπηρεσίας στη Γάζα, μετά τον πόλεμο.

Η Αλμπανέζε, η οποία είναι ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας που διορίστηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά δεν μιλάει εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε τη χρονική στιγμή των αποφάσεων για τερματισμό της χρηματοδότησης.

«Την ημέρα που το ICJ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ εύλογα διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, ορισμένα κράτη αποφάσισαν να αφαιρέσουν τα χρήματα της UNRWA», είπε σε ξεχωριστή ανάρτηση στο X.

Κάνοντας αυτό, είπε, οι χώρες «τιμωρούν συλλογικά εκατομμύρια Παλαιστίνιους στην πιο κρίσιμη στιγμή και πιθανότατα παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία».

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΓΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα