ΥΠΑΜ: Οι εξελίξεις στη Μ.Ανατολή αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της Κύπρου

Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που έχει η Κύπρος στην περιοχή, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, σημειώνοντας πως πρόκειται για ανθρωπιστικού χαρακτήρα ρόλο για την εκκένωση ξένων υπηκόων. Διευκρίνισε παράλληλα ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένας στρατιώτης ξένης δύναμης που έχει ως αποστολή να συμμετάσχει στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή.

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της Διακλαδικής

Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΙΡΙΣ 2023», στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, στη Λάρνακα και ερωτηθείς για τον βαθμό ετοιμότητας που υπάρχει στην Κύπρο, ο κ. Γιωργάλλας είπε πως «τα γεγονότα αυτή την στιγμή στην Μέση Ανατολή αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο, τον στρατηγικό ρόλο που έχει η Κύπρος στην περιοχή, κυρίως ως ένας χώρος ή μια χώρα σταθερότητας, ασφάλειας, ικανός συνεργάτης για την υποστήριξη επιχειρήσεων ανθρωπιστικού χαρακτήρα» είπε.

Ανέφερε ότι αυτή την στιγμή είναι κοινά παραδεκτό και από όλους όσους έχουν πολίτες στην Μέση Ανατολή ότι «η Κύπρος είναι ουσιαστικά το υπόβαθρό τους ή ο συνεργάτης τους για να τους βοηθήσουν να εκκενώσουν τους δικούς τους πολίτες από την εμπόλεμη κατάσταση».

Ως εκ τούτου, συνέχισε, ο ρόλος της Κύπρου αυτή την στιγμή είναι ανθρωπιστικού χαρακτήρα «και βέβαια στο στρατιωτικό κομμάτι έχουμε αναλάβει και λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε άλλη ερώτηση, όσον αφορά πληροφορίες και δημοσιεύματα για παρουσία δυνάμεων ξένων χωρών στην Κύπρο σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην  περιοχή, ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι «στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένας στρατιώτης ο οποίος έχει ως αποστολή να λάβει μέρος στην εμπόλεμη κατάσταση, έτσι όπως εξελίσσεται στην Μέση Ανατολή».

Διευκρίνισε ότι «στην Κύπρο υπάρχουν συνεργάτες από άλλες χώρες οι οποίοι θα αναλάβουν το βάρος να βοηθήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία να εκκενώσει τους δικούς τους πολίτες από τις εμπόλεμες ζώνες».

Ο κ. Γιωργάλλας ρωτήθηκε και για δημοσιογραφικές πληροφορίες για αποστολή ειδικών δυνάμεων της Γερμανίας στην Κύπρο. Αντιλαμβάνεστε, είπε, «πως στην περίπτωση που θα γενικευτεί μια κατάσταση και θα σταματήσουν οι εμπορικές πτήσεις ή εμπορικές διαδρομές πλοίων, η εκκένωση θα γίνεται με την βοήθεια στρατιωτικών μέσων».

«Ως εκ τούτου αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά τονίζω και υπογραμμίζω, στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένας στρατιώτης [που να] έχει ως αποστολή να συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται αυτή την στιγμή".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα