Αντιδράσεις Ευρωκοινοβουλίου για το ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους

17:05 27/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Έντονες αντιδράσεις από τους επικεφαλής των Πρασίνων, των Σοσιαλιστών και της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, προκάλεσε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προχωρήσει σε ”κούρεμα” του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια και είχε ως αντικείμενο την αξιολόγηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ χαρακτήρισε πρόοδο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση την απόφαση για απελευθέρωση της νέας δόσης του

δανείου και για απομείωση του χρέους της, ενώ ο ηγέτης της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε ότι ”το κούρεμα κατά 50% του ελληνικού χρέους δεν συνιστά βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, αν δεν συμφωνήσουν οι Τράπεζες”.

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς επέρριψε ευθύνες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που, ενώ γνώριζε ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να είναι στο 60%, αποφάσισε τον περιορισμό του στο 50%.

Δεν μας εξηγήσατε γιατί παραμείνατε σ’ αυτό το ποσοστό, είπε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, απευθυνόμενη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ενώ, μιλώντας προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον κατηγόρησε διότι δεν προέβη σε απολογισμό της αποτυχίας των μέτρων που αποφασίσθηκαν, πριν ένα χρόνο, για την Ελλάδα και όπως είπε, την έριξαν βαθύτερα στην κρίση.

Την έντονη ανησυχία του για την περαιτέρω βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών και την ασφάλεια των καταθέσεων των Ελλήνων αποταμιευτών, εξέφρασε ο επικεφαλής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Λόθαρ Μπίνσκυ.

Με το νέο πακέτο διάσωσης, η ελληνική κρίση χρέους πέρασε σε μία νέα φάση κι’ είναι θετικό ότι η χώρα απαλλάσσεται από ένα μέρος του χρέους της, τόνισε ο κ. Μπίνσκυ.

Οι ελληνικές τράπεζες όμως, συμπλήρωσε, χρειάζονται μέτρα στήριξης για να μην καταστραφούν και για να μην χάσουν οι Ελληνες πολίτες τις καταθέσεις του.

Το καλύτερο για μένα, κατέληξε, θα ήταν μία εθνικοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω μιας αποτελεσματικής συνδιοίκησης ή και συνδιαχείρισης ακόμη, με την συμμετοχή των εργαζομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα