Εκδήλωση για τσιατιστά και μαντινάδες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, το Σπίτι της Κύπρου και ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού διοργάνωσαν, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την επιστημονική και καλλιτεχνική εκδήλωση «Τσιατιστά και μαντινάδες: Κύπρος, Κάρπαθος, Κρήτη, Κάσος».

Στο

πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο Καθηγητής Εθνομουσικολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Λάμπρος Λιάβας, παρουσίασε την έκδοση «Οι ποιητικοί διάλογοι στις λαϊκές παραδόσεις της Κρήτης, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κύπρου. Λαϊκοί ποιητάρηδες, μαντινάδες και τσιαττίσματα».

Η έκδοση περιλαμβάνει τα πρακτικά του 7ου Συμποσίου Λαογραφίας, με τον ανωτέρω τίτλο, που διοργανώθηκε στη Λεμεσό από τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού, το 2018.

Περιέχει τις δώδεκα ανακοινώσεις ακαδημαϊκών, λαογράφων και ερευνητών των τοπικών λαϊκών παραδόσεων του συνεδρίου, καθώς και δύο παραρτήματα με όλες τις μαντινάδες και τα τσιαττιστά που εκφωνήθηκαν τότε στις εκδηλώσεις στην Κύπρο, με φωτογραφικό παράρτημα από τη μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση, όπου τιμήθηκαν κορυφαίοι μαντιναδόροι και τσιαττιστές από τα τέσσερα νησιά.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε η μουσικοχορευτική παράσταση «Ένα ταξίδι στη μουσική και χορευτική παράδοση της Κύπρου, της Κρήτης, της Κάσου και της Καρπάθου».

Συμμετείχαν οι χορευτικές ομάδες του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου «Στησίχορος», του Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων και του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού.

Συμμετείχαν, επίσης, οργανοπαίκτες, πρωτοχορευτές, μαντιναδόροι και τσιαττιστές.

Από την Κάσο, ο Δημήτρης Περσελής μαζί με νεαρούς οργανοπαίκτες από την Όλυμπο Καρπάθου, ο Μιχάλης Ζωγραφίδης, ο Γιάννης Τσαμπανάκης και ο Γιάννης Λεντάκης. Από την Κρήτη ο Γιάννης Φραγκιαδουλάκης και το Μουσικό Σχήμα «Κρηταίοι». Από την Κύπρο ο Γιάννης Διονυσίου, ο Ανδρέας Ανδρέου, ο Μάκης Χρυσοστόμου και ο Δημήτρης Γενεθλή.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα