Ένας ΠΟΡΤΟγαλικός Παναθηναϊκός!

Τα εύσημα αποδίδονται στον προπονητή για την μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού και το Onsports καταγράφει τις ομοιότητες του φετινού «τριφυλλιού» με την Πόρτο που δημιούργησε μεταξύ 2006 και 2010 ο «καθηγητής», Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Μπορεί να αμφισβητήθηκε κι αυτός, όπως όλοι άλλωστε σε αυτή τη χώρα που τα πάντα

κρίνονται με προχειρότητα στις περισσότερες των περιπτώσεων και ανάλογα με τα αποτελέσματα έρχονται δικαιώσεις και αναδιπλώσεις, ωστόσο φαίνεται πως ο Ζεσουάλδο Φερέιρα μόνο… τυχαίος δεν είναι και με το ιδιότυπο 4-3-3 που εφαρμόζει στον Παναθηναϊκό από την αρχή του φετινού πρωταθλήματος σκοπεύει να κάνει Πόρτο το «τριφύλλι» και να το οδηγήσει στην κατάκτηση του τίτλου.

Μάλιστα, οι ομοιότητες του Παναθηναϊκού με την Πόρτο που είχε δημιουργήσει ο Φερέιρα, και που παραδέχθηκε ο Βίλας Μπόας ότι την παρέλαβε… έτοιμη, είναι αρκετές. Τόσο σε επίπεδο αλλαγής φιλοσοφίας, σε επίπεδο τακτικής και σχηματισμού στο χορτάρι, όσο και σε επίπεδο αποτελεσμάτων, που φαίνεται να δικαιώνουν για την ώρα τον Πορτογάλο.

Οι αλλαγές σε τακτική και φιλοσοφία

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα γνωρίζοντας καλά τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Πόρτο στην ποδοσφαιρική αγορά, πήγε στο «Ντραγκάο» με σκοπό να φέρει ξανά επιτυχίες για τους «δράκους» αλλάζοντας φιλοσοφία στην ομάδα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Για άλλη μια σεζόν είχαν πουληθεί αστέρια της ομάδας (Άντερσον, Πέπε, Ρικάρντο Κόστα, Ούγκο Αλμέιδα) και είχαν γίνει συμπληρωματικές κινήσεις που συνολικά δεν ξεπερνούσαν σε κόστος το 1/6 των όσων είχε κερδίσει η ομάδα.

Ο Φερέιρα αυτό που έκανε ήταν να περάσει από την πρώτη του σεζόν (2006-07), στην οποία επίσης είχε πάρει το πρωτάθλημα, αλλά με όχι τόσο εντυπωσιακό τρόπο, σε αλλαγή του τρόπου προσέγγισης των αγώνων πρωταθλήματος από την ομάδα του. Το 3-4-3 με την ιδιαίτερη προσοχή στα αμυντικά καθήκοντα πέρασε στο παρελθόν και εφαρμόστηκε το 4-3-3 με έφεση στη δημιουργία, στην κατοχή της μπάλας και το επιθετικό ποδόσφαιρο.

Κάτι που έγινε σταδιακά από πέρσι και στον Παναθηναϊκό. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και πριν αποχωρήσουν οι Σισέ και Ζιλμπέρτο από τους «πράσινους», ο τρόπος με τον οποίο έπαιζε ο Παναθηναϊκός κυρίως από το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν είχε αλλάξει. Ειδικότερα, φέτος στο «τριφύλλι» η φιλοσοφία που από την προετοιμασία περνάει στην ομάδα ο Πορτογάλος προπονητής είναι να «τελειώνουν» τα ματς πρωταθλήματος από την δημιουργική και επιθετική ικανότητα της ομάδας, έχοντας στα χέρια του ποδοσφαιριστές που μπορούν να αλλάξουν ισορροπίες σε έναν αγώνα και να «τρομοκρατήσουν» τις αντίπαλες άμυνες.

Η ίδια λογική σε κατοχή και επιθετική λειτουργία

Ο Φερέιρα σε εκείνη την Πόρτο κράτησε ένα βασικό κορμό, με μικρό ροτέισον, στην αμυντική του γραμμή και έδωσε όλο το βάρος στη μεσαία γραμμή και την επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του, γνωρίζοντας και έχοντας πάγια θέση ότι η επίθεση είναι αυτή που δίνει τίτλους σε πρωταθλήματα όπως της Ελλάδας αλλά και αυτό της χώρας του. Έτσι, είχε σε καθαρά ανασταλτικό ρόλο μόνο έναν ποδοσφαιριστή (Πάολ

Keywords
Τυχαία Θέματα