Λευκορωσία: Φτιάχνουν βάση για τη Βάγκνερ νοτιοανατολικά του Μινσκ

Δορυφορικές εικόνες από κενή στρατιωτική βάση που βρίσκεται νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Λευκορωσίας Μινσκ φαίνεται ότι δείχνουν την τέλεση εργασιών για την κατασκευή εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν την μισθοφορική οργάνωση-εταιρεία Wagner.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει πληροφορίες για την κατασκευή νέας βάσης για την Wagner σε κενές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στην πόλη Ασιπόβιτσι, σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από το Μινσκ.

Εικόνες που προέρχονται από δορυφόρους Sentinel 2 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας δείχνουν σειρές μεγάλου

μήκους κατασκευών στο κοντινό χωριό Τσελ, σε μία έκταση η οποία ήταν κενή στις 14 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο προσκάλεσε την Wagner να εγκατασταθεί στην χώρα του καθιστώντας την επιχειρησιακή της βάση έπειτα από την συμφωνία με την οποία έλαβε τέλος η σύντομη ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν το περασμένο Σάββατο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι μαχητές της Wagner είναι ελεύθεροι είτε να μετακινηθούν στην Λευκορωσία, είτε να ενταχθούν στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, είτε να αποστρατευθούν.

Ο ιδιοκτήτης και αρχηγός της Wagner δήλωσε ότι ξεκίνησε την ανταρσία με στόχο να ζητήσει αλλαγές στην ηγεσία του ρωσικού στρατού, στην οποία επέρριπτε την ευθύνη για τις αποτυχίες του πολέμου στην Ουκρανία και για να προλάβει την διάλυση της Wagner που είχε λάβει εντολή να υπαχθεί στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας μέχρι την 1η Ιουλίου.

Φιλοδοξίες, χρήμα και κατάσταση διέγερσης

Στην Μόσχα, ρώσος βουλευτής δήλωσε σήμερα ότι ο Πριγκόζιν είχε μάθει ότι η Wagner δεν θα μπορούσε πλέον να πολεμά στην Ουκρανία, αφού αρνήθηκε να υπογράψει συμβόλαια βάσει των οποίων οι μαχητές του θα υπάγονταν πλέον στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας, λίγες ημέρες πριν από την ανταρσία του περασμένου Σαββάτου.

Ο στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Αμυνας της ρωσικής Δούμα, δήλωσε ότι το έναυσμα για την ανταρσία ήταν η διαφωνία του Πριγκόζιν με την απαίτηση που διατυπώθηκε από το υπουργείο Αμυνας για την υπογραφή συμβολαίων όλων όσοι εκτελούσαν πολεμικό έργο, άρα και των μαχητών της Wagner.

«Ολοι άρχισαν να εφαρμόζουν την εντολή...όλοι, εκτός από τον Πριγκόζιν», είπε ο στρατηγός Καρτάλοφ.

Στις 11 Ιουνίου, ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι οι μαχητές της Wagner δεν θα υπογράψουν συμβόλαια με τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος είναι ανίκανος να διαχειρισθεί στρατιωτικές μονάδες.

Μετά την άρνηση του Πριγκόζιν να υπογράψει τα συμβόλαια, του ειπώθηκε ότι οι μισθοφόροι του δεν θα πολεμούσαν πλέον στην Ουκρανία και κατά συνέπεια δεν θα ελάμβαναν κρατικό χρήμα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Πριγκόζιν διέπραξε προδοσία λόγω «υπερβολικών φιλοδοξιών», χρημάτων και σε «κατάσταση διέγερσης».

Το αεροσκάφος IL-22 που κατέρριψαν οι μισθοφόροι της Βάγκνερ είναι μεγάλη απώλεια για τους Ρώσους

Η απώλεια του στρατιωτικού αεροσκάφους IL-22, το οποίο κατέρριψαν (μαζί με έξι ελικόπτερα) οι μισθοφόροι της Βάγκνερ κατά την διάρκεια της αποτυχημένης ανταρσίας στις 24 Ιουνίου «θα επηρεάσει αρνητικά τις ρωσικές αεροπορικές και επίγειες επιχειρήσεις», αναφέρεται στην τελευταία αναφορά των βρετανικών στρατιωτικών υπηρεσιών κατασκοπείας.

Το IL-22M στο οποίο είχε αναφερθεί αναλυτικά η ρωσική υπηρεσία του BBC , αποτελεί τμήμα μιας σχετικά μικρής μονάδας , αποτελούμενης από όχι περισσότερα από 12 αεροσκάφη, τα οποίο χρησιμοποιούνται ενεργά τόσο για την επιχειρησιακή διοίκηση το αεροπορικών επιχειρήσεων όσο και για την υποστήριξη των επικοινωνιών μεταξύ διάσπαρτων στρατιωτικών τμημάτων στο έδαφος.

«Αυτά τα αεροσκάφη ειδικού προορισμού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση των ρωσικών στρατευμάτων κατά την πορεία του πολέμου κατά της Ουκρανίας- υποστηρίζουν οι συντάκτες της αναφοράς.- Ως πολύτιμο κεφάλαιο τα κρατούσαν σε ασφάλεια στον ρωσικό εναέριο χώρο, μακριά από τα όρια στα οποία μπορούσε να στοχεύσει η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα».

«Σε μια βραχυπρόθεσμη προοπτική, το ψυχολογικό σοκ από μια τέτοια απώλεια μεγάλου αριθμού πληρωμάτων θα κλονίσει το ηθικό των ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων. Σε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, δεν αποκλείεται η διοίκηση των Ρώσων να αναγκαστεί να μειώσει την ένταση των επιχειρήσεων, ώστε να εκτεθούν τα εναπομείναντα αεροσκάφη σε κίνδυνο», ισχυρίζονται οι συντάκτες της αναφοράς.

«Πιθανότατα, αυτό θα υπονομεύσει την ικανότητα της Ρωσίας να διοικεί και να συντονίζει τις δυνάμεις της , ιδιαίτερα τις περιόδους διεξαγωγής εντατικών επιχειρήσεων» καταλήγει η αναφορά.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Ασκήσεις αντιμετώπισης πυρηνικής καταστροφής κοντά στη Ζαπορίζια

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
 

Keywords
Τυχαία Θέματα