Άλλοι δύο μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν στην υπόθεση για το Μαρί

15:13 30/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

O Θεμιστοκλής Κυριάκου, Λειτουργός του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και ο Αστυνόμος Β, Δημήτρης Δημητριάδης, αναλυτής προγραμματιστής, κατέθεσαν σήμερα ως ο 14ος και 15ος μάρτυρας κατηγορίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011.

Ο κ. Δημητριάδης παρουσίασε στο Δικαστήριο χάρτες με τηλεπικοινωνιακά

δεδομένα συγκεκριμένων χρηστών κατά χρονικά διαστήματα για τις 4 και 11/7/2011 μεταξύ των οποίων οι Πέτρος Τσαλικίδης, Γιώργος Γεωργιάδης, Ανδρέας Ιωαννίδης, Σάββας Αργυρού, Πάμπος Χαραλάμπους και Ανδρέας Λοϊζίδης. Τα δεδομένα λήφθηκαν από ψηφιακούς δίσκους που δόθηκαν στην Αστυνομία οι εταιρείες ΑΤΗΚ και ΜΤΝ.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο κ. Κυριάκου, ο οποίος ανέγνωσε στο δικαστήριο την κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 18/7/2011 και στην οποία ανέφερε ότι ενεπλάκη στην υπόθεση του φορτίου του πλοίου Monchegorsk όταν του ζητήθηκε από το Γ. Δ. του ΥΠΑΜ Χρήστο Μαλικίδη να μεταβεί, μαζί με άλλους, στη ναυτική βάση στο Μαρί στις 6/7/2011 για εξέταση ορισμένων εμπορευματοκιβωτίων τα οποία είχαν παραμορφωθεί. Με την άφιξη της ομάδας στο σημείο που ήταν στοιβαγμένα τα εμπορευματοκιβώτια, διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτό που βρισκόταν στηn πάνω σειρά στη νοτιοανατολική γωνιά έγινε έκρηξη και παραμορφώθηκε, άνοιξαν οι πόρτες του και μετακινήθηκε κατά 30 εκατοστά από τη θέση του.

Ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης, σύμφωνα με το μάρτυρα, ήταν σίγουρος ότι ο αποσταθεροποιητής της πυρίτιδας είχε αλλοιωθεί και η ομάδα συμφώνησε ότι έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα γιατί ο τρόπος στοίβαξης των εμπορευματοκιβωτίων εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους. Ανέφερε ακόμα ότι τα τέσσερα μέτρα που αποφασίστηκε να ληφθούν ήταν η άμεση μετακίνηση του φουσκωμένου εμπορευματοκιβωτίου για να γίνει αυτοψία, η τοποθέτηση συστήματος κατιονιστήρων για κατάβρεξη των εμπορευματοκιβωτίων με θαλασσινό νερό, ο καθαρισμός των χόρτων που βρίσκονταν σε απόσταση 50 μέτρων από τα εμπορευματοκιβώτια και η μεταφορά του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων σε ειδικές αποθήκες της Εθνικής Φρουράς.

Σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Κυριάκου είπε ότι υπήρχε αυξημένη επικινδυνότητα στο φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο από τα υπόλοιπα και όπως ανέφερε τέτοιες περιπτώσεις τις αντιμετωπίζουμε ως πολύ επικίνδυνες. Είπε επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε θέμα ότι τα άτομα που ανέβηκαν στο εμπορευματοκιβώτιο για αυτοψία κινδύνευαν από έκρηξη.

Σε σχετική ερώτηση της Κατηγορούσας Αρχής, ο μάρτυρας είπε πως η απομάκρυνση του φουσκωμένου εμπορευματοκιβωτίου από την υπόλοιπη στοιβάδα ήταν αναγκαία γιατί, όπως ανέφερε, «θεωρούσαμε ότι πολύ πιθανό να ξεκινούσε παρόμοιο επεισόδιο από το ίδιο εμπορευματοκιβώτιο, θέλαμε να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συνέβηκε σ’ αυτό και να δούμε εάν τα μέτρα που θα εισηγούμασταν ήταν τα πιο κατάλληλα υπό τις περιστάσεις. Δεν αναμέναμε ότι τα μέτρα θα υλοποιούνταν από την ίδια

Keywords
Τυχαία Θέματα