Αιολική και ηλιακή ενέργεια το μέλλον της Κύπρου

15:13 18/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ικανοποιημένος από την επίσκεψη του στο αιολικό πάρκο Κόσιης, δήλωσε σήμερα ο Ευρωβουλευτής  Claude Turmes ύστερα από τη ξενάγησή του στο χώρο και τη συνομιλία που είχε με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου.

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Turmes είπε ότι «η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και του ενεργειακού συστήματος στην Κύπρο.

Ως ένας από τους εισηγητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να περάσει η νομοθεσία του 2009 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είμαι ικανοποιημένος να βλέπω ότι υπάρχουν επενδυτές, άνθρωποι που παίρνουν το ρίσκο και επενδύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ηλιακή ενέργεια».

Πρόσθεσε ότι «αυτό που είναι εντυπωσιακό εδώ σ’ αυτό το πάρκο είναι ότι έχει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για τον έλεγχο της συχνότητας και αυτό είναι μια καλή επένδυση για τη Κύπρο, την Ευρώπη, τον πλανήτη και τους πολίτες του πλανήτη».

Από την πλευρά του ο Ανδρος Ανδρέου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αιολικού Πάρκου είπε ότι ο Ευρωβουλευτής που επισκέφθηκε σήμερα το πάρκο είναι «ο άνθρωπος ο οποίος προώθησε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες στην Ευρώπη. Αυτή ήταν η πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο και ήθελε να δει τα αιολικά πάρκα και να συζητήσει μαζί μας το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Πρόσθεσε πως «έχουμε δείξει στον Ευρωβουλευτή τις μηχανές και εξηγήσαμε τα νέα μοντέλα των μηχανών που είναι εγκατεστημένες στο πάρκο έτσι ώστε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα και να πάρει τις εντυπώσεις που έπρεπε να πάρει. Απ ότι φαίνεται είναι πολύ ευχαριστημένος από την ενημέρωση του και απόδειξη αυτού είναι ότι έχει πάρει κάποιες σημειώσεις προκειμένου να προωθήσει ορισμένα νέα πράγματα στην Ευρώπη, δεδομένου ότι εμείς είμαστε το τελευταίο αιολικό πάρκο που έχει ιδρυθεί».

Ο κ. Ανδρέου είπε ακόμα ότι «το πάρκο είναι συνολικής ενέργειας 10,8 μεγαβάτ, αποτελείται από έξι μηχανές των νέων μοντέλων Β100  1.08 μεγαβάτ και το πάρκο δουλεύει με μέση τάση το οποίο διοχετεύεται στο κεντρικό υποσταθμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στον Ψευδά. Το πάρκο έχει ξεκινήσει να εργάζεται από τα μέσα Μαΐου 2012 και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειες μέχρι σήμερα είναι πολύ καλή αφού έχουμε ξεπεράσει τις προσδοκίες μας» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα