Αντιδράσεις για την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας

16:32 1/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας στην Ελλάδα, η οποία εξαγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, απάντησαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο παλιό κεντρικό κτίριο της τράπεζας και ξεκίνησαν πορεία προς το Υπουργείο

Οικονομικών, όπου και παρέμειναν μέχρι το μεσημέρι.

Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας σε ανακοίνωση της καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «ο αγώνας των συναδέλφων μας της Αγροτικής για την Τράπεζα και τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, είναι και δικός μας αγώνας. Από αυτή τη μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς».

Οι εργαζόμενοι στην Αγροτική θα επιδιώξουν συναντήσεις με τους Υπουργούς Εργασίας Γ.Βρούτση και Οικονομικών Γ.Στουρνάρα προκειμένου να λάβουν διευκρινίσεις για το τί θα γίνει με το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος και κυρίως με τα εφάπαξ των υπαλλήλων της Αγροτικής Τραπέζης τα οποία χορηγεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Αγροτικής Τραπέζης.

Στην Τράπεζα Πειραιώς δεν μεταβιβάζονται:
-Οι έννομες σχέσεις της Αγροτικής με τρίτους που πηγάζουν ή σχετίζονται με συμβάσεις εργασίας που έχει καταρτίσει η Αγροτική.

-Όλες οι αξιώσεις και υποχρεώσεις της Αγροτικής έναντι τρίτων, περιλαμβανομένων και των υπαλλήλων της Αγροτικής, για καταβολή αποζημίωσης από οποιαδήποτε (συμβατική ή εξωσυμβατική) αιτία, για καταβολή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης, καθώς και για απόδοση αδικαιολόγητου πλουτισμού, εφόσον συνδέονται με τα μη μεταβιβαζόμενα στοιχεία.

-Οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις της Αγροτικής κάθε είδους έναντι ασφαλιστικών φορέων, οι οποίες αφορούν το χρονικό διάστημα έως τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της Αγροτικής.

Η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας στον όμιλο Πειραιώς προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, καθώς ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, που μετέχει στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, ως αποτέλεσμα της μεγάλης πίεσης που ασκήθηκε από την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάνοντας λόγο για απειλές ότι δεν θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αν υπάρχει μια τράπεζα κρατική, ειδικού σκοπού.
Η ΝΔ ανέφερε ότι «ο μόνος σε ολόκληρο τον κόσμο που δεν έχει καταλάβει ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρό τραπεζικό σύστημα και μεταρρυθμίσεις, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιποί οπαδοί της δραχμής. Θα μπορούσαν σε άλλο πλανήτη να διεκδικούν νόμπελ οικονομίας»
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του κόμματος Αλέξης Τσίιπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μια διαδικασία εν κρυπτώ εκποίησης και λεηλασίας του δημόσιου πλούτου», αναφερόμενος παράλληλα σε σκάνδαλο με το οποίο ενδεχομένως να ασχοληθεί η Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί εμπόδιο στην ολοκλήρωση της διαδικασίας με όση δύναμη έχει εντός και εκτός Βουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα