Ισπανικό χωριό επέστρεψε στην πεσέτα!

00:12 14/2/2012 - Πηγή: AEK365

Η Ισπανία μαζί με την Ελλάδα ζει και αυτή υπό το φόβο της πτώχευσης και της επιστροφής στο παραδοσιακό της νόμισμα, την πεσέτα.

Ωστόσο, αν και οι περισσότεροι το απεύχονται, ένα μικρό χωριό 130 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μαδρίτης έχει ήδη επιστρέψει στο εθνικό τους νόμισμα!

Από τις αρχές του Ιανουαρίου οι κάτοικοι του Βιγιαμάγιορ ντε Σαντιάγο αποφάσισαν ότι θα συναλλάσσονται όχι με ευρώ, αλλά με πεσέτες.

Την ιδέα είχε ο πρόεδρος των εμπόρων, Λουις Μιγκέλ Καμπάγιο, καθώς όπως λέει πολλοί από

τους 2.500 κατοίκους του χωριού έχουν κρατήσει αρκετές πεσέτες σπίτι τους σε περίπτωση που η χώρα φύγει από το ευρώ.

Βέβαια, στην Ισπανία συμβαίνει κάτι μοναδικό. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, οι Ισπανοί μπορούν ακόμα να ανταλλάσσουν τις πεσέτες με ευρώ στην Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας καθώς ποτέ δεν έληξε η προθεσμία για την μετατροπή όλων των αποθεμάτων του εθνικού τους νομίσματος σε ευρώ. Έτσι, οι περισσότεροι Ισπανοί έχουν κρατήσει σπίτια τους αρκετές πεσέτες που υπολογίζονται μάλιστα σε 1, 7 δισεκατομμύρια ευρώ!

Στο Βιγιαμάγιορ 30 επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να δέχονται πληρωμές και σε πεσέτες και έχουν ήδη συγκεντρωθεί 6.000 ευρώ στο εθνικό νόμισμα της χώρας. Στο τέλος του Φεβρουαρίου θα συγκεντρωθούν όλα τα χρήματα και θα ανταλλαχθούν σε ευρώ στην Κεντρική Τράπεζα, για να δοθούν ξανά στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων σε ευρώ πια.

Οι κάτοικοι και οι έμποροι του χωριού ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα εμπνεύσουν και τους υπόλοιπους Ισπανούς να κάνουν το ίδιο με τα αποθέματα των πεσετών που τους έχουν απομείνει καθώς το ευρώ έφερε τα τελευταία χρόνια αύξηση έως και 42% στις τιμές των προϊόντων.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι στο Βιγιαμάγιορ δεν υπάρχουν πια λεφτά - τουλαχιστον ευρώ- στις τσέπες των κατοίκων», σημείωσε ο Καμπάγιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα