Στεφάνου: Το ΑΚΕΛ υπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού

Κατά την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε στο Euronews. Στο πλαίσιο τη συνέντευξης του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε τόσο για τα ευρωπαϊκά θέματα, αλλά το Κυπριακό, τις επικείμενες τουρκικές εκλογές και την εσωτερική επικαιρότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ,

Στέφανος Στεφάνου, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση της Πολιτικής Ομάδας της Αριστεράς – ΕΕΑ/ΒΠΑ ενόψει των Ευρωεκλογών του 2024. Παράλληλα στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο Στ. Στεφάνου είχε συναντήσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και εκπροσώπους των θεσμών που ασχολούνται με το Κυπριακό.

Οι εξελίξεις στην Αμμόχωστο συνεχίζουν να είναι ανησυχητικές

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Αμμόχωστο, ο Στέφανος Στεφάνου απάντησε πως συνεχίζουν να είναι ανησυχητικές. Τώρα ζούμε ένα νέο κεφάλαιο αυτών των αρνητικών εξελίξεων, μετά από το μερικό παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Είναι φανερό ότι η Τουρκία επιδιώκει και σε επίσημο, αλλά και σε ιδιωτικό επίπεδο να ενισχύει να διχοτομικά τετελεσμένα επί του εδάφους. Το γεγονός αυτό, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Οφείλουμε να αντιληφθούμε πως αυτή η κατάσταση και αυτή η συνεχής διολίσθηση προς την κατεύθυνση της μονιμοποίησης της διχοτόμησης, είναι αποτέλεσμα συντήρησης της de facto κατάστασης και της αδυναμίας εξεύρεσης λύσης. Για αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις προσπάθειες να διαρρήξουμε το μακροβιότερο αδιέξοδο που έχουμε στο Κυπριακό, με στόχο να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, με την ευχή ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε λύση στο Κυπριακό.

Μόνο με τη λύση, η οποία θα επανενώνει το νησί στο πλαίσιο μίας Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη, μπορούμε να τερματίσουμε οριστικά τέτοιου είδους επικίνδυνα προβλήματα.

Nα μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να άρουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό

Ερωτηθείς για την πρόταση Χριστοδουλίδη για ενεργότερο ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο Σ. Στεφάνου απάντησε πως πρόκειται για προσέγγιση περισσότερο παρά για πρόταση. Έχει δύο βασικά σκέλη: το πρώτο έχει να κάνει για μία προσπάθεια για ενεργότερη παρέμβαση της ΕΕ. Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ, ασφαλώς θα πρέπει να προσπαθεί να το επιδιώκει και θα πρέπει και οι Ευρωπαίοι να δουν πως μπορούν να βοηθήσουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και αυτοί σε διάφορα επίπεδα. Η ΕΕ έχει αποφάσεις μέσω του Συμβουλίου της, για το πώς παρεμβαίνει στο Κυπριακό, σύμφωνα τουλάχιστον με δύο αποφάσεις του Συμβουλίου. Η παρέμβαση αυτή, οριοθετείται σε πολιτική και τεχνοκρατική βοήθεια, μετά από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα πρέπει να δει πως βοηθά τον ΟΗΕ για να μπορέσουμε να έχουμε επαφή μεταξύ των διαπραγματεύσεων. Φυσικά, δεν μπορεί να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και θα έλεγα ότι δεν θα ήταν και σωστό να το πράξει αντικαθιστώντας τον ΟΗΕ. Ο βασικός στόχος είναι να βοηθήσει σε αυτήν την προσπάθεια.

Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με το πως μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να διαρρήξουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Εδώ θα πρέπει να  βάλουμε μία θετική ατζέντα. Ο ΠτΔ, μιλάει για θετική ατζέντα και θα πρέπει να προσδώσουμε περιεχόμενο σε αυτήν. Στη δική μας την αντίληψη, δεν είναι μόνο τα ευρωτουρκικά, όπου και υπάρχει πραγματικά μία καθήλωση του διαλόγου, έχοντας παράλληλα διαφορετικές τοποθετήσεις κρατών μελών, σε σχέση από μία σειρά από ζητήματα. Εμείς θεωρούμε ότι, σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να εντάξουμε και τα ενεργειακά. Η Τουρκία, ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα μεγάλο μέρος αυτών των εξελίξεων έχει να κάνει με τα ενεργειακά. Η Κύπρος λοιπόν, μπορεί να βγει μπροστά με συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν τα ενεργειακά τόσο για τις εξελίξεις για την περιοχή όσο και για το κυπριακό φυσικό αέριο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στην Τουρκία για να την επαναφέρουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα γίνει αυτό εφικτό; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Χρειάζεται, όμως, να προσπαθήσουμε.

Τα ενεργειακά κίνητρο για επανέναρξη του διαλόγου

Ως Κόμμα έχουμε δώσει μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση στον τέως ΠτΔ και την έχουμε επανακαταθέσει στον νέο Πρόεδρο, μέσω του Εθνικού Συμβουλίου. Η εν λόγω πρόταση, περιλαμβάνει πως τα ενεργειακά γίνονται κίνητρο για να απελευθερωθούν δυναμικές επανέναρξης του διαλόγου. Η βασική ιδέα είναι ότι ό,τι είναι να πάρει η Τουρκία στο κομμάτι που αφορά το ενεργειακό, θα πρέπει πρώτα να έρθει στο τραπέζι και να λυθεί το Κυπριακό και μετά να κινηθούμε.

Τη γεωγραφία δεν μπορείς να την αλλάξεις. Αυτό που μπορείς να αλλάξεις ή να εργαστείς τουλάχιστον για να το αλλάξεις είναι οι όροι της γειτνίασης. Η Τουρκία, δεν είναι και ο ευκολότερος γείτονας. Βλέπουμε πως προκαλεί και στην περίπτωση της Κύπρου και στην περίπτωση της Ελλάδας, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και διεθνείς κανόνες. Πραγματικά χρειάζεται πολύ ψυχραιμία και πολύ υπομονή σε σχέση με την Τουρκία. Είναι επίσης και στρατηγική σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν παραλείπει κάθε φορά που έχουν συσκέψεις, συνέδρια και συναντήσεις, να υπογραμμίσουν πόσο σημαντικό κράτος μέλος είναι η Τουρκία. Η Τουρκία από την πλευρά της παίζει με αυτό, με το ΝΑΤΟ και γενικά τη Δύση να φοβούνται μήπως και ξεφύγει προς την κατεύθυνση της Ρωσίας. Άλλωστε και στην περίπτωση της Ουκρανίας, η Τουρκία έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της, ως διαμεσολαβητή. Μία χώρα, που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περίπτωση της Κύπρου.

Όσον αφορά το ενεργειακό, έχει συμφωνηθεί στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί κατά τις διαπραγματεύσεις όπως τα κοιτάσματα να είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα. Άρα, ανήκουν στο κράτος. Αυτό που λέμε προς την Τουρκία και προς την τ/κ κοινότητα, είναι και προς το δικό τους όφελος να λυθεί το Κυπριακό, γιατί η λύση του θα δώσει τη δυνατότητα στους Τ/κ να συμμετέχουν στη συνδιαχείριση του κράτους, άρα και στη συνδιαχείριση των φυσικών πόρων, περιλαμβανομένου και του φυσικού αερίου. Από αυτήν την άποψη, θα μπορούν να επωφεληθούν και αυτοί.

Στην πρόταση που έχουμε καταθέσει προς τον Πρόεδρο, περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ιδέες επ' αυτού και για τη συνεκμετάλλευση και για το οικονομικό όφελος που μπορούν να έχουν οι Τ/κ. Άλλωστε και για αυτό υπάρχει σύγκλιση. Επομένως, εάν λυθεί το Κυπριακό θα υπάρξει όφελος για όλους. Και εκεί θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας, μετατρέποντας το φυσικό αέριο σε κίνητρο για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένη πυξίδα για το Κυπριακό, όποιος κι αν είναι την επόμενη μέρα στην Τουρκία

Σχολιάζοντας τις τουρκικές εκλογές, ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους και πως θα είναι η επόμενη ημέρα στην Τουρκία. Βρίσκεται σε ένα δύσκολο περιβάλλον, όπου τα λεγόμενα εθνικά ζητήματα της Τουρκίας διαπλέκονται με έντονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, εξαιτίας της κακής κατάστασης που επικρατεί.

Σε σχέση με το Κυπριακό, θα πρέπει να έχουμε μία πολύ συγκεκριμένη πυξίδα, η οποία θα πρέπει να λέει το εξής: όποια και εάν είναι η επόμενη ημέρα στην Τουρκία, εμείς θα πρέπει να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε τον διεθνή παράγοντα, τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, για να αναλάβει με τη σειρά του πρωτοβουλία συνέχισης των διαπραγματεύσεων εκεί που διακόπηκαν, για να δοκιμάσουμε στην πράξη ποιες είναι οι διαθέσεις και οι προθέσεις της Τουρκίας. Αλλιώς η Τουρκία θα συνεχίσει να ενισχύει επί του εδάφους τα διχοτομικά τετελεσμένα καθώς, επενδύει σε αυτήν την κατάσταση απαισιοδοξίας που έχει δημιουργηθεί στον διεθνή παράγοντα. Επομένως, εμείς όσο περνά από το δικό μας χέρι και με τις στοχευμένες μας πρωτοβουλίες, να διαμορφώσουμε δεδομένα που να δημιουργούν προοπτικές προς την κατεύθυνση της λύσης.

Αξιοποίηση της δυναμικής των εκλογών για να αναπτύξουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία

Κληθείς να αναφερθεί στις προεδρικές εκλογές και τον αντίκτυπο της δυναμικής της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη, ο Στέφανος Στεφάνου τόνισε πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε φέρει ένα προοδευτικό στίγμα με μία προοδευτική ατζέντα, η οποία περιλάμβανε ζητήματα που είχαν να κάνουν τόσο με το Κυπριακό όσο και με άλλα πολιτικά ζητήματα που καθορίζουν την πορεία του κυπριακού λαού. Αντιλαμβάνεστε πως άλλη θα είναι η πορεία του τόπου χωρίς λύση και άλλη η πορεία με λύση, που θα δημιουργήσει μεγάλη δυναμική για την κοινωνία και την οικονομία της χώρας, αλλά και της περιοχής ολόκληρης.

Την ίδια ώρα, η υποψηφιότητα του Α. Μαυρογιάννη, την οποία υποστήριξε το ΑΚΕΛ, όντας η βασική δύναμη που την προώθησε, αγκαλιάστηκε μαζικά γιατί έφερε αυτό που κατά την άποψη μου, θέλουν οι πολίτες: λίγα λόγια, πολύ έργο, χωρίς μεγάλα λόγια και λαϊκισμό και το πιο σημαντικό με έναν ορθολογισμό στην πολιτική που τοποθετεί στο κέντρο τους πολίτες και την εξυπηρέτηση των δικών τους καλώς νοούμενων συμφερόντων των πολλών και όχι των λίγων και των προνομιούχων. Αυτό πιστεύω ότι κέρδισε τις καρδιές ειδικά των νέων ανθρώπων, στους οποίους πλειοψήφησε ο Α. Μαυρογιάννης και είναι πάνω σε αυτήν την πολιτική ατζέντα που εμείς θέλουμε να πορευθούμε.

Η αξιοποίηση της δυναμικής των προεδρικών εκλογών, βασίζεται στην πολιτική ατζέντα, της οποίας είχαμε ένα πολύ δημιουργικό και παραγωγικό διάλογο με μεγάλες μάζες του πληθυσμού και ειδικά με τους νέους. Αυτή η πολιτική ατζέντα, αποτελεί κομμάτι της δικής μας πολιτικής προς την κοινωνία. Ήδη έχουμε βάλει μπροστά την ανάπτυξη συγκεκριμένων εκστρατειών για τα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Ζητήματα όπως είναι η στέγαση, το θέμα εκποιήσεων, της διαφάνειας ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Ο δικός μας λόγος και η πολιτική μας συμπεριφορά, θα πρέπει να είναι εξορθολογισμένες, γιατί ακριβώς αυτό θέλουν οι πολίτες. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με ένα κομμάτι της κοινωνίας, που προηγουμένως δεν εμπιστευόταν ούτε τα πολιτικά κόμματα ούτε και το ΑΚΕΛ.

Μαζί θα πρέπει να αναπτύξουμε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης και μαζί να πορευτούμε, με στόχο να πετύχουμε πολιτικά αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας μας και της χώρας μας. Με αυτόν τον τρόπο, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε και για αυτό χρειάζεται να κάνουμε και αλλαγές στο Κόμμα. Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε ένα καταστατικό Συνέδριο το ερχόμενο Φθινόπωρο, ακριβώς για να κάνουμε το Κόμμα ακόμα πιο αποτελεσματικό, ακόμα πιο δυναμικό την παρέμβαση του στην κοινωνία.

Ερωτηθείς εάν ο Α. Μαυρογιάννης είναι μέρος αυτής της προσπάθειας του ΑΚΕΛ, ο Στέφανος Στεφάνου απάντησε πως υπάρχει ένας διαρκής διάλογος και επαφή, που στηρίζεται πάνω στην ειλικρινή και συνεπή σχέση που αναπτύχθηκε κατά το διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας. Μιας εκστρατείας αρκετά απαιτητικής, που ανταποκριθήκαμε τόσο εμείς όσο και ο Α. Μαυρογιάννης. Πιστεύω ότι αυτή η σχέση που αναπτύξαμε, θα συνεχιστεί.

Απόσταση μεταξύ των εξαγγελιών και των πράξεων του ΠτΔ

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, τόνισε πως είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα για να κριθεί. Δεν θα βιαστούμε να κρίνουμε το περιεχόμενο των πολιτικών της και γενική την εικόνα της. Πρέπει όμως να αναφέρω πως σε αυτούς τους δύο μήνες είδαμε γεγονότα που έδειξαν μία απόσταση μεταξύ αυτών που ο νέος ΠτΔ είχε εξαγγείλει και πριν από τις εκλογές και μετά από αυτές, με αυτά που έγιναν στη συνέχεια. Για παράδειγμα, η πρώτη πολιτική πράξη ήταν ο διορισμός του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου υπήρχε σαφής δέσμευση προεκλογική και μετεκλογική, ότι τα μισά μέλη του θα αποτελούνταν από γυναίκες. Δυστυχώς, δεν έγινε αυτή η ενέργεια και θα έλεγα ότι ήταν η πρώτη του Προέδρου που έδειξε μία απόσταση λόγων και έργων. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, για τις οποίες δεν θέλω τώρα να επεκταθώ. Ασφαλώς και οι πολίτες θα παρακολουθούν τι εξήγγειλε και για ποια πράγματα δεσμεύτηκε ο ΠτΔ και τι πράττει τελικά. Στο τέλος, όλοι κρινόμαστε στο γεγονός πως προσαρμόζονται οι πράξεις μας με τις εξαγγελίες μας. Εμείς σε αυτό προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς. Αυτά που διακηρύσσουμε, αυτά που εξαγγέλλουμε, αυτά πράττουμε και ζητούμε από τους πολίτες να μας κρίνουν από τις πολιτικές μας και τις πράξεις μας και όχι από τα λόγια μας και τις εξαγγελίες μας.

Η Ευρώπη να είναι παράγοντας ειρήνης, συνεργασίας και ασφάλειας

Όσον αφορά τη σχέση του ΑΚΕΛ με την ΕΕ, ο Στέφανος Στεφάνου υπογράμμισε πως η Κύπρος καθώς είναι κράτος μέλος, εδώ είναι το πεδίο μέσα από το οποίο η χώρα μας αναζητεί τη δική της θέση και αναζητά τρόπους για μία Ευρώπη ενωμένη προς όφελος των λαών και της ειρήνης. Να είναι ένας παράγοντας ειρήνης, συνεργασίας και ασφάλειας στο διεθνές πεδίο. Την ίδια ώρα, πρέπει να αξιοποιείται το ευρωπαϊκό πεδίο για να έχουμε πρόοδο και ανάπτυξη στην Κύπρο, προς όφελος των ανθρώπων.

Είναι φανερό το ΑΚΕΛ ότι, έχει μία διαφορετική αντίληψη πολιτικής και ένα διαφορετικό όραμα για την ΕΕ, αλλά αυτό δεν μας αποστερεί τη δυνατότητα για να συμμετέχουμε, να διεκδικούμε και να προσπαθούμε να παίρνουμε το καλύτερο δυνατό για τους εργαζόμενους, τον τόπο μας, για την κοινωνία μας, έχοντας υπόψιν και το Κυπριακό. Πιστεύω πως το ΑΚΕΛ έχει την αναγνώριση ως μία δύναμη που εργάζεται με συνέπεια για τη λύση του Κυπριακού. Έχουμε αναπτύξει καλές σχέσεις με τους θεσμούς της ΕΕ και μέσα από συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες  που ασχολούνται με το Κυπριακό συζητήσαμε  το τι χρειάζεται να γίνει για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την προοπτική της λύσης, αλλά και για να ενισχύσουμε τις σχέσεις Ε/κ και Τ/κ στο καθημερινό επίπεδο, δημιουργώντας εμπιστοσύνη και συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Το ΑΚΕΛ υπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα που συνδέουν το ΑΚΕΛ με τη Ρωσία, ο Στέφανος Στεφάνου απάντησε πως το ΑΚΕΛ από την πρώτη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, την είχε καταδικάσει. Ένα κόμμα που προέρχεται από μία χώρα της οποίας η εδαφική ακεραιότητα παραβιάζεται, που είναι θύμα εισβολής και κατοχής, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Η δική μας σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, είναι σχέση συνέπειας ανεξαρτήτως περιπτώσεων. Δεν ακολουθούμε πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών που πολλοί δυστυχώς ακολουθούν και εδώ στην Ευρώπη.

Εμείς επιδιώκουμε να έχουμε σχέσεις με όλους. Έχουμε σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα από τα πρώτα μου ταξίδια που πραγματοποίησα ως νεοεκλεγής ΓΓ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, ήταν στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς είναι ένας σημαντικός παίχτης στο Κυπριακό και εμείς θέλουμε να έχουμε σχέσεις και μέσα τον διάλογο να μεταφέρουμε και τις δικές μας απόψεις και προτάσεις, ούτως ώστε να πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε στο Κυπριακό.

Το ΑΚΕΛ δεν πρακτορεύει συμφέροντα κανενός. Το ΑΚΕΛ, υπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού –  και Ε/κ και Τ/κ – υπηρετεί τους πολιτικούς στόχους που θέτει, με πρώτο τη λύση και την επανένωση του τόπου και δεύτερον για να κάνουμε την κοινωνία μας καλύτερη προς όφελος των εργαζομένων και των απλών ανθρώπων. Τα άλλα όλα που λέγονται, είναι εκ του περισσού, είναι αυθαίρετα. Δεν είμαστε εμείς που είχαμε ή έχουμε σχέσεις με ολιγάρχιες. Κάποιοι άλλοι έκαναν προγράμματα για ολιγάρχες και όχι το ΑΚΕΛ.

Αναφερόμενος στην ένταξη στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, Κύπριων πολιτών και οντοτήτων, ο  ΓΓ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ τόνισε πως υπάρχουν δύο σκέλη: το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Κύπρος έχει βγάλει, όχι τυχαία, κακό όνομα διεθνώς, με ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης. Εμείς έχουμε πει στη νέα κυβέρνηση πως, είναι ευθύνη της να προσπαθήσει να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου. Θα πρέπει με στοχευμένες ενέργειες, να καθαρίσουμε το όνομα της Κύπρου, να δώσουμε έμφαση στην αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς, να έχουμε διαφάνεια και λογοδοσία και να τηρούμε τους κανόνες, ούτως ώστε να είμαστε ένα κράτος δικαίου. Επειδή μας βγήκε το όνομα, πολλές φορές πληρώνουμε τιμήματα που κάποιοι μας θέτουν στην πρώτη γραμμή.

Το δεύτερο σκέλος αφορά τις κυρώσεις. Έχουμε πει και στην κυβέρνηση να είναι ιδιαίτερα αποφασιστική, αλλά και προσεκτική. Να μη θυματοποιήσουμε κόσμο και να μην στέλνουμε το μήνυμα ότι όπου Ρώσος και ολιγάρχης ή και όπου ολιγάρχης είναι ένας απατεώνας και ξεπλένει χρήμα. Στην Κύπρο έχουμε μία κοινότητα Ρώσων αρκετά μεγάλη, που αριθμοί 40.000 περίπου άτομα. Είναι άνθρωποι οικογενειάρχες, επιχειρηματίες καθώς πρέπει. Επομένως, χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτόν τον τομέα. Από τη μία, να είμαστε κράτος δικαίου, να μην παραβιάζουμε κανόνες και από την άλλη να μην οδηγηθούμε σε ένα κυνήγι μαγισσών, που τελικά θα βλάψει και την Κύπρο και αθώους ανθρώπους.

Καταλήγοντας τόνισε πως είναι αισιόδοξος σχετικά με το μέλλον. Παρότι η καθημερινότητα και τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα και καταστάσεις, ανατροφοδοτούν μία απαισιοδοξία, δεν δικαιούμαστε να είμαστε απαισιόδοξοι και μοιρολάτρες. Είμαι της θεωρίας που λέει ότι είναι οι άνθρωποι που με την προσπάθεια τους, τους αγώνες τους, τους στόχους τους, τα οράματα, τα ιδανικά και τις αξίες τους, μπορούν να δημιουργούν τη δική τους πραγματικότητα. Ως κόμμα της Αριστεράς, έχουμε τα δικά μας οράματα και αξίες. Μέσα από τους στόχους μας και τους αγώνες μας, προσπαθούμε να πραγματώσουμε αυτούς τους στόχους και αυτά τα ιδανικά.

Διαβάστε επίσης: ΔΗΚΟ: Ικανοποίηση για επαφές του ΠτΔ στη Γαλλία για Κυπριακό και ενέργεια

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
ακελ, ακελ, το νησι, εν λόγω, βρυξέλλες, εκλογες, λύση, κυπρος, οηε, ελλαδα, νατο, ρωσία, ηπα, αυθαιρετα, νέα, δηκο, γαλλια, διορισμος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, αποτελεσματα ευρωεκλογων, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, ρωσία, το θεμα, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα εθνη, ηπα, θεμα, κυπρου, νησι, οηε, οικονομια, ουκρανια, πλαισιο, φυσικο αεριο, ωρα, αγωνες, ατζεντα, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονοτα, γεγονος, γειτονας, γεωγραφια, γινει, γινονται, δευτερο, διαστημα, δηκο, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δωσει, δυναμικο, εγινε, υπαρχει, ενεργεια, εν λόγω, εξυπηρετηση, ευθυνη, ευρωπη, ιδεα, ιδεες, ιδια, ιδιο, η δικη, υπομονη, εικονα, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυνηγι, κομμα, λύση, λογια, μηνες, μικρο, μπορεις, νατο, ονομα, οντας, οραμα, οραματα, οφελος, πεδιο, περιβαλλον, πυξιδα, πιθανοτητες, προβληματα, προγραμματα, ρολο, σαφης, συνεχεια, σειρα, στιγμα, ταξιδια, τεως, τι ειναι, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, φυσικα, φθινοπωρο, φυσικο, φορα, χερι, χρημα, ψυχραιμια, ειμαστε ενα, εμφαση, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, καρδιες, μπροστα, σωστο, θεματα
Τυχαία Θέματα