Το... θαύμα της Οβιέδο

17:04 3/12/2012 - Πηγή: AEK365

Λένε πως πεθαίνεις πραγματικά όταν πια δεν σε αγαπά κανείς, όταν σε έχουν ξεχάσει όλοι. Η Ρεάλ Οβιέδο έφτασε στο χείλος του... θανάτου όμως η αγάπη του κόσμου και το γεγονός ότι κάποιοι δεν την είχαν ξεχάσει την κράτησε στη ζωή και πλέον αποτελεί παράδειγμα για όλους τους συλλόγους του πλανήτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Από το 2001 που η ομάδα της Αστούριας αποχαιρέτησε την Πριμέρα η πορεία της ήταν σταθερά πτωτική. Το 2003 η σύγκρουση συμφερόντων ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο έφεραν τον σύλλογο στο χείλος της καταστροφής με την τοπική κυβέρνηση να αποφασίζει να

στηρίξει την άλλη ομάδα της περιοχής την Αστούρ. Όταν όμως η Αστούρ άλλαξε χρώματα σε άσπρο-μπλε όπως η Οβιέδο, μετονομάστηκε σε Οβιέδο AFC και διεκδίκησε για έδρα της το "Κάρλος Ταρτιέρε" οι οπαδοί της Ρεάλ αφυπνίστηκαν και αντέδρασαν μαζικά. Τελικά κατάφεραν να μεταπείσουν την τοπική κυβέρνηση που στήριξε και πάλι την Οβιέδο με την κατάσταση όμως να παραμένει δύσκολη. Η ομάδα έφτασε στην Σεγούνδα Β' (τρίτη κατηγορία στην Ισπανία) και πριν από λίγους μήνες η διάλυση έμοιαζε αναπόφευκτη καθώς η Οβιέδο χρειαζόταν πάνω από 8εκατ. ευρώ για να γίνει βιώσιμη.

Η διοίκηση της τα αναζήτησε μέσω νέων μετόχων βάζοντας την τιμή της κάθε μετοχής σας 10,75 ευρώ με τις προσδοκίες να είναι μικρές. Εκεί όμως λειτούργησε το "Πνεύμα του 2003" και η αγάπη οπαδών και παικτών για τον σύλλογο. Ποδοσφαιριστές που έκαναν τα πρώτα τους βήματα όπως ο Μίτσου (το όνομα του είχε παίξει για την ΑΕΚ), ο Μάτα, ο Καθόρλα έβαλαν αμέσως το χέρι στην τσέπη και προσπάθησαν να πείσουν και άλλους να το κάνουν. Η σωτηρία της Οβιέδο έγινε πλέον μια εθνική υπόθεση. Η Ρεάλ Μαδρίτης αγόρασε μετοχές αξίας 100.000ευρώ και τις παραχώρησε στο δημοτικό συμβούλιο της περιοχής ενώ σε παρόμοια κίνηση προχώρησε και η Μπαρτσελόνα που έβγαλε και ανακοίνωση για τη στήριξη της Οβιέδο στο ματς του Champions League με την Σέλτικ στο Καμπ Νου. Πολλοί διάσημοι παίκτες στήριξαν οικονομικά την προσπάθεια με τον Κασίγιας μάλιστα να βγάζει σε δημοπρασία μια από τις "σημαντικές" του φανέλες.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν επίσης συγκινητική. Το "Ταρτιέρε" ήταν γεμάτο κάθε εβδομάδα ενώ αγοράστηκαν από απλούς οπαδούς μετοχές αξίας 2εκατ. ευρώ. Ακόμα και αντίπαλοι όπως οι παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης Γ' στήριξαν την προσπάθεια και ένα τεράστιο πανό αναρτήθηκε στην έδρα της Οβιέδο που έγραφέ:
"Thanks, grazie, gracias, merci, efharisto" ευχαριστώντας όλους όσους εκτός Ισπανίας αγόρασαν μετοχές. Η τελευταία πινελιά στον καμβά της σωτηρίας μπήκε από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Σε μια ραδιοφωνική εκπομπή δύο δημοσιογράφοι τηλεφώνησαν στον γαμπρό του μεξικάνου μεγιστάνα, Κάρλος Σλιμ και αστειεύτηκαν μαζί του πως ο πεθερός του πρέπει να σώσει την Οβιεδο.

Η κουβέντα όμως τελικά έγινε πολύ σοβαρή με τον γαμπρό του Σλικ, Αρτούρο Ελίας να επικοινωνεί με τους ανθρώπους της Οβιέδο και την τελευταία μέρα της διαδικασίας ο Σλιμ αγόρασε μετοχές αξίας 2εκατ. ευρώ κάνοντας οριστικά τον σύλλογο βιώσιμο. Πλέον η Οβιέδο είναι

Keywords
Τυχαία Θέματα