Το Κονγκό θα λειτουργήσει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, συναντήθηκε χθες το απόγευμα τοπική ώρα Νέας Υόρκης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κονγκό, Φέλιξ Τσισεκέντι, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Νετανιάχου και Τσισεκέντι σε κοινές τους δηλώσεις είπαν ότι το Κονγκό θα μεταφέρει την έδρα της πρεσβείας του στην Ιερουσαλήμ, από το Τελ Αβίβ που βρίσκεται σήμερα, και ότι το Ισραήλ θα λειτουργήσει πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Κονγκό, Κινσάσα.

Οι

δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα αναπτύξουν προγράμματα διμερούς συνεργασίας σε ποικίλους τομείς μεταξύ των οποίων θα είναι η άμυνα, η γεωργία, το εμπόριο και η κυβερνοασφάλεια.

«Είχαμε μία πολύ αποτελεσματική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κονγκό, η οποία θεωρώ ότι αντικατοπτρίζει την βούληση των δύο χωρών μας να ενισχύσουν τους διμερείς δεσμούς τους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βενιαμίν Νετανιάχου.

«Συζητήσαμε με ποιον τρόπο οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στενότερα από τώρα και στο εξής και για να συμβεί αυτό, το Ισραήλ αποφάσισε να λειτουργήσει πρεσβεία στην Κινσάσα και το Κονγκό να μεταφέρει την πρεσβεία του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, για να καταστεί πιο εύκολη η εφαρμογή επενδυτικών προγραμμάτων συνεργασίας όπως λόγου χάριν για την άμυνα και την κυβερνοασφάλεια», δήλωσε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της αφρικανικής χώρας.

Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση της πρεσβείας του Κονγκό στην Ιερουσαλήμ, ούτε για το πότε θα λειτουργήσει η ισραηλινή πρεσβεία στην Κινσάσα.

Μέχρι στιγμής στην Ιερουσαλήμ λειτουργούν οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ονδούρας, του Κοσόβου, της Παπούα Νέας Γουινέας και της Γουατεμάλας. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Παραγουάης, Σαντιάγκο Πένια, δεσμεύθηκε πρόσφατα στον ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, Έλι Κόεν, ότι η χώρα του θα επαναφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ το προσεχές διάστημα, ενώ η κυβέρνηση της γειτονικής Ουρουγουάης δήλωσε ότι θα λειτουργήσει γραφείο διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ιερουσαλήμ, διατηρώντας ωστόσο την πρεσβεία της στην πόλη Χερτσλία, δέκα χιλιόμετρα βορείως του Τελ Αβίβ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα