Αλλαγή του βάρους της απόδειξης στην πειρατεία και πνευματικά δικαιώματα

19:32 26/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Νομοσχέδιο που θα βοηθήσει στην αποτελεσματική καταστολή της πειρατείας και της παραποίησης και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, συζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, ενώπιον της οποία ηγέρθη και η προστασία των συγγενών δικαιωμάτων των ηθοποιών από τις επαναπροβολές των σειρών και των ταινιών στα τηλεοπτικά κανάλια.

Η Επιτροπή προτίθεται να συζητήσει τα αιτήματα του Οργανισμού Διαχείρισης και Προστασίας των συγγενών δικαιωμάτων των ηθοποιών «Διόνυσος Ζαγρέας» για εξέταση της νομοθεσίας και κάλυψη τυχών κενών που θα διαπιστωθούν.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Ιωνάς

Νικολάου ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδοθεί στους ηθοποιούς δικαίωμα να τερματίζουν προβολές λόγω προσβολής συγγενών δικαιωμάτων, όπως ισχύει με τα πνευματικά δικαιώματα.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, με το νομοσχέδιο γίνεται αντιστροφή του βάρους της απόδειξης σε ποινικές υποθέσεις προσβολής των πνευματικών δικαιωμάτων και από την κατηγορούσα αρχή μεταφέρεται στον κατηγορούμενο.

Περαιτέρω, με τον προωθούμενο νόμο δεν θα πρέπει η κατηγορούσα αρχή να αποδεικνύει την πειρατεία σε όλο το κατασχεθέν υλικό (CD, DVD), αλλά ικανό δείγμα αυτών, που με το νόμο ρυθμίζεται ποσοτικά.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε ότι με τη νέα νομοθεσία ο κατηγορούμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι τα CD είναι νομότυπα και να ανατρέψει την κατηγορία, εξήγησε επίσης ότι με τον ισχύοντα νόμο εάν κατάσχονταν 1.000 CD και αν εξετάζονταν μόνο δέκα CD η καταδίκη θα είναι για δέκα.

Ανέφερε ότι από το 2007 μέχρι σήμερα οδηγήθηκαν στα δικαστήρια 1.514 και κρατήθηκαν ως τεκμήρια 7.060 υπολογιστές, 160 βιβλία και 500.000 δίσκοι.

Κατά τη συζήτηση της πρόθεσης της Επιτροπής για εξώδικη ρύθμιση των παραβάσεων ώστε να προσυμφωνηθούν τα Δικαστήρια, η Εκπρόσωπος του τελωνείου, είπε ότι για πρόστιμα μέχρι το ποσό των 5.000 ευρώ μπορεί να συμβιβαστεί από τα επαρχιακά τελωνεία με άδεια του Διευθυντή. Πρόσθεσε ότι ο Διευθυντής τελωνείου μπορεί να διευθετήσει ποινή για οποιοδήποτε ποσό.

Ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ανέφερε ότι μετά από πρόχειρη μελέτη του νομοσχεδίου, καταρχήν τοποθέτηση του συλλόγου είναι ότι η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης εγκυμονεί κινδύνους.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι η τελική θέση του Δικηγορικού Συλλόγου, ο οποίος είναι υπέρ του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που θα υποβοηθεί το έργο της Αστυνομίας και ανέφερε ότι ο Σύλλογος θα υποβάλει τις τελικές του θέσεις γραπτώς.

Το ΚΕΒΕ δια της εκπροσώπου του ανέφερε ότι συμφωνεί, όπως συμφωνεί με την εξώδικη ρύθμιση, ενώ η ΠΟΒΕΚ διερωτήθηκε το λόγο που εξυπηρετεί η συζήτηση καθώς, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων συζητείται στις Βρυξέλες. Η ΠΟΒΕΚ, συνέχισε δεν έχει αντίρρηση με την ουσία της νομοθεσίας, καθώς τα μέλη της δεν παρανομούν.

Ο Πρόεδρος του «Διόνυσος Ζαγρέας» Φίλιππος Σοφιανός, μιλώντας τόσο ενώπιον της Επιτροπής όσο και σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, είπε πως αποτελεί ντροπή για αυτή τη χώρα να υπάρχει έ

Keywords
Τυχαία Θέματα