Φονικό ψύχος σε όλα τα Βαλκάνια

12:41 31/1/2012 - Πηγή: AEK365

Πρωτοφανείς είναι θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στα Βαλκάνια με 36 άτομα τουλάχιστον να έχουν χάσει τη ζωή τους από το κύμα ψύχους.

Ο υδράργυρος έχει πέσει κάτω από τους -25 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Ευρώπης, ενώ οι κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η αστυνομία αναζητά τους αστέγους, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα πεθάνουν από το κρύο.

Παρ' όλα αυτά, μέσα στο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα πέθαναν 18 άνθρωποι στην Ουκρανία (οι περισσότεροι ήταν

άστεγοι) και άλλοι 500 χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια για κρυοπαγήματα και υποθερμία. Οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν γύρω στους -20 βαθμούς, στέλνοντας χιλιάδες ανθρώπους σε καταφύγια που άνοιξαν οι Αρχές για τα ευπαθή τμήματα του πληθυσμού.

Δέκα άνθρωποι, επίσης άστεγοι και ηλικιωμένοι, πέθαναν από το κρύο στην Πολωνία όπου οι θερμοκρασίες κινήθηκαν ακόμα χαμηλότερα στους -25 βαθμούς και χαμηλότερα. Οι Αρχές αναζητούν άστεγους, προκειμένου να τους οδηγήσουν σε καταφύγια.

Παράλληλα, θα τοποθετηθούν θερμάστρες σε πολυσύχναστες στάσεις μέσων μεταφοράς, προκειμένου να παραμείνουν οι επιβάτες ζεστοί.

Τέσσερις είναι οι νεκροί στη Ρουμανία όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από το χιόνι σε μεγάλες αρτηρίες.

Στους -29 έφτασε νωρίς το πρωί της Τρίτης, το θερμόμετρο στην πόλη Ιντοσούρα Μπουζαουλούι της επαρχίας Κοβάσνα στην κεντρική Ρουμανία, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ. Η θερμοκρασία στην Κοβάσνα τις τελευταίες τέσσερις μέρες είναι σταθερά κάτω των -26 βαθμών Κελσίου.

Ένας νεκρός και προβλήματα σχεδόν σε όλη τη χώρα καταγράφονται στη Βουλγαρία, όπου ο υδράργυρος έπεσε ακόμα πιο χαμηλά σε ολόκληρη τη χώρα. Η χαμηλότερη θερμοκρασία, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, παρατηρήθηκε στην πόλη Κνέζα, στη βορειοδυτική Βουλγαρία, όπου στις 5 τα ξημερώματα, το θερμόμετρο έδειχνε -29 βαθμούς Κελσίου.

Θερμοκρασίες κάτω του -20 έδειχνε την ίδια ώρα το θερμόμετρο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ακόμη και στην πρωτεύουσα, Σόφια (-21).

Τρεις νεκροί και δύο αγνοούμενοι είναι ο ως τώρα απολογισμός της κακοκαιρίας στη Σερβία όπου 14 περιφέρειες έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σχεδόν 200 πτήσεις των Τουρκικών Αερογραμμών από και προς το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης ακυρώθηκαν και ένα αθλητικό κέντρο της πόλης μετετράπη σε προσωρινό καταφύγιο για περίπου 350 άστεγους.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για πολικό ψύχος και την Τρίτη, με αρνητικές θερμοκρασίες-ρεκόρ.

Η πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες κάνει λόγο για συνέχιση του πολικού ψύχους, με ένταση των ανέμων, αλλά και χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές.

Οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες- ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους- να μένουν στο σπίτι και να μειώσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα