«Πετάχτηκε» και ο Αλέκος

15:45 9/3/2013 - Πηγή: AEK365

Τα είχαμε όλα, βγήκε και ο Αλέκος Αλεξανδρής να πει τη γνώμη του, μιλώντας και για την ΑΕΚ... Και τι γνώμη; Ο Αλεξανδρής υποστήριξε πως ο αφανισμός της ΑΕΚ ξεκίνησε τη σεζόν 1994-95. Όλος τυχαίος είναι το καλοκαίρι που αποχώρησε από την Ένωση... Ξεχνά βέβαια πάρα πολλά, όπως για παράδειγμα η ΑΕΚ για ακόμα τουλάχιστον 2-3 έπαιξε

την καλύτερη μπάλα στην Ελλάδα, έχασε τα πρωταθλήματα εξαιτίας άλλων παραγόντων, ενώ και τη δεκαετία του '00 είχε καλές σεζόν... Υπάρχουν κι άλλα πολλά που πρέπει να θυμηθεί ο Αλεξανδρής, αλλά θα χρειαστεί... βιβλίο. Αναλυτικά όσα δήλωσε ο παλαίμαχος παίκτης του Ολυμπιακού στο sentra fm:


Για το ντέρμπι Ολυμπιακός - ΑΕΚ: «Λόγω ονομάτων πάντα είναι ντέρμπι, έτυχε φέτος να είναι διαφορετικοί οι στόχοι. Άλλες χρονιές είναι ντέρμπι τίτλου, τώρα ο ένας πάει για το πρωτάθλημα, ο άλλος αποφύγει υποβιβασμό. Εχει μεγάλη βαρύτητα το παιχνίδι».

Για το αν φαίνεται η διαφορά δυναμικότητας: «Ναι, φαίνεται. Αντίπαλος του Ολυμπιακού είναι ο ίδιος του ο κακός εαυτός. Το θέμα είναι με όλο το πανηγύρι αυτή την εβδομάδα με τις εφημερίδες να γράφουν για φιέστα, να μην αποσυντονιστεί. Πρέπει να το αντιμετωπίσει το ματς με σεβασμό στην ιστορία της ΑΕΚ και δεν θα έχει πρόβλημα. Μην ξεχνάμε ότι και η ΑΕΚ παίζει την ύπαρξή της, δεν είναι 7η να είναι άνετη. Θέλει το παιχνίδι γιατί πρέπει να σωθεί».

Για το γεγονός ότι παλιά τα ντέρμπι είχαν οπαδούς και των δύο ομάδων: «Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις. Για μένα, ποδόσφαιρο χωρίς οπαδούς των δύο ομάδων δεν υπάρχει. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να υπάρχουν οπαδοί και των δύο ομάδων. Οδεύουμε μαθηματικά σε καταστροφή στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι θέαμα αυτό με 1.000 - 2.000 φιλάθλους, είναι θέαμα πολύ κατώτερο περιστάσεων. Πρέπει να προβληματιστούμε».

Για το αν «φταίει» ο Ολυμπιακός που παίζει «μόνος» του: «Ο Ολυμπιακός κάνει ό,τι πρέπει, είναι υγιές, δυνατό σωματείο. Δεν έχει οικονομικά προβλήματα. Δεν μπορεί να πέσει ο Ολυμπιακός προς τα κάτω, πρέπει οι άλλοι να ακολουθήσουν. Να δώσει κίνητρα η Πολιτεία στις άλλες ομάδες να ανέβουν. Ναι, ο Ολυμπιακός κατακτά τα πρωταθλήματα, αλλά δεν εξελίσσεται. Όταν τελειώνει ένα πρωτάθλημα από την 7η ή 8η αγωνιστική, τι θέαμα να δεις; Δεν είναι ωραία κατάσταση».

Για το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έθεσε από νωρίς στόχο το αήττητο και τη μεγαλύτερη δυνατή διαφορά: «Αυτοί δεν είναι στόχοι, είναι καλό για τους οπαδούς. Το θέμα είναι να εξελίσσεις ποδόσφαιρο και ομάδα. Αφού δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, οι ομάδες δεν εξελίσσονται και το βλέπουμε στην Ευρώπη. Εδώ δίνουν πανεύκολα παιχνίδια και στην Ευρώπη έχουν οι ομάδες μας πρόβλημα με τον οποιοδήποτε αντίπαλο. Το φετινό πρωτάθλημα κανείς δεν θα το θυμάται μετά τον Ιούνιο. Δεν έδωσε συγκινήσεις. Στην Ελλάδα δυστυχώς παίζουμε μπάλα, όχι ποδόσφαιρο».

Για τον Ολυμπιακό του Ζαρντίμ: «Ο κάθε προπονητής έχει δική του φιλοσοφία. Εκρινε ότι ένα στιλ παιχνιδιού... ίσως δεν πληροφορήθηκε καλά τις ιδιαιτερότητες του χώρου, στην Ελλάδα. Πλέον με τον Μίτσελ άνοιξε νέος κύκλος. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Δεν μπορεί να δεις αποτελέσματα σε 3-4 παιχνίδια. Βλέπουμε αλλαγές προσώπων, κάποια παιδιά παίζουν περισσότερο, είναι και πιο άνετα τα πράγματα. Δεν μπορώ να κάνω τώρα κρίση για τη δουλειά του κ. Μίτσελ. Δεν είναι ομάδα που έχει χτιστεί και δουλευτεί από τον ίδιο».

Για τις απαιτήσεις του κόσμου: «Ο κόσμος δεν πίεζε για να πάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός, εύκολα ή δύσκολα το παίρνει για 13 χρόνια. Ο κόσμος θέλει να δει κάτι. Περνάμε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές, ο κόσμος με τα 20-30-40 ευρώ που δίνει για το εισιτήριο, θέλει να δει κάτι, όχι επίπεδο Β'-Γ' Εθνικής».

Για το τι είναι η καλή πορεία στην Ευρώπη για μια ελληνική ομάδα: «Μια ελληνική ομάδα, βάσει των αναλογιών και το ποδόσφαιρό μας, το θέμα είναι να περνά τουλάχιστον τον όμιλο και κάθε χρόνο με το χρόνο να φτάσεις στους `8'. Το να κατακτήσεις ένα τρόπαιο, δεν το συζητώ. Ίσως μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε, όμως αυτό το πράγμα με την ευρωπαϊκή πορεία... Ο κόσμος θέλει να δει τουλάχιστον τον Ολυμπιακό των προηγούμενων χρόνων, να περνάει μία φάση. Εδώ βλέπουμε ομάδες με πολλά δισεκατομμύρια να μένουν έξω από τους 16 ή τους 8».

Για το γεγονός ότι λόγω του χαμηλού επιπέδου του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα παίζουν οι ομάδες προκριματικά ακόμα και ως πρωταθλήτριες: «Εκεί θα είναι δύσκολα, δεν ξέρεις σε τι κατάσταση θα είναι. Το θέμα για τον Ολυμπιακό είναι να δώσεις το στίγμα σαν ομάδα. Θες ομάδα να παίρνει μόνο το πρωτάθλημα; Να βγάζεις νέους Ελληνες παίκτες Πρέπει να βγεις στον κόσμο και να πεις τι θα κάνεις. Όταν οι στόχοι διαφοροποιούνται ανά μήνα, δεν γίνεται. Τη μία το πρωτάθλημα, την άλλη το Κύπελλο, την άλλη η πρόκριση στους `8'. Πρέπει όλα να τα βάλουν κάτω και να αποφασίσουν τι θέλουν από την ομάδα. Να μην την αποπροσανατολίζουν 100 φορές».

Για τα προβλήματα της ΑΕΚ: «Όταν κάνεις ένα λάθος και προσπαθείς να το διορθώσεις με λάθος και το ξέρεις εξαρχής ότι είναι λάθος αλλά λες `το κάνω και αν μου βγει', οι πιθανότητες είναι μηδαμινές. Από το 1994-95 και μετά η ΑΕΚ οδηγείται μαθηματικά, βήμα-βήμα, στον αφανισμό. Ουδείς προβληματίστηκε και τα αφήνουν στην τύχη. Δεν αξίζει και δεν αρμόζει να είναι ουσιαστικά διοικητικά ακέφαλη. Αυτό είναι. Και κόσμο έχει η ΑΕΚ και καλούς παίκτες είχε διαχρονικά. Το να διορθώνεις τα λάθη με λάθη μόνο καταστροφή μπορεί να φέρει».

Για τον Παναθηναϊκό που επίσης έχει πρόβλημα: «Ναι μεν αυτές οι ομάδες κουβαλούν ιστορία, αλλά αυτοί που διοικούν πρέπει να είναι σχετικοί με το ποδόσφαιρο ή να έχουν σχετικούς ανθρώπους δίπλα τους. Όταν βλέπω τον Παναθηναϊκό φέτος να αναλώνεται να κάνει ανακοινώσεις ο πρόεδρος στο twitter και να ασχολείται ο κόσμος με χαζομάρες... Εχει χάσει ο κόσμος το νόημα με το τι είναι η ομάδα. Όλα ξεκινούν από τον αρχηγό, από τον ηγέτη, που πρέπει να δώσει την κατεύθυνση. Όταν εκεί δεν υπάρχει κάτι σωστό, όλα θα πάνε στραβά. Εκεί υστερεί ο Παναθηναϊκός, διοικητικά, όπως και η ΑΕΚ».

Για την αιτία που φθίνει το προϊόν: «Μπαίνουν άνθρωποι στο ποδόσφαιρο που δεν ξέρουν. Και στην Ευρώπη υπάρχουν πρόεδροι που δεν ξέρουν, αλλά εμπιστεύονται ανθρώπους και οδηγούν μια ομάδα με το πρόγραμμα που αρμόζει στην ιστορία της.

Τώρα εμφανίζεται ξαφνικά ένας πρόεδρος, και ξαφνικά αλλάζει η δομή και η φιλοσοφία της ομάδας 100%. Και οι παίκτες, που κανονικά είναι πρωταγωνιστές, στην Ελλάδα έχουν πάψει να είναι πρωταγωνιστές.

Φέτος που δεν είχε μεταγραφές για πολλές ομάδες λόγω της κρίσης, όλοι είπαν ότι είναι ευκαιρία για τους Ελληνες να αναδειχθούν. Περνάει το 1/3 του πρωταθλήματος και λέμε όλοι `πού πάμε με αυτούς'; Είναι λογικό, καθώς δεν ήταν έτοιμοι να σηκώσουν το βάρος. Ναι, πρέπει να παίξουν, αλλά τι έχεις κάνει τα προηγούμενα χρόνια ώστε σε δύσκολη φάση να μπορούν να ανταπεξέλθουν. Όταν ελπίζω κάποια στιγμή να επανέλθουν τα πράγματα οικονομικά στη χώρα και θα μπορούν να κάνουν μεταγραφές οι ομάδες, πάλι θα έρθουν τα καράβια με μαύρους, Αιγύπτιους, Αφρικανούς και ο Ελληνας θα παραγκωνιστεί. Θα γίνει πάλι το εξιλαστήριο θύμα».

Για το τι θα έλεγε σε κάποιο νεαρό παίκτη αν του ερχόταν για συμβουλή: «Θα του έλεγα `φύγε στο εξωτερικό'. Εδώ έχουν κάνει τους πιτσιρικάδες... τους έχουν φουσκώσει τα μαλλιά ότι στα 17 είναι παίκτης έτοιμος και θα βγάλει εύκολα λεφτά. Πρέπει να φύγει από τη σκέψη ότι θα βγάλεις λεφτά. Πρέπει να τους εκπαιδεύσεις, να είναι έτοιμοι, να παρουσιάσουν επίπεδο που να αρμόζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και μετά να πάνε στο εξωτερικό. Ολοι έχουν ένα Μαραντόνα, ένα Πελέ και Ζιντάν σε κάθε χωριό και του τάζουν άλλοι από πίσω ότι θα γίνεις εκατομμυριούχος. Αυτό έχει χαθεί, η αγάπη για το ποδόσφαιρο».

Για το πώς επηρεάζει η κρίση: «Το παραμύθι αυτό... βλέπω ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά αυτή την καραμέλα την παίρνουν δισεκατομμυριούχοι και βιομήχανοι και λένε υπάρχει κρίση, ενώ αυτοί μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση. Αρα μπορείς να επενδύσεις περισσότερα λεφτά σε γήπεδα, προπονητές. Κρίση έχουν κάποιοι που πραγματικά πεινάνε. Ας εκμεταλλευτούν την κρίση που είναι τώρα που χαμηλά για πράγματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα