Αποδεσμεύθηκε ο Προϋπολογισμός ΙΚυ για έξι μήνες

15:02 6/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε σήμερα την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 1,97 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί στην καταβολή μισθών και διοικητικών εξόδων του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) για έξι μήνες, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας του Ινστιτούτου.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Επιτροπή ζήτησε από το Γραφείο Προγραμματισμού να παρουσιάσει τις εισηγήσεις του για την αλλαγή καθεστώτος του ΙΚυ

ή να εξηγήσει πώς θα λειτουργήσει τον Ινστιτούτο στο μέλλον για να μην χρειάζεται συνεχώς να βρίσκεται στη Βουλή για να ελέγχει τις δαπάνες του.

«Εμείς δεν διεκδικούμε αυτό το ρόλο», είπε, διατυπώνοντας ανησυχίες για τις επισημάνσεις της Γενικής Ελέγκτριας. «Εχουμε διαπιστώσει ότι μέχρι στιγμής το εγχείρημα έχει αποτύχει», συπλήρωσε.

Σημειώνοντας ότι το ΙΚΥ δεν έχει λειτουργήσει όπως αρχικά έχει αποφασιστεί αλλά μετεξελίχθηκε σε ιδιωτικό οργανισμό που έχει απόλυτη εξάρτηση και χρηματοδότηση από το κράτος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο στην Κύπρο και πρέπει να παρθεί απόφαση για το πώς θα προχωρήσουν”.

Αναμένουμε από την Κυβέρνηση, σημείωσε, να μας πει ποια επιλογή θα ακολουθήσει.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο επιλογές για το ΙΚυ, είτε να λειτουργήσει ως ένας ιδιωτικός οργανισμός και θα ανταγωνίζεται με όλα τα υπόλοιπα ερευνητικά κέντρα της Κύπρου για να κερδίζει ερευνητικά κονδύλια είτε να μετατραπεί σε ημικρατικό οργανισμό ή οργανισμό δημοσίου δικαίου ή τουλάχιστον ένα οργανισμό που θα έχει δημόσιο έλεγχο «έτσι ώστε να γνωρίζουμε ότι τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου που δίνονται με ευνοϊκό τρόπο στο ίδρυμα θα ελέγχονται για να αποφεύγεται στο μέλλον η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος».

Τέλος, ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει λάβει σήμερα διαβεβαιώσεις από το Γραφείο Προγραμματισμού ότι θα προχωρήσει στην αξιολόγηση του ερευνητικού έργου του Ινστιτούτου «έτσι ώστε να γνωρίζουμε κατά πόσο τα 28 εκ. ευρώ που έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα, ως Κύπριοι φορολογούμενοι, έχουν επιφέρει κάποιο ερευνητικό όφελος».

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την αποδέσμευση του κονδυλίου, αναγνωρίζοντας ότι το ΙΚυ λειτουργεί με ένα «ιδιόρρυθμο καθεστώς».

Όπως είπε, το ΙΚυ λειτουργεί στη βάση ιδιωτικού δικαίου και ως εκ τούτου έχουν προκύψει διάφορα κενά και παραλείψεις, οι οποίες επισημαίνονται από πλευράς Γενικής Ελέγκτριας αν κι αυτό το ζήτημα προκύπτει σε μεγάλο βαθμό γιατί η ίδια η Γενική Ελέγκτρια δεν έχει αυτή την ικανότητα, όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους ημικρατικούς οργανισμούς ή τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου να προβαίνει σε έλεγχο.

«Η ουσία», πρόσθεσε, «είναι η υιοθέτηση της ανάγκης να προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία του Ινστιτούτου, έτσι ώστε και έλεγχος να ασκείται στον Ινστιτούτο για τις δαπάνες που διενεργεί, αλλά και την ίδια ώρα να του παρέχεται η ευελιξία έχοντας υπόψη τον εξε

Keywords
Τυχαία Θέματα