Ανησυχούν και ζητούν ενημέρωση οι Οικολόγοι για τη Νέα Υόρκη

15:05 2/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για τα όσα διαδραματίστηκαν στη Νέα Υόρκη, ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, το οποίο θεωρεί ανησυχητικές τις πληροφορίες που φθάνουν από τα ΜΜΕ.

Σε δηλώσεις της στη Λεμεσό, η ΓΓ του Κινήματος, Ιωάννα Παναγιώτου, ανέφερε πως, αν και δεν υπάρχει άμεση ενημέρωση από τον Πρόεδρο, ”δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την ανησυχία μας για τις πληροφορίες που έρχονται από τα τουρκικά

μέσα ενημέρωσης, τα οποία ισχυρίζονται ότι έχουν κλειδωθεί΄΄ τα θέματα Οικονομίας, Ευρωπαϊκής Ενωσης και εσωτερικά θέματα ασφάλειας, ενώ δρομολογούνται οι διαδικασίες προς μια πολυμερή διάσκεψη”.

”Ο Γενικός Γραμματέας απέφυγε να αναφερθεί στις υπαναχωρήσεις των Τουρκοκύπριων στα σημαντικά και καίρια θέματα όπως το εδαφικό, διακυβέρνηση, ιθαγένεια και εγγυήσεις”, είπε η κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι ”αυτές οι τακτικές διαπραγμάτευσης που ακολουθούν οι Τούρκοι, μεταφέρουν το κέντρο βάρους του συμβιβασμού ακόμα πιο βαθειά προς τις διχοτομικές και καταστροφικές θέσεις της Αγκυρας”.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό, συνέχισε, είναι η εξαγγελία για πολυμερή διάσκεψη, ”η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες παραπέμπει σε διαδικασία επιδιαιτησίας” και εξέφρασε τη θέση ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, όπου η Ελλάδα βρίσκεται σε άσχημη πολιτική και οικονομική κατάσταση και αδυνατεί να πάρει οποιοδήποτε ρόλο, ”η παρουσία της σε μια διεθνή ή πολυμερή διάσκεψη, μπορεί και να αποβεί η «Αχίλλειος πτέρνα» της κυπριακής πλευράς”.

Το Κίνημα απορρίπτει την όποια ιδέα ή πρόταση για διεθνή ή πενταμερή διάσκεψη και αναφέρει ότι όλα τα θέματα πρέπει να επιλυθούν στις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών.

”Δεν μπορούν άλλες χώρες να μας επιβάλουν λύσεις στα προβλήματα ασφάλειας, κατοχύρωσης της κυριαρχίας σε θάλασσα και αέρα ή των εγγυήσεων της ειρήνης”, είπε η ΓΓ των Οικολόγων, προσθέτοντας ότι ”η συνταγή των «εκ των έξω» εγγυήσεων δοκιμάστηκε και απέτυχε και ακόμα περισσότερο καταστροφική θα είναι η «εκ των έξω» επιδιαιτησία ή η «κατάθεση γεφυρωτικών προτάσεων» για θέματα όπως το περιουσιακό, το εδαφικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Οι Οικολόγοι αναμένουν από τον Πρόεδρο να ενημερώσει με την επιστροφή του το Εθνικό Συμβούλιο και να παρθούν οι σωστές αποφάσεις στη βάση του σεβασμού των απόψεων όλων το πολιτικών δυνάμεων και του λαού.

Ωστόσο, συνέχισε, ”δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πριν ακόμα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής, από την παγωμένη Νέα Υόρκη, έστειλε μηνύματα διχόνοιας και αντί να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τις συζητήσεις της Νέας Υόρκης, προτίμησε να εξαπολύσει δριμεία επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας και διαστρεβλώνοντας τις θέσεις των υπολοίπων κομμάτων”.

”Τέτοιου είδους συμπεριφορές, δεν βοηθούν την υπόθεση της ενότητας την οποία χρειάζεται περισσότερο από όλους, ο ίδιος (ο Πρόεδρος)”, είπε η κ. Παναγιώτου και επανέλαβε την πρόταση του Κινήματος για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πριν από τη επόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα τω

Keywords
Τυχαία Θέματα