Ηγέτες στην ιστορία...

Του Μπούκοβι την ομαδάρα, την λένε Ολυμπιακάρα. Εκτός από τους ποδοσφαιριστές, αρκετές φορές τη δόξα παίρνουν και οι προπονητές. Μέσα σε αυτά τα 86 χρόνια, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν αρκετούς ηγέτες στον πάγκο τους, οι οποίοι έγιναν και αυτοί μέρος της ιστορίας της ομάδας.

Ο καθένας από αυτούς, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, έβαλε το δικό του λιθαράκι. Ανέκαθεν ο «ερυθρόλευκος» πάγκος ήταν δύσκολος και απαιτητικός. Αλλά συνάμα ήταν... γλυκός και έδινε δόξα, σε όποιον έφερνε εις πέρας το έργο του. Όμως, ήταν και πικρός για αυτόν που δεν τα κατάφερνε.

Πολλοί ήταν

αυτοί που κάθισαν στην άκρη του πάγκου, αλλά λίγοι αυτοί που ταυτίστηκαν πραγματικά με το όνομα και το μεγαλείο της ομάδας. Που συνέδεσαν το όνομά τους με τις επιτυχίες και τις μεγάλες στιγμές του συλλόγου. Ονόματα που έγιναν δόξες και έμειναν ή θα μείνουν αξέχαστα, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Από τον Γιάννη Ανδριανόπουλο, ο οποίος ήταν ο πρώτος που είχε την τύχη να αναλάβει αυτήν την ομάδα, μέχρι τον Ερνέστο Βαλβέρδε, σημερινό καθοδηγητή του Ολυμπιακού, το Onsports θυμάται και σας παραθέτει όλους τους προπονητές μέσα σε μια διαδρομή 86 χρόνων.

Δεν θα μπορούσε να γίνει η αρχή, έστω κι αν δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο, χωρίς την παρουσία του Ανδριανόπουλου, ο οποίος αποτέλεσε τον πρώτο προπονητή του Ολυμπιακού το 1925, ενώ παράλληλα ήταν και ποδοσφαιριστής της ομάδας.

Αλλά ούτε και χωρίς αυτήν του Τσέχου, Γιαν Κόψιβα. Το όνομα δεν λέει και πολλά, όμως ιστορικά είναι ο πρώτος ξένος τεχνικός που κάθισε στον πάγκο. Ο δεύτερος ξένος, ο Ούγγρος Γιόζεφ Κόβατς, ήταν και αυτός που έδωσε τον πρώτο τίτλο, το 1931.

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία του Θεμιστοκλή Ασδέρη (1945-1947), ο οποίος το 1947 οδήγησε τον Ολυμπιακό στο πρώτο νταμπλ της ιστορίας του.

Το 1965 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για τους «ερυθρόλευκους», καθώς την ομάδα ανέλαβε ο Μάρτον Μπούκοβι, το όνομα του οποίου έγινε μέχρι και τραγούδι. Ο τρίτος στη σειρά Ούγγρος τεχνικός δημιούργησε ένα πολύ δυνατό σύνολο, που κατέκτησε δυο συνεχόμενα πρωταθλήματα και έμεινε στην ιστορία ως μια από τις καλύτερες ομάδες των εποχών. Ο Μπούκοβι αναγκάστηκε να αποχωρήσει με δάκρυα στα μάτια από την Ελλάδα το 1967, λόγω της δικτατορίας.

Τρία πρωταθλήματα σε ισάριθμες χρονιές χάρισε στον Ολυμπιακό ο Λάκης Πετρόπουλος την τριετία (1972-1975), ενώ ξεχωριστή θέση έχει και ο Κάζιμιρ Γκόρσκι. Το 1980 ο Πολωνός, ο οποίος πριν λίγα χρόνια ήταν στον Παναθηναϊκό, κατέκτησε το πρωτάθλημα, ενώ το ίδιο έκανε και το 1981, όταν και έφυγε. Ωστόσο, στα μέσα της περιόδου 1982-1983 απέστρεψε και κατέκτησε ακόμη ένα πρωτάθλημα, που έδειχνε ότι είχε χαθεί.

Όσο κι αν αμφισβητήθηκε, ο Ντούσαν Μπαγεβιτς έχει ξεχωριστή θέση. Το 1997 και μετά από σχεδόν μια δεκαετία χωρίς τίτλο, οδήγησε τον Ολυμπιακό και πάλι στην κορυφή του πρωταθλήματος, αναμορφώνοντας την ομάδα. Αποχώρησε μετά από τρία σερί πρωταθλήματα (1997-1999), ενώ οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» στον τίτλο και το 2005.

Προπονητής

Θητεία

Διάρκεια

Ανδια

Keywords
Τυχαία Θέματα