500 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για διανομή τροφίμων σε άπορους πολίτες το 2013

17:32 11/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη διάθεση 500 εκατ. ευρώ το 2013 για την αγορά και διάθεση τροφίμων σε 18 εκατ. άπορους σε 19 κράτη μέλη ΕΕ, ενέκρινε σήμερα η αρμόδια διαχειριστική Επιτροπή του γεωργικού τομέα.

Αναφορικά με την κατανομή των κοινοτικών χρημάτων για την αγορά τροφίμων, το μεγαλύτερο ποσό θα δοθεί στην Ιταλία όπου φτάνει τα 98,2 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν η Ισπανία με 85,6 εκατ. ευρώ, η Πολωνία με 76,9 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα με 22 εκατ. ευρώ και η Πορτογαλία με 19 εκατ. ευρώ.

Η σφοδρή ύφεση εξαιτίας

των προγραμμάτων σκληρής λιτότητας σε πολλά κράτη μέλη, έχει αυξήσει κατακόρυφα των αριθμών των άπορων πολιτών, υποχρεώνοντας την Κομισιόν σε αλλαγή πλεύσης σε σχέση με την μέχρι τώρα πολιτική διανομής τροφίμων.

Η Κομισιόν πρότεινε την ένταξη της διανομής τροφίμων που μέχρι τώρα καλύπτονταν από το γεωργικό τομέα, στην πολιτική καταπολέμησης της φτώχειας μέσω των κονδυλίων της συνοχής. Ετσι για την περίοδο 2014-2020 εισηγείται την δέσμευση ενός ποσού της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, ενώ με το κανονισμό που εγκρίθηκε το 2012 διευρύνονται και τα είδη των τροφίμων που θα αγοράζονται και θα διανέμονται.

Το πρόγραμμα της ΕΕ για τη «διανομή τροφίμων στους απόρους της Κοινότητας» καθιερώθηκε τον Δεκέμβριο του 1987, όταν το Συμβούλιο εξέδωσε τους κανόνες για τη διάθεση αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων από τη δημόσια παρέμβαση στα κράτη μέλη που επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν ως επισιτιστική βοήθεια για τους απόρους της ΕΕ.

Οι διαδοχικές μεταρρυθμίσεις οδήγησαν σε μια κοινή γεωργική πολιτική πολύ περισσότερο προσανατολισμένη στην αγορά, με πολύ χαμηλότερα επίπεδα αποθεμάτων παρέμβασης. Ως αποτέλεσμα, το πρόγραμμα αναθεωρήθηκε τελικά το 2012 και εντάχθηκαν σε αυτό μέτρα με διατροφικούς προβληματισμούς για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στα προϊόντα από την ελεύθερη αγορά, στο μέτρο που μπορούν πλέον να συμπεριληφθούν φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβες, καθώς και κονσέρβες βοείου κρέατος και τόνου.

«Πιστεύουμε ότι η πολιτική αυτή είναι σημαντική για την ΕΕ, ιδίως στην παρούσα περίοδο οικονομικής κρίσης και περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να επωφεληθούν από το πρόγραμμα κατά το επόμενο έτος» ανέφερε ο Επίτροπος για θέματα γεωργίας Ντατσιάν Τσόλος, προσθέτοντας ότι στις 23 Οκτωβρίου ο Επίτροπος για τις κοινωνικές υποθέσεις Λάζλο Άντορ θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος για την επταετία 2014-2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα