Αισιόδοξοι οι κάτοχοι αξιογράφων

17:22 1/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την αισιοδοξία τους εξέφρασαν σήμερα οι κάτοχοι αξιογράφων των κυπριακών τραπεζών ότι θα εξετασθεί θετικά και θα γίνει αποδεκτή η πρότασή τους, για παραχώρηση δανείων από τις ίδιες Τράπεζες, έναντι του συνόλου των αξιογράφων που διαθέτουν, με εγγύηση τα αξιόγραφα αυτά και με ταυτόχρονη εμπρόθεσμη κατάθεση του ποσού του δανείου στη συγκεκριμένη Τράπεζα που θα το

παραχωρήσει, για πέντε έτη και με καταβολή του τρέχοντος επιτοκίου.

Συμφώνως της προτάσεως του Συνδέσμου, τα γραμμάτια εμπρόθεσμης κατάθεσης θα ανανεώνονται ετησίως και οι καταθέτες θα δικαιούνται να αποσύρουν τόσο τους δεδουλευμένους τόκους όσο και ποσοστό 20% του συνόλου της κατάθεσής τους, ούτως ώστε σε πέντε έτη να μπορούν να ανακτούν το σύνολο των χρημάτων τους, εκτός και εάν αποφασίσουν οι ίδιοι διαφορετικά.

Σε δηλώσεις του μετά τη δίωρη περίπου σύσκεψη στη Γενική Εισαγγελία, στην οποία συμμετείχε ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Επενδυτών Χρηματο-οικονομικών Αξιών, ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι η μεσολάβησή του “ήταν ακριβώς σε μίαν προσπάθεια να εξετασθεί εάν υπάρχει κάποιο πεδίο συνεννόησης”.

Ο κ. Κληρίδης δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι “ούτε ευθύνες έχει ο Γενικός Εισαγγελέας”.

Από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Λαϊκής Τράπεζας, Χρίστο Στυλιανίδη, δηλώθηκε στους δημοσιογράφους ότι “αυτό που χρειάζεται είναι σκληρή δουλειά και ολίγες δηλώσεις” και “αυτό ενδείκνυται αυτήν τη στιγμή και για την Κύπρο και για το τραπεζικό σύστημα”.

Ερωτηθείς για την κατάληξη της σημερινής σύσκεψης, ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, Φοίβος Μαυροβουνιώτης, δήλωσε ότι στη διαπραγμάτευση, που έγινε σήμερα υπό την Προεδρία του κ. Κληρίδη, “συγκλίναμε πολύ στην πρότασή μας για δανειοδότηση των κατόχων αξιογράφων μέχρι 100% του κεφαλαίου τους”.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Μαυροβουνιώτης, η πρότασή τους προβλέπει ότι θα δίδεται ισόποσο δάνειο από τις Τράπεζες με αυτό των καταθέσεών τους σε αξιόγραφα και “αυτά τα λεφτά θα κατατεθούν (στις ίδιες τράπεζες) σε εμπρόθεσμες πενταετείς καταθέσεις και θα παίρνουν οι κάτοχοι αυτών των αξιογράφων μέχρι και 20% από το κεφάλαιό τους, έτσι ώστε σε πέντε έτη να έχουν πάρει τα λεφτά τους”.

“Την είδαν πολύ θετικά”, είπε ο κ. Μαυροβουνιώτης, “την πρόταση και οι Διευθυντές των Τραπεζών και το Υπουργείο Οικονομικών”, όμως “ακόμα δεν υπάρχει τίποτε το δεδομένο”.

Η πρόταση αυτή, συνέχισε ο Εκπρόσωπος των κατόχων αξιογράφων, θα προωθηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω διαπραγμάτευση “και, από το γεγονός ότι την είδαν πολύ θετικά αυτή την πρόταση οι παρευρεθέντες στη σημερινή σύσκεψη, φαίνεται ότι προωθείται πάρα πολύ καλά και θα μπει και σε άλλες προτάσεις που πιθανόν να τεθούν”.

Ερωτηθείς εάν υπήρξε κάποια παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα στη διαδικασία αυτή, ο κ. Μαυροβουνιώτης δήλωσε ότ

Keywords
Τυχαία Θέματα