Τη Μάχσα Αμίνι προτείνουν οι μεγάλες πολιτικές ομάδες για το Βραβείο Ζαχάρωφ

Τη Μάχσα Αμίνι και το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν πρότειναν την Τετάρτη για το Βραβείο Ζαχάρωφ οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και της Renew (Φιλελεύθεροι), ενώ άλλες πολιτικές ομάδες πρότειναν ακτιβιστές για την εκπαίδευση στο Αφγανιστάν, τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στη Γεωργία, ακτιβιστές για το κλίμα, το κίνημα για ασφαλείς εκτρώσεις και τον Έλον Μασκ.

Τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων (AFET) και ανάπτυξης

(DEVE) θα κληθούν να ψηφίσουν για τις τρεις επικρατέστερες υποψηφιότητες, και στη συνέχεια η τελική απόφαση θα ληφθεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου (που αποτελείται από την Πρόεδρο του σώματος Ρομπέρτα Μέτσολα και τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων). Ο νικητής θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, και η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στο Στρασβούργο.

Η Μάχσα Αμίνι απεβίωσε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την ιρανική αστυνομία τον Σεπτέμβριο του 2022, μετά τη σύλληψή της για την παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα. Ο θάνατός της, για τον οποίο κατηγορείται η αστυνομία της χώρας, πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης οι οποίες κατεστάλησαν βίαια.

Το βραβείο θεωρείται η υψηλότερη τιμή που αποδίδει η ΕΕ στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκόσμια, και έχει ονομαστεί προς τιμήν του Σοβιετικού Νομπελίστα πυρηνικού φυσικού και ακτιβιστή Αντρέι Ζαχάρωφ.

Όπως ανακοίνωσαν η κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων (AFET), η υποεπιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα (DROI) και η επιτροπή για θέματα ανάπτυξης (DEVE), οι εννέα υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ είναι:

- Η Μάχσα Αμίνι και οι γυναίκες του Ιράν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα),

- Ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν, συγκεκριμένα η Μάχσα Αμίνι και το Κίνημα Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία (Σοσιαλδημοκράτες),

- Η Μάχσα Αμίνι και το Κίνημα Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία (Renew),

- Οι Αφγανοί ακτιβιστές υπέρ της εκπαίδευσης Μάρζια Αμίρι, Παράστο Χακίμ και Ματιουλάχ Ουέσα (υποστηρίζονται από 59 ευρωβουλευτές),

- Ο φιλοευρωπαϊκός λαός της Γεωργίας και η Nino Lomjaria, πρώην δημόσια συνήγορος της Γεωργίας (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές),

- Ο Έλον Μασκ (Ταυτότητα και Δημοκρατία),

- Η ακτιβίστρια για θέματα κλιματικής αλλαγής από την Ουγκάντα, Βανέσα Νακάτε (Πράσινοι),

- Η δικηγόρος και ακτιβίστρια Βίλμα Νιούνεζ ντε Εσκορσία και ο επίσκοπος Ρολάνδο Χοσέ Αλβάρεζ Λάγκος από τη Νικαράγουα (υποστηρίζονται από 43 ευρωβουλευτές),

- Οι γυναίκες που αγωνίζονται για ελεύθερες, ασφαλείας και νόμιμες εκτρώσεις, και ειδικότερα οι ακτιβίστριες Justyna Wydrzyńska από την Πολωνία, Μορένα Χερέρα από το Ελ Σαλβαδόρ, και Κολίν ΜακΝίκολς από τις ΗΠΑ (Αριστερά).

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα