Η ΠΣΟ σταθερός συμπαραστάτης για δίκαιη λύση του Κυπριακού

Τη διαβεβαίωση ότι η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) «ήταν και παραμένει σταθερός συμπαραστάτης σε αυτό τον αγώνα για δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ», εξέφρασε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πάμπης Κυρίτσης, ΓΓ της ΠΣΟ.

Ο κ. Κυρίτσης χαιρέτισε με ομιλία του τη δικοινοτική εκδήλωση της ΠΕΟ

και τ/κ συντεχνιών που πραγματοποιήθηκε στο οδόφραγμα Λήδρα Πάλας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη, η οποία ορίστηκε από την ΠΣΟ ανήμερα της επετείου της έναρξης της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η ΠΕΟ κάλεσε σε συγκέντρωση στις 18:45 στην Πλατεία Ελευθερίας, από όπου οι συγκεντρωμένοι πορεύθηκαν στο οδόφραγμα Λήδρα Πάλας και συναντήθηκαν με την πορεία των τ/κ συνδικάτων.

«Εκ μέρους των 105 και πλέον εκατομμυρίων μελών της ΠΣΟ από 133 χώρες από όλες τις γωνιές της γης, μεταφέρω στην σημερινή αντιμπεριαλιστική, αντιπολεμική κινητοποίηση ειρήνης και επανένωσης, τον θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας», είπε ο κ. Κυρίτσης.

Σημείωσε, ακόμα, ότι με την ευκαιρία της ημέρας αυτής, ταξικά συνδικάτα σε όλο το κόσμο "εναντιώνονται στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις", απαιτούν διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συνασπισμών, σεβασμό της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και του δικαιώματος του κάθε λαού να αποφασίζει ο ίδιος τον δρόμο του. «Λέμε όχι στις κυρώσεις, τους αποκλεισμούς και τους οικονομικούς πολέμους», πρόσθεσε.

«Είμαστε περήφανοι που τα ταξικά προσανατολισμένα συνδικάτα της Κύπρου που είναι μέλη της ΠΣΟ, πρωτοστατούν και αποτελούν την μαχητική ραχοκοκαλιά του αγώνα για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο σε ένα κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, απαλλαγμένο από την  εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», συνέχισε ο κ. Κυρίτσης. Επεσήμανε, δε, ότι ο  κοινός αγώνας των Ε/κ και Τ/κ εργαζομένων για επίλυση του κυπριακού, είναι αναπόσπαστο μέρος του αγώνα των λαών όλου του κόσμου για  παγκόσμια ειρήνη.

Νωρίτερα, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, αναγιγνώσκοντας στα ελληνικά την κοινή διακήρυξη των οργανώσεων ΠΕΟ, DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN, DAÜ-SEN και της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος» ανέφερε ότι «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου ενώνει την φωνή του με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου στον αγώνα για την υπεράσπιση της ειρήνης, ενάντια στο φασισμό και την μισαλλοδοξία».

Οι οργανώσεις στην κοινή διακήρυξή τους επεσήμαναν, ακόμα, ότι «ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την όξυνση των ανταγωνισμών, των ένοπλων συγκρούσεων  και των επεμβάσεων  με σκοπό τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και των αγορών» και ότι «ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου και της χρήσης πυρηνικών όπλων είναι πλέον ορατός».

«Οι Κύπριοι εργαζόμενοι, που εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια βιώνουν τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους, εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στους λαούς που δοκιμάζονται από τον πόλεμο, καταδικάζουν την παραβίαση του Διεθνούς δικαίου και απαιτούν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη βάση του Διεθνούς δικαίου», σημειώνει η διακήρυξη.

Στη συνέχεια, εκφράζοντας ανησυχία για την μακροχρόνια στασιμότητα και την απουσία διαλόγου για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό, οι οργανώσεις κάλεσαν «τους δυο ηγέτες έμπρακτα να επαναβεβαιώσουν την προσήλωση τους στην μορφή λύσης του κυπριακού στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ» και ζητούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό να επαναρχίσουν άμεσα από το σημείο που έμειναν στο Κράν Μοντανά με αποδοχή του πλαισίου του ΓΓ και των μέχρι σήμερα συγκλίσεων.

Τέλος, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους σε κοινό αγώνα «για δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο που να εξυπηρετεί τους Κύπριους και που θα μετατρέψει την χώρα μας σε γέφυρα ειρήνης και ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή μας».

Με αφορμή την εκδήλωση της 1ης Σεπτεμβρίου, οι οργανώσεις ανέδειξαν το αίτημα για περισσότερες δαπάνες για την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση, ενάντια στους εξοπλισμούς και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Διαβάστε επίσης:ΚΕ: Οι πολιτικοί αρχηγοί αναγνώρισαν τους ορθούς χειρισμούς του ΠτΔ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα