Αναστασιάδης: Ο φυσικός πλούτος δεν αποτελεί κτήμα της οποιασδήποτε Κυβέρνησης

14:37 14/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα του φυσικού αερίου και της αξιοποίησης του απαιτεί τη μέγιστη δυνατή εθνική συνεννόηση και συναίνεση, δεν επιτρέπονται ερασιτεχνισμοί και πειράματα και κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει -ιδιαίτερα προεκλογικά- με την ασφάλεια και το μέλλον του τόπου, δήλωσε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης μιλούσε το πρωί σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που οργάνωσε το εκλογικό του επιτελείο με θέμα το

φυσικό αέριο και στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, τεχνοκράτες και νομικοί, μεταξύ των οποίων ο Πρύτανης και ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωσταντίνος Χριστοφίδης και Σταύρος Ζένιος, η Αντιπρύτανης του ΤΕΠΑΚ Τούλα Ονουφρίου και ο Διευθυντής Ενέργειας Σόλων Κασίνης. Παρέμβαση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης και από τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη.
Στην δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε σε ενότητα, λέγοντας ότι απαιτείται ένας εθνικός σχεδιασμός, ενώ εξήγγειλε ότι προτίθεται να συναντηθεί με τις πολιτικές δυνάμεις. Είπε ότι το ζήτημα του φυσικού αερίου είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, έχει να κάνει με δυνατότητά μας να ξεπεράσουμε το συντομότερο δυνατό και την οικονομική κρίση αλλά και να δημιουργήσουμε ισχυρές προϋποθέσεις ανάπτυξης, διασφαλίζοντας έτσι το μέλλον και των επερχόμενων γενιών.

Εκανε λόγο για σύνθετο και πολύπλευρο θέμα που απαιτεί σε βάθος επιστημονική ανάλυση και ολοκληρωμένο σχεδιασμό, προσθέτοντας ότι η ενεργειακή πολιτική παντού στο κόσμο άπτεται των διεθνών σχέσεων αλλά και της ασφάλειας μιας χώρας.«Για μας εδώ στη Κύπρο είναι ακόμη πιο σημαντική γιατί έχει να κάνει με τη διασφάλιση της ίδιας της κρατικής μας κυριαρχίας, απαιτείται συνεπώς σοβαρή και υπεύθυνη διαχείριση, δεν επιτρέπονται ούτε ερασιτεχνισμοί, ούτε πειράματα, κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει- ιδιαίτερα προεκλογικά- με την ασφάλεια και το μέλλον του τόπου», συμπλήρωσε.
Απηύθυνε έκκληση το ζήτημα να παραμείνει μακριά από αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πεδίο που πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει. «Πιστεύω πως αυτό που επιβάλλεται πάνω από όλα είναι μια εθνική συμφωνία για το φυσικό αέριο, ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας δεν αποτελεί κτήμα καμιάς κυβέρνησης, δεν ανήκει μόνο στην τωρινή ή στις επόμενες των κυβερνήσεων, αλλά στις επερχόμενες γενιές», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Συμπλήρωσε ότι στο χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη επιβεβαιωτική γεώτρηση, θα πρέπει να έχουμε προχωρήσει συγκροτημένα και χωρίς καθυστέρηση στην εφαρμογή ενός σχεδιασμού, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε όλες τις οικονομικές δυνατότητες που μας προσφέρονται πριν από την πραγματική εξόρυξη κοιτασμάτων.«Μόνο τότε και αφού έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες τεχνοοικονομικές μελέτες για πιστοποίηση των κοιτασμάτων, και ο αναγκαίος σχεδιασμός που αφορά τις υποδομές, θα είναι πρακτικά δυνατό να προχωρήσουμε και όχι βέβαια να ξεπουλήσουμε ποσότητες αερίου, και πάλι τούτο θα κριθεί αν και εφόσον είναι οικονομικά συμφέρον στη δοσμένη στιγμή», σημείωσε.
Ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι απαιτείται διαφάνεια και συνδιαβούλευση και επιβάλλεται ο επιστημονικός ορθολογισμός και η πλήρης αξιοποίηση της τεχνοκρατικής γνώσης και εμπειρίας για να διασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση την πιο σημαντική όσον αφορά την προετοιμασία για χάραξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη διαχείριση του φυσικού πλούτου.
Ανέφερε ότι η σύγχρονη πολιτική δεν πρέπει να διεξάγεται πλέον εμπειρικά και ότι τα σύνθετα προβλήματα απαιτούν και σύνθετες λύσεις και πολλαπλάσιες γνώσεις, προσθέτοντας ότι τα όσα δηλώνουμε και όσα προγραμματίζουμε πρέπει να είναι απόλυτα τεκμηριωμένα και απόλυτα εφαρμόσιμα και να μεγιστοποιούν το όφελος για τον τόπο. «Πρόθεσή μου είναι να συναντηθώ και με τις πολικές δυνάμεις, η κρισιμότητα της παρούσας συγκυρίας επιβάλλει σε όλους μας να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων γιατί απαιτείται όπως είπα μια εθνική συμφωνία για το φυσικό αέριο, η οποία θα πρέπει να παραμείνει μακριά από εκλογικούς ανταγωνισμούς», ανέφερε.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι το φυσικό αέριο προσφέρει μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τον τόπο και πρέπει να το διαχειριστούμε με αίσθημα ευθύνης, ενότητα και συναίνεση.«Εχουμε το σχέδιο ή και τις προθέσεις αλλά και τους ανθρώπους που μπορεί να μας δώσουν το σχέδιο, έχουμε και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε και να κατορθώσουμε αυτό που επιδιώκουμε, αυτό αποτελεί ισχυρή μου πεποίθηση και δέσμευση μου», ανέφερε.
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης τέθηκαν μεταξύ άλλων ερωτήματα και έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς θωρακίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και πώς δημιουργείται ένα ασφαλές περιβάλλον για την πλήρη αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου, πώς διασφαλίζεται ότι τα πολλαπλά οφέλη θα συνεχίσουν να υφίστανται και μετά την εξάντληση των αποθεμάτων, για τη δημιουργία ανεξάρτητου κρατικού ταμείου στα πρότυπα του νορβηγικού μοντέλου και το πώς διασφαλίζεται η σύντομη οικονομική ανάκαμψη μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ακόμη, αντηλλάγησαν απόψεις για το ζήτημα της περιβαλλοντικής πτυχής και της προστασίας του περιβάλλοντος, για την καταγραφή φορέων, επιτροπών και σωμάτων για τη διαχείριση της ενεργειακής πολιτικής όπως είναι η ΚΡΕΤΥΚ. Τέθηκαν ακόμη ως προτεραιότητες μεταξύ άλλων η επιβεβαιωτική διάτρηση και πιστοποίηση του κοιτάσματος, ο αναλογικός διαμοιρασμός του κοιτάσματος με το Ισραήλ σύμφωνα με την συμφωνία συνεκμετάλλευσης, η επίσπευση της απόφασης για κατασκευή του τερματικού υγροποίησης και η σύσταση και λειτουργία του εθνικού ταμείου υδρογονανθράκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα