Αναστολή απόφασης για επιβαρύνσεις ζητά από την ΑΗΚ η Επ. Εμπορίου

11:31 7/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την απογευματινή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ αναμένει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου προκειμένου να ενεργοποιήσει την απόφασή της για λήψη μέτρων προστασίας των καταναλωτή, σε περίπτωση που η ΑΗΚ δεν αναστείλει την απόφασή για επιβολή τόκου στους καθυστερημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Στη σημερινή συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου ζήτησε την άμεση αναστολή

της απόφασης προειδοποιώντας ότι εάν αυτή δεν ανασταλεί θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής την ερχόμενη την Πέμπτη για λήψη μέτρων προστασίας των καταναλωτών.

”Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιδείξουμε έστω και την ελάχιστη ανοχή. Θα δώσουμε περιθώριο μιας εβδομάδας στην ΑΗΚ για την κατάργηση αυτού του μέτρου. Αν σήμερα δεν ανασταλεί αυτή η απόφαση θα λάβουμε μέτρα που θα στηρίξουν και θα προστατεύσουν τον Κύπριο καταναλωτή”, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Χριστοφόρου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ΑΗΚ ως ”ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη την επιβάρυνση” σε βάρος των καταναλωτών.

Ο Αντιπρόεδρος της ΑΗΚ Γιώργος Πιστέντης δεσμεύτηκε να μεταφέρει την απόφαση της Επιτροπής στη σημερινή συνεδρία του ΔΣ της ΑΗΚ για να επανεξετάσει το όλο θέμα. Το ΔΣ της Αρχής θα συνέλθει στις 15:00.

Ο κ. Πιστέντης υπεραμύνθηκε πάντως της απόφασης, τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό θεωρείται ότι είναι αποτρεπτικό και όχι φοροεισπρακτικό αλλά και ως κίνητρο για την ανάκτηση των χαμένων εισοδημάτων της Αρχής.

”Θεωρούμε ότι το μέτρο αυτό είναι πιο ανθρώπινο από το (η ΑΗΚ) να εντατικοποιήσει τη διαδικασία διακοπής του ρεύματος”, είπε ο κ. Πιστέντης, προσθέτοντας ότι το μέτρο αποφασίστηκε κατόπιν έγκρισης από την ΡΑΕΚ, αλλά και παρατηρήσεων από την Γενική Ελέγκτρια ότι η ΑΗΚ δεν κάνει ενέργειες για ανάκτηση του χαμένου εισοδήματός της.

Είπε ότι το ποσό χρέωσης είναι απειροελάχιστο και αντιπροσωπεύει μια επιβάρυνση 3 σεντ την ημέρα για λογαριασμούς 200 ευρώ, ενώ άλλοι οργανισμοί έχουν επιβάλει πρόστιμο 40 σεντ, προσθέτοντας ότι το όλο θέμα έγινε αντικείμενο ”παραπληροφόρησης”.

Ο κ. Χριστοφόρου, όπως και ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος επέκριναν την ”σιωπή” της εκτελεστικής εξουσίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λαμάρης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε έκκληση στην ΑΗΚ να προστατευτούν οι πολύτεκνοι και οι ευπαθείς ομάδες. Ο κ. Λαμάρης διερωτήθηκε κατά πόσον η απόφαση της Επιτροπής για αναστολή της απόφασης της ΑΗΚ πρέπει να αφορά όλους συνολικά τους λογαριασμούς.

Πάντως, στην Επιτροπή αναφέρθηκε ότι ο Υπουργός Εμπορίου μπορεί δυνάμει του άρθρου 88 της σχετικής νομοθεσίας να δώσει εντολή στην ΡΑΕΚ όπως δώσει οδηγίες στην ΑΗΚ να μην διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις ευάλωτες ομάδες. Αυτό επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της ΡΑΕΚ λέγοντας ότι η μόνη δυνατότητα παρέμβασης που έχει ο αρμόδιος Υπουργός σε θέματα τιμών είναι η εντολή στην ΡΑΕΚ για παροχή Υπηρεσιών Δημόσιας Ωφελείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα