«Οι εξαγωγές θα σώσουν την Ελλάδα»

12:27 9/2/2012 - Πηγή: AEK365

Ιρλανδική λύση προτείνουν οι Financial Times στο πρόβλημα της Ελλάδας, δηλαδή εξαγωγές. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «Η γενναιοδωρία του πλανήτη χαραμίζεται και πάλι στην Ελλάδα», ενώ όπως αναφέρει το δημοσίευμα «Η Ελλάδα οφείλει το εισόδημά της σε δανεικές ξένες δαπάνες που δεν μπορεί

να ξεπληρώσει».

Πρόβλημα στον τρόπο που προσεγγίστηκε η κατανόηση της κρίσης εντοπίζουν οι Financial Times, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «Μέχρι σήμερα η Ελλάδα αναλύεται είτε υπό το δημοσιονομικό, είτε υπό το κεϋνσιανικό πρίσμα. Η δημοσιονομική άποψη λέει ότι η Ελλάδα θα εξυγιανθεί μόνο μέσα από αυξήσεις φόρων, περικοπές δαπανών και αναδιοργάνωση χρέους. Η κεϋνσιανιστική ότι τα μέτρα πλήττουν την ανάπτυξη και τα έσοδα του κράτους και υπονομεύουν τον στόχο.

»Και οι δύο αυτές προσεγγίσεις αγνοούν το γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την κρίση εξάγοντας, αλλιώς θα καταστραφεί».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Κι αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Είτε να εξάγει περισσότερα, είτε να δαπανά λιγότερα. Για να προσαρμοστεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με λιγότερες δαπάνες, θα πρέπει να μειωθεί το ΑΕΠ κατά 25% επιπλέον, δεδομένου ότι στην Ελλάδα μόνο το ένα από τα τέσσερα δολάρια περικοπής δαπανών βγαίνει στο εξωτερικό. Οπωσδήποτε η εικόνα είναι άσχημη. Όμως η προσαρμογή με βελτίωση των εξαγωγών θα χρειαστεί αύξηση κατά 50%, που δεν είναι εύκολο πράγμα. Για να επιτευχθεί αυτό μέσω του τουρισμού μόνο, θα έπρεπε ο κλάδος να τριπλασιαστεί σε μέγεθος, κάτι πολύ δύσκολο.

Είναι λιγότερο επίπονο να αυξηθούν οι εξαγωγές παρά να μειωθούν οι δαπάνες. Όμως δύο προβλήματα συνωμοτούν ενάντια σε αυτή την πιο ανθρώπινη λύση.

»Πρώτον, όσο είναι στην ευρωζώνη, η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει υποτίμηση για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της.

»Δεύτερον, η Ελλάδα δεν έχει αυτό που χρειάζεται για να γίνει όσο πλούσια είναι. Στο δείγμα μας από 128 χώρες, είχε την μεγαλύτερη απόκλιση ανάμεσα στο τρέχον καταγεγραμμένο επίπεδο εισοδήματος και στον συντελεστή παραγωγικής γνώσης στις εξαγωγές της. Η Ελλάδα οφείλει το εισόδημά της σε δανεικές ξένες δαπάνες που δεν μπορεί να ξεπληρώσει. Δεν παράγει μηχανολογικό εξοπλισμό, ούτε ηλεκτρονικά ούτε χημικά. Από κάθε 10 δολάρια του παγκοσμίου εμπορίου σε τεχνολογία πληροφορικής, της αναλογεί ένα σεντ.

»Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι κάτι άγνωστο για την Ευρώπη. Η Ιρλανδία, για παράδειγμα, επίσης βασανίζεται με δημοσιονομικό βάρος εξαιτίας της φούσκας των ακινήτων, αλλά έχει καταφέρει να μετακινηθεί γρήγορα σε πλεόνασμα χάρη στα θεμέλια γνώσης του ανταγωνιστικού εξαγωγικού της κλάδου. Με άλλα λόγια, η Ιρλανδία έχει αυτό που χρειάζεται για να είναι όσο πλούσια είναι.

»Η Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την διεθνή στήριξη για να μειώσει και όχι για να αναβάλλει τον κόπο της προσαρμογής. Πρέπει να επεκτείνει την εξαγωγική της βάση, να μην καθυστερήσει τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Πρέπει να μπορέσει να χρηματοδοτήσει ιρλανδικού στυλ θεσμούς που θα προσελκύσουν

Keywords
Τυχαία Θέματα