Ένα λεπτό πιο κοντά στην καταστροφή

10:51 11/1/2012 - Πηγή: AEK365

Κατά ένα λεπτό πιο κοντά προς τα μεσάνυχτα μετακινήθηκε ο δείκτης του συμβολικού «Ρολογιού της Καταστροφής», το οποίο συμβολίζει το χρόνο που θέλουμε για να φτάσουμε στην καταστροφή.

Σύμφωνα με την ενημερωτική επιθεώρηση (Bulletin of the Atomic Scientists) ο δείκτης μετακινήθηκε εξαιτίας της «ανεπαρκούς προόδου» στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της αποπυρηνικοποίησης. Έτσι, το διάσημο «Ρολόι της Ημέρας της Κρίσης» (Doomsday Clock) δείχνει 23:55.

Το 2010 οι επιστήμονες είχαν αποφασίσει τη μετακίνηση των δεικτών ένα λεπτό νωρίτερα, θεωρώντας ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες έκαναν

βήματα για τα ζητήματα που απειλούν τον κόσμο.

Η αποτυχία των ΗΠΑ, της Κίνας, του Ιράν, της Ινδίας, του Πακιστάν, της Αιγύπτου και του Ισραήλ να εφαρμόσουν τη Συνθήκη CTBT για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Test Ban Treaty), καθώς και η αποτυχία της Βορείου Κορέας να σταματήσει η παραγωγή πυρηνικών υλικών, «συνεχίζει να προκαλεί για τον κόσμο σε κίνδυνο από τη συνεχή ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων», ανέφερε μέλος της επιτροπής του BAS.

Το συμβολικό ρολόι έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 1945, λίγο μετά τη ρίψη ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία, σε ενημερωτική επιθεώρηση (Bulletin of the Atomic Scientists) που διανέμετο στους πυρηνικούς φυσικούς. Έκτοτε αναπτύχθηκε σε έναν οργανισμό που επικεντρώνεται ευρύτερα στις απειλές που δημιουργεί ο ίδιος ο άνθρωπος για την επιβίωσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα