Νέο άνοιγμα Τουρκίας στη Δυτική Αφρική-Επιχειρεί διείσδυση στη ζώνη του Σαχέλ

Η Άγκυρα, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της περιοχής του Σαχέλ για ολόκληρη την Αφρική, ενισχύει τη διείσδυσή της στη Δυτική Αφρική μέσω της Μαυριτανίας αυτή τη φορά.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, με τον Μαυριτανό ομόλογό του, Muhammed Salim Merzuk, εξετάστηκαν υφιστάμενες και δυνητικές ευκαιρίες συνεργασίας από την ενέργεια, την οικονομία, το εμπόριο, την ασφάλεια και την περιφερειακή συνεργασία.

Σύμφωνα με τον Φιντάν, «η ασφάλεια της περιοχής του Σαχέλ είναι στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την Αφρική» και η Τουρκία δεσμεύεται να συμβάλει στην ευημερία και την ασφάλεια της περιοχής, συνεργαζόμενη με τις εν λόγω χώρες.

«Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες για τη βελτίωση τόσο της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας όσο και των οικονομικών σχέσεων για τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής. Συζητήσαμε λεπτομερώς τις υφιστάμενες και τις δυνητικές ευκαιρίες συνεργασίας, ιδίως σε οικονομικά και εμπορικά θέματα», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό του από τη Μαυριτανία σήμερα.

Ο Χακάν Φιντάν προανήγγειλε επίσης συνεργασία και μέσω διεθνών οργανισμών με τη Μαυριτανία.

«Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη συνεργασία με τη Μαυριτανία σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και της Αφρικανικής Ένωσης.

Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με την Αφρικανική Ένωση στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που έχουμε από το 2008».

Παράλληλα, η Μαυριτανία εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την επέκταση της συνεργασίας με την Τουρκία σε πολλούς τομείς. Επικεντρώνοντας κυρίως σε θέματα όπως οι φυσικοί πόροι, το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν παρέλειψε να δώσει έμφαση στη συνεισφορά της και στην ειρήνη και την ασφάλεια σε περιφερειακό επίπεδο μαζί με τη συνδρομή της Τουρκίας.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αναπτυχθεί η Τουρκία σε πολλούς τομείς. Ειδικά οι φυσικοί πόροι, το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το πράσινο υδρογόνο είναι πολλά υποσχόμενοι τομείς για εμάς και πολύ σημαντικοί.

Υπάρχουν προτεραιότητες που μπορούμε να τις υλοποιήσουμε μαζί με την Αφρικανική Ένωση. Να συμβάλουμε στην ειρήνη και την ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο, να διασφαλίσουμε την οικονομική ολοκλήρωση, να πραγματοποιήσουμε την ολοκληρωμένη ανάπτυξη.

Θέλουμε να το υλοποιήσουμε αυτό μαζί με την Τουρκία.

Συζητήσαμε για την περιοχή του Σαχέλ, που αντιμετωπίζει διάφορες κρίσεις, προκλήσεις και κινδύνους. Θα τις ξεπεράσουμε με εντόπιες προσπάθειες και συνεργασία με αδελφές χώρες όπως η Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μαυριτανίας, Μερζούκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα