Γκαρίντσα, «η ντρίμπλα του Θεού» (photos+videos)

Σαν σήμερα, στις 28 Οκτωβρίου του 1933, στο Πάου Γκράντε του Ρίο ντε Τζανέιρο, είδε για πρώτη φορά το φως της ημέρας η «Χαρά των Ανθρώπων», ο μεγάλος Γκαρίντσα!

Αν κάποια στιγμή βρεθείς στην Βραζιλία και απευθύνεις στους ντόπιους το... αιώνιο ερώτημα: «Πελέ ή Μαραντόνα;» οι νεαρότεροι σε ηλικία θα σε κοιτάξουν με μισό μάτι. Οι μεγαλύτεροι και ειδικά αυτοί που «μετράνε» μισό αιώνα ζωής και πάνω, θα χαμογελάσουν πονηρά. Όχι γιατί έχουν βαρεθεί να την ακούνε. Αλλά γιατί θεωρούν ότι η ερώτηση θα έπρεπε να είναι:

«Πελέ ή... Γκαρίντσα; «Το μαύρο διαμάντι» ή «Η ντρίμπλα του Θεού»;

Μανουέλ Φρανσίσκο ντος Σάντος. Ο άνθρωπος, ο οποίος σε αντίθεση με τον Πελέ, συγκρούστηκε με το κατεστημένο. Ο ποδοσφαιριστής που ήταν ακριβώς αντίθετο από το πρότυπο επαγγελματία που ήταν ο Πελέ. Αυτός για τον οποίο οι συμπατριώτες τους λένε: «Τον Πελέ ο κόσμος τον σέβεται. Τον Γκαρίντσα τον λάτρευε».

Η ζωή του καλύτερου ντριμπλέρ στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου έμοιαζε με όνειρο. Η εξωγηπεδική του παρουσία, όμως, την μετέτρεψε σε εφιάλτη. Γόνος μιας φτωχής και πολυμελούς οικογένειας, με πατέρα αλκοολικό, τίποτα δεν προμήνυε το μέλλον του. Η παραμορφωμένη σπονδυλική του στήλη, το δεξί του πόδι που λύγιζε ελαφρά προς τα μέσα και το κατά έξι εκατοστά αριστερό του πόδι, για άλλους θα ήταν πρόβλημα.

Στον Μανέ, όμως, θα έδιναν το παρατσούκλι του. Αυτές οι δυσμορφίες, σε συνδυασμό με το χαμηλό κέντρο βάρους που είχε, του επέτρεπαν να αναπτύξει μια αέρινη ντρίμπλα που τον έκανε ανίκητο στο ένας με έναν και μια κίνηση που έμοιαζε με αυτή ενός πουλιού του Αμαζονίου, το γκαρίντσα (μικρό σπουργίτι)!

Τα πρώτα βήματα στην Μποταφόγκο...

Τις ικανότητές του τις έδειξε στα 20 του (1953), όταν τον δοκίμασε η Μποταφόγκο και στην πρώτη προπόνηση βαρέθηκε να κάνει... πλάκα στον τότε διεθνή αμυντικό της, Νίλτον Σάντος. Ο τελευταίος, μάλιστα, ήταν αυτός που συνέστησε στη διοίκηση να προσφέρει συμβόλαιο στον «πιτσιρικά» από το Πάου Γκράντε. Έτσι κι έγινε, με τον Γκαρίντσα, ο οποίος δεν ήξερε ούτε ανάγνωση, ούτε γραφή, να βάζει στο συμβόλαιο μια τελεία.

Τα πράγματα είχαν πάρει τον δρόμο τους. Στην πρώτη του σεζόν σκοράρει 20 φορές σε 26 αγώνες, ενώ στα επόμενα χρόνια θα... αναλωθεί στο να «κοροϊδεύει» όποιον αντίπαλο έβρισκε μπροστά του στην δεξιά πτέρυγα και να δίνει έτοιμα γκολ στους συμπαίκτες του. Το 1957 κατακτά το πρωτάθλημα με την Μποταφόγκο και όντας ήδη μέλος της εθνικής Βραζιλίας, θα δώσει το παρών στο Μουντιάλ της Σουηδίας.

Τα Μουντιάλ του

Στα πρώτα δύο παιχνίδια δεν θα αγωνιστεί, καθώς μπήκε σε... καραντίνα από τον τότε προπονητή της ομάδας, Βισέντε Φέολα. Ο λόγος; Σε ένα φιλικό της «σελεσάο» με την Φιορεντίνα, ένα μήνα πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Γκαρίντσα θα περάσει τέσσερις αντιπάλους, συν τον Ιταλό πορτιέρο και παρά το ότι βρίσκεται σε κενή εστία, θα περιμένει να τον πλησιάσει ένας αμυντικός των «βιόλα» για να τον ξαναντριμπλάρει, πριν σκοράρει!

{youtube}GmcCMbu0aX0{/youtube}

Από το παιχνίδι με την Ρωσία κι

Keywords
Τυχαία Θέματα