Επίσκεψη Νταβούτογλου στο βόρειο Ιράκ

17:02 1/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στο βόρειο Ιράκ βρίσκεται σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου όπου θα έχει συνάντηση με τον ηγέτη των Κούρδων του βορείου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί.

Μετά τη συνάντηση, μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, δεν θα υπάρξει κοινή διάσκεψη Τύπου. Οι δύο άνδρες και οι αντιπροσωπείες τους θα παρακαθίσουν στο δείπνο ιφτάρ, καθώς διανύουμε το μήνα των νηστειών για τους μουσουλμάνους, και στην συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα επιστρέψει στην Άγκυρα.

Η Χουριέτ γράφει ότι η απόφαση μετάβασης του κ. Νταβούτογλου στο

Ερμπιλ ελήφθη κατά την σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια την περασμένη εβδομάδα, όπου συζητήθηκε το θέμα των εξελίξεων στα σύνορα Τουρκίας – Συρία . Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο Νταβούτογλου θα προειδοποιήσει τον Μπαρζανί να μην παράσχει υποστήριξη στο PYD, που είναι η πτέρυγα του ΡΚΚ στην Συρία.

Θα καταστήσει σαφές στον Μεσούτ Μπαρζανί ότι η Τουρκία δεν έχει μεν κανένα πρόβλημα με τους Κούρδους, ωστόσο το ΡΚΚ συνιστά κοινή απειλή και θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο αν το ΡΚΚ αποπειραθεί να δημιουργήσει κουρδική οντότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα πάντα με την Χουριέτ, ο κ. Νταβούτογλου θα προτείνει στον κ. Μπαρζανί συνεργασία για την αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων του ΡΚΚ τόσο στην ΝΑ Τουρκία όσο και στην Συρία, προειδοποιώντας τον παράλληλα να μην υποστηρίξει το ΡΚΚ.

Επίσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ θέτοντας το θέμα των εντάσεων μεταξύ περιφερειακής διοίκησης των Κούρδων του βορείου Ιράκ και κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης θα προβάλλει την αξία και την ανάγκη της τουρκικής φιλίας για τους Κούρδους του βορείου Ιράκ, ενώ θα συζητήσει και θέματα τουρκικών επενδύσεων στην περιοχή και για την συμφωνία πετρελαίου που υπέγραψε η Τουρκία με τους Κούρδους του βορείου Ιράκ.

Η Γενί Σαφάκ γράφει ότι πριν την επίσκεψη Νταβούτογλου, ο Μεσούτ Μπαρζανί είχε 11ωρη σύσκεψη με τους ηγέτες των Κούρδων της Συρίας και τους προειδοποίησε να αποστασιοποιηθούν από το ΡΚΚ και να φροντίσουν να μην προκαλέσουν τουρκική αντίδραση.

Στο μεταξύ, όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του NTV, o Σαφίν Ντιζαϊ που είναι μέλος του KDP ( Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ) και πρόσκειται στο Μπαρζανί κάλεσε την Άγκυρα να τηρήσει ίσες αποστάσεις με όλες τις αντιπολιτευόμενες ομάδες της Συρίας, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν πρέπει να θεωρεί ανύπαρκτους τους Κούρδους και δεν πρέπει να κάνει και στην Συρία, τα λάθη που έκανε στο βόρειο Ιράκ. Ακόμα είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με τους Κούρδους και να μην τους θεωρεί ανύπαρκτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα