ΑΚΕΛ: Παραπληροφορεί η Κυβέρνηση για το κούρεμα καταθέσεων

15:36 5/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για παραπληροφόρηση εκ μέρους της Κυβέρνησης σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων έκανε λόγο εκ νέου το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου επαναλαμβάνοντας ότι «η συμφωνία για το κούρεμα καταθέσεων είναι ξεκάθαρα και απόλυτα απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη».

Σε δηλώσεις του σήμερα

στα γραφεία του ΑΚΕΛ ο Στέφανος Στεφάνου έκανε λόγο για διαστρέβλωση και αναλήθειες που επιχειρεί να προωθήσει στην κοινωνία η Κυβέρνηση . Ανέφερε ότι το κούρεμα είναι εξ’ ολοκλήρου απόφαση της παρούσας Κυβέρνησης η οποία «θα έπρεπε να έχει το θάρρος και το ανάστημα να το παραδεχτεί αντί να προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο Στέφανος Στεφάνου κάλεσε δε την Κυβέρνηση «να αντιληφθεί ότι είναι αυτή που διαχειρίζεται τις τύχες του τόπου, τις οποίες ανέλαβε αφού ρητά και δημόσια δεσμεύτηκε έναντι των πολιτών ότι δεν θα αποδεχτεί κούρεμα καταθέσεων.

Το Μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε πως «είναι ψέμα ότι στο Μνημόνιο Νοεμβρίου περιλαμβάνεται κούρεμα καταθέσεων».

«Λέξη για κούρεμα δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει τέτοια αναφορά για τον απλούστατο λόγο ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με το υπό αναφορά Μνημόνιο, θα γινόταν από το δανεισμό που θα παραχωρούσε ο Μηχανισμός» πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

Εξήγησε δε πως «γι’ αυτό άλλωστε έγινε και ο διαγνωστικός έλεγχος της PIMCO για να καθοριστεί το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που όλοι επιδιώκαμε να είναι χαμηλό για να παραμείνει το δημόσιο χρέος σε διαχειρίσιμα επίπεδα».

«Είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες θυμούνται τη συζήτηση που γινόταν αν τα δισεκατομμύρια θα είναι 17 ή λιγότερα» συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακολούθως πως «στο νέο Μνημόνιο Αναστασιάδη αυτή η λογική άλλαξε, καθώς καθορίστηκε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει από εγχώριους πόρους κι αυτό είναι που άνοιξε το δρόμο για να επιβληθεί το κούρεμα των καταθέσεων».

Ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι τα όσα διάβασε χτες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος από το Μνημόνιο του Νοεμβρίου «μπορεί να τα βρει και στην ευρωπαϊκή οδηγία για την αποκατάσταση και την εξυγίανση (recovery and resolution) του τραπεζικού συστήματος», οδηγία στην οποία, όπως πρόσθεσε, «στηρίζεται η διαδικασία εξυγίανσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και η οποία σύμφωνα με το Μνημόνιο Νοεμβρίου θα γινόταν με οργανωμένο τρόπο σε βάθος χρόνου και όχι βίαια μέσα σε μια νύχτα, όπως τελικά έγινε εξαιτίας της συμφωνίας της Κυβέρνησης για κούρεμα καταθέσεων».

Είπε ακόμη πως επειδή ακριβώς τίποτα για κούρεμα καταθέσεων δεν υπήρχε στο Μνημόνιο Νοεμβρίου, «γι’ αυτό και καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης που προεκλογικά και μετεκλογικά διεξήχθη για το θέμα στο εσωτερικό, ποτέ και κανείς δεν προέβη στους ισχυρισμούς που σήμερα προβαίνει η Κυβέρνηση».

«Ούτε ακόμα και αυτό το Eurogroup δεν τόλμησε να δικαιολογήσει την απαράδεκτη απόφαση του ισχυριζόμενο ότι το Μνημόνιο Νοεμβρίου περιλαμβάνει κούρεμα» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι «η Κυβέρνηση βρέθηκε πιο μπροστά από το Eurogroup και του παρέχει άλλοθι για τις καταστροφικές αποφάσεις του».

«Η συμφωνία για το κούρεμα καταθέσεων είναι ξεκάθαρα και απόλυτα απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη» επανέλαβε και κάλεσε την Κυβέρνηση να πάψει να αναζητεί προφάσεις, γιατί, όπως δήλωσε, το μόνο που πετυχαίνει είναι να θυμίζει τις αμαρτίες της.

«Η Κυβέρνηση ας αναλάβει επιτέλους την ευθύνη των πράξεων της» συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις αναφορές του Προέδρου της ΝΕΔΗΣΥ, εκ μέρους του ΔΗΣ, Χαράλαμπου Σταυρίδη σε σχέση με δικές του αναφορές σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το νομοσχέδιο για εξυγίανση των τραπεζών όπως και όλα τα ζητήματα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα είναι ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας.

«Ο κ. Σταυρίδης και ο ΔΗΣΥ προφανώς θα ήθελαν να συζητηθεί ένα θέμα σε μια Βουλή κλειστή, γιατί η Βουλή ήταν κλειστή» είπε και επανέλαβε πως ούτως ή άλλως το θέμα δεν είχε τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο από την Κεντρική Τράπεζα.

«Αν το θέμα ερχόταν τότε, δεν είχε κανένα λόγο η Κυβέρνηση τότε να το καθυστερήσει» συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε εκ νέου σε ό,τι αφορά το Μνημόνιο ότι είναι απόφαση του Eurogroup ότι το Μνημόνιο θα ολοκληρωνόταν και θα υπογραφόταν μετά από τις Προεδρικές Εκλογές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες «κατανοούν τώρα πλήρως γιατί οι διάφοροι Ευρωπαίοι αναμένουν τις Προεδρικές Εκλογές για να έχουν ένα πιο συνεργάσιμο Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Προφανώς εννοούσαν ότι αυτά που δεν αποδέχεται ο κ. Χριστόφιας μπορεί να τα αποδεχτεί ο κ. Αναστασιάδης» πρόσθεσε, αναφέροντας παράλληλα ότι «η πράξη ερμηνεύει και τα όσα έλεγαν τότε οι Ευρωπαίοι παράγοντες και γιατί περίμενα να γίνουν οι Προεδρικές Εκλογές και μετά να προχωρήσουν».

«Ιδού που έχουμε μπροστά μας το κούρεμα των καταθέσεων» πρόσθεσε καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα