ΕΣΡ: «Αθώο» το MEGA για την παραποίηση των λόγων βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

14:40 15/5/2013 - Πηγή: AEK365

Το ΕΣΡ αποφάσισε ότι το τηλεοπτικό κανάλι «MEGA» δεν φέρει καμία ευθύνη για την μετάδοση ενός βίντεο με δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγελή Διαμαντόπουλου, το οποίο είχε αποδειχθεί στη συνέχεια ότι είχε κοπεί και συρραφεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνεται ότι ο βουλευτής υποστήριζε την τρομοκρατική ενέργεια που είχε γίνει στο Mall στο Μαρούσι.

Το θέμα είχε φτάσει στο ΕΣΡ

μετά από την καταγγελία που υπέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το όργανο αποφάσισε με ψήφους 5 υπέρ και 2 κατά πως το βίντεο δεν παραποιήθηκε με ευθύνη του τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος δεν είχε υποχρέωση να ελέγξει αν ήταν αληθινό ή όχι.

Οι μόνοι που διαφώνησαν ήταν η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου η οποία υποστήριξε πως οι ειδήσεις πριν μεταδοθούν πρέπει να διασταυρώνονται και πρότεινε πρόστιμο 50.000 ευρώ καθώς και ο καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας, Γιάννης Παπακώστας οποίος ζήτησε να επιβληθεί πρόστιμο 20.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση αυτή αντέδρασε έντονα με ανακοίνωσή του στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Με ένα σκεπτικό έξω από τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, το ΕΣΡ δικαιολογεί την υιοθέτηση και προβολή εκ μέρους του τηλεοπτικού σταθμού MEGA του χαλκευμένου βίντεο που αφορούσε δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Β. Διαμαντόπουλου. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΣΡ παρουσιάζεται κατώτερο των περιστάσεων και αδυνατεί να παίξει το ρόλο του ως ανεξάρτητη αρχή.

Ωστόσο η παρούσα απόφασή του αποτελεί μια από τις πιο μελανές στιγμές στην ιστορία του. Αλήθεια, γιατί ό, τι εκφωνείται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αποτελεί αυτόματα και τεκμήριο αλήθειας και απαλλάσσει το δημοσιογράφο από την ανάγκη διασταύρωσης της είδησης; Οι παράνομες και συνεχιζόμενες παρατάσεις της θητείας του ΕΣΡ θα επέβαλαν τουλάχιστον εκ μέρους του, μεγαλύτερη συστολή και σκέψη πριν τη διατύπωση αποφάσεων που υιοθετούν τη συκοφαντία».

Keywords
Τυχαία Θέματα