Οι αγανακτισμένοι των γηπέδων

Το συνεχιζόμενο αδιέξοδο που βιώνει η ελληνική κοινωνία ως απόρροια της οικονομικής κρίσης δεν θα μπορούσε βέβαια να αφήσει ανεπηρέαστο το ποδόσφαιρο.

Οι -ολοένα και πιο λίγοι… - φίλαθλοι που πηγαίνουν στα γήπεδα είναι οι ίδιοι άνθρωποι που στην καθημερινότητά τους υφίστανται περικοπές των μισθών τους, στενάζουν από τη βαριά φορολογία, ζουν υπό το φόβο της ανεργίας (αν δεν είναι ήδη άνεργοι) και χάνουν σταδιακά την ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο.

Ηταν λοιπόν μάλλον αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή θα επιχειρούσαν να στείλουν και μέσα από τα γήπεδα τα δικά τους μηνύματα με αποδέκτες

εκείνους που θεωρούν υπεύθυνους για τα σημερινά τους δεινά, δηλαδή τους πολιτικούς.

Το Οnsports είχε ήδη καταγράψει την περασμένη εβδομάδα αυτή την τάση, που ξεκίνησε από το ντέρμπι ΑΕΚΟλυμπιακού, συνεχίστηκε στα ευρωπαϊκά παιχνίδια των ελληνικών ομάδων και κορυφώθηκε στην 7η αγωνιστική, όταν τα πανό πολιτικού περιεχομένου που αναρτήθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Εργοτέλη και στο Γεντί Κουλέ στην αναμέτρηση ΟΦΗΑΕΚ στάθηκαν αφορμή να διακόψουν οι «σαστισμένοι» διαιτητές τις δύο ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις (πανό αναρτήθηκε και στο παιχνίδι Πανιωνίου – Ολυμπιακού αλλά εκεί δεν υπήρξε διακοπή του αγώνα).

Δεν φάνηκαν όμως μόνο οι διαιτητές αμήχανοι μπροστά στο πρωτόγνωρο φαινόμενο. Η αμηχανία της Πολιτείας, ήταν εξίσου μεγάλη. Σε τέτοιο βαθμό που λίγο μετά το τέλος του αγώνα Παναθηναϊκού – Εργοτέλη η Αστυνομία επιδόθηκε σε… σαφάρι στα αυτοκίνητα των οπαδών του «τριφυλλιού» που αναχωρούσαν από το ΟΑΚΑ, προκειμένου να ανακαλύψει και να κατασχέσει το επίμαχο πανό και να συλλάβει τον κάτοχό του.

Γιατί μπορεί το γήπεδο να αποτελεί χρόνια τώρα για την Πολιτεία - βολικό - πεδίο ελεγχόμενης εκτόνωσης της κοινωνικής οργής, αλλά τα πράγματα αρχίζουν να… εκτρέπονται όταν αυτή η οργή στρέφεται εναντίον των πολιτικών.

Κι ενώ οι απόψεις των οπαδών που ανήκουν στο συνδεσμιακό χώρο - ανεξάρτητα από την ομάδα την οποία υποστηρίζουν – συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα γήπεδα είναι χώρος λαϊκής έκφρασης, επομένως μπορούν να αναρτώνται σ’ αυτά και πανό πολιτικού περιεχομένου, τάση που είναι σαφέστατα αποτυπωμένη - με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία - και στο γκάλοπ του Onsports, οι πολιτικοί τους οποίους προσεγγίσαμε για να πάρουμε τη γνώμη τους διαφοροποιούνται μεταξύ τους, ανάλογα με την παράταξη στην οποία ανήκουν.

Διαφοροποιημένες, ωστόσο, παρουσιάζονται και οι απόψεις των ποδοσφαιριστών. Η επίσημη θέση του συνδέσμου τους όπως εκφράζεται μέσω των δηλώσεων στο Onsports του προέδρου του ΠΣΑΠ, Στέλιου Γιαννακόπουλου, είναι πως η δουλειά των παικτών περιορίζεται εντός του αγωνιστικού χώρου και πρέπει να μείνει μακριά από την πολιτική.

Κάποιοι άλλοι, εκφράζουν το παράπονό τους για την διακοπή του αγώνα λόγω ύπαρξης πολιτικού πανό, όταν οι διαιτητές δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία σε περιπτώσεις κρουσμάτων βίας κατά ποδοσφαιριστών μέσα στα γήπεδα.

Οι θεσμικοί παράγοντες του ποδοσφαίρου απέφυγαν να τοπ

Keywords
Τυχαία Θέματα