Αρχισε σήμερα η αντεξέταση Κώστα Παπακώστα

17:00 19/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα, που εξετάζει την υπόθεση για την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, άρχισε σήμερα η αντεξέταση του πρώην Υπουργού Αμυνας Κώστα Παπακώστα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνας Ευθυβούλου, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι στη σύσκεψη στις 5/7/2011 που έγινε στο ΥΠΑΜ «έδωσα οδηγίες για απομάκρυνση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου γιατί

ο αντισυνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης έλεγε ότι δεν γνώριζε κατά πόσον έγινε έκρηξη εντός του εμπορευματοκιβωτίου και πως για να διαπιστώσει κάτι τέτοιο έπρεπε να κατέβει από τη στοιβάδα για να εξεταστεί το εσωτερικό του. Δεν γνώριζα τον τρόπο στοίβαξης των εμπορευματοκιβωτίων στη Ναυτική Βάση και για πρώτη φορά είχα ακούσει πως είχαν στοιβαχτεί σαν μικρή πολυκατοικία».

Ο κ. Παπακώστας σημείωσε πως ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφέρει στη σύσκεψη ότι οι πόρτες του εμπορευματοκιβωτίου άνοιξαν επειδή πιθανόν να έγινε αυτανάφλεξη και ότι μπορεί να έγινε μικρή έκρηξη. «Μ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην ΥΠΑΜ, εξηγώντας πως «έδωσα οδηγίες να ελεγχθεί εσωτερικά το εμπορευματοκιβώτιο ενώ ταυτόχρονα ο μπελάς έπρεπε να φύγει, αφού κανένας δεν μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο δεύτερης έκρηξης».

Ερωτηθείς για το θέμα της κατάβρεξης των εμπορευματοκιβωτίων, ο πρώην ΥΠΑΜ απάντησε πως αυτή ήταν εισήγηση του Γεωργιάδη «την οποία βρήκα λογική». Σε ερώτηση κατά πόσον θα μπορούσε να γίνει παράλληλα κατάβρεξη και απομάκρυνση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου, ο κ. Παπακώστας απάντησε πως «έπρεπε ο ίδιος ο ΑΓΕΕΦ να ξέρει τι να κάνει και ήταν δικό του θέμα να υλοποιήσει τις οδηγίες μου το συντομότερο δυνατόν, ούτε χθες, ούτε αύριο».

Σε άλλη ερώτηση της Κ.Α. πως ο ίδιος αντιλήφθηκε τη φράση «η πυρίτιδα μας έδειξε τα δόντια της», ο κ. Παπακώστας απάντησε ότι «το εξέλαβα πως κάτι δεν πήγαινε καλά με το εμπορευματοκιβώτιο και είπα να μετακινηθεί και να ελεγχθεί. Δεν ήμουν εμπειρογνώμονας για να ξέρω ό,τι γνώριζε ο εμπειρογνώμονας. Αν κατέβαινε το εμπορευματοκιβώτιο το πρόβλημα θα λυνόταν αφού θα γνωρίζαμε τα αίτια και τα αιτιατά της αυτανάφλεξης γιατί στο δικό μου το μυαλό δεν υπήρχε έκρηξη. Το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο και θα έπρεπε να απομονωθεί για να μην υπάρξει άλλος κίνδυνος».

Στις επίμονες ερωτήσεις της κ. Ευθυβούλου, ο κ. Παπακώστας επανέλαβε πως έδωσε οδηγίες για να κατέβει το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο και πρόσθεσε: «έπρεπε να πάω εγώ ο ίδιος να κατεβάσω το εμπορευματοκιβώτιο και να κάνω κατάβρεξη των υπολοίπων; Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου ότι οι οδηγίες μου δεν θα εκτελούνταν. Ο κ. Γεωργιάδης δεν πίστευε ότι υπήρχε άμεση ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος αφού επέμενε να ληφθεί πολιτική απόφαση για καταστροφή της πυρίτιδας. Ηταν θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να πάρει μια τέτοια απόφαση, δεν ήταν δική μου» είπε και πρόσθεσε πως «εάν ο Γεωργιάδης πίστευε ότι υπήρχε άμεσος κίνδυνος θα εισηγείτο τη δημιουργία στεγάστρων που θα έπαιρνε 2-3 μήνες ή καταστροφή της πυρίτιδας που θα έπαιρνε 5-6 μήνες;»

Σ’ αυτό το σημείο της αντεξέτασης προκλήθηκε ένταση μεταξύ της Κ.Α. και του κατηγορουμένου όταν ο κ. Παπακώστας ζήτησε από την κ. Ευθυβούλου να μην υψώνει το τόνο της φωνής της. Από την πλευρά της η κυρία Ευθυβούλου ανέφερε στο Δικαστήριο πως από την αρχή της σημερινής διαδικασίας ο κατηγορούμενος ύψωνε συνεχώς το τόνο της φωνής του. Μάλιστα ο κ. Παπακώστας απευθυνόμενος στην κυρία Ευθυβούλου της είπε πως «ο κ. Γεωργιάδης παραπλάνησε όλο τον κόσμο και σας παραπλάνησε και εσάς».

Σε άλλες ερωτήσεις ο κατηγορούμενος απάντησε πως στη σύσκεψη της 5/7/2011 «ο κ. Γεωργιάδης εκτός από εισηγήσεις «ελάλε και πελλάρες» όπως όταν με «στεντόρεια φωνή έλεγε ότι είμαστε εμπειρογνώμονες και δεν χρειαζόμαστε άλλους από το εξωτερικό και για την κατασκευή στεγάστρου. Αν με προειδοποιούσαν για την κρισιμότητα της κατάστασης και για τον άμεσο κίνδυνο θα έσχιζα γη και ουρανό. Θα διέτασσα τον ΑΓΕΕΦ να λάβει τα μέτρα του και εγώ θα ενημέρωνα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δούμε πως θα αντιμετωπίζαμε το θέμα. Τα μέτρα θα τα λάμβανε η Ε.Φ. δεν ήταν δική μου δουλειά να λάβω μέτρα» είπε.

Είναι η θέση μου, ανέφερε η Κ.Α. ότι ο Γεωργιάδης ανέφερε στον κατηγορούμενο πως υπήρχε σοβαρός κίνδυνος και ότι ο κ. Παπακώστας το είχε αντιληφθεί και πως ο πρώην ΥΠΑΜ δεν έδωσε οδηγίες στον ΑΓΕΕΦ για μετακίνηση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου και κατάβρεξη των υπολοίπων. «Δεν δέχομαι αυτούς τους υπαινιγμούς, είναι υβρισία» απάντησε ο κ. Παπακώστας με τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου Τεύκρο Οικονόμου να κάνει για πολλοστή φορά έκκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι.

Είναι η θέση μου συνέχισε η Κ.Α. ότι στη σύσκεψη της 5/7/2011 ο κ. Γεωργιάδης όχι μόνο δεν είπε η πυρίτιδα καίγεται και δεν εκρήγνυται αλλά φώναζε κιόλας και μιλούσε για έκρηξη. Ο κ. Παπακώστας απάντησε «δεν το δέχομαι, τη λέξη έκρηξη εγώ την ανέφερα όταν ζήτησα να μάθω εάν οι πόρτες του εμπορευματοκιβωτίου άνοιξαν λόγω έκρηξης. Το σλόγκαν του Γεωργιάδη ήταν ότι η πυρίτιδα καίγεται και δεν εκρήγνυται».

Ανέφερε επίσης ότι «έπρεπε να απαλλαγούμε από τον μπελά αφού ελλόχευε κίνδυνος για πυρκαγιά και υπήρχε κίνδυνος για την ασφάλεια του προσωπικού της Ναυτικής Βάσης. Δύο επιλογές είχαμε είτε να καταστραφεί η πυρίτιδα είτε να την εκποιήσουμε».

Ερωτηθείς από την Κ. Α. ποια ήταν η κατάσταση των εμπορευματοκιβωτίων λίγες μέρες πριν την έκρηξη, ο κ. Παπακώστας είπε πως «ο κίνδυνος ήταν πιο αυξημένος αλλά όχι για έκρηξη. Υπήρχε ο κίνδυνος αυτανάφλεξης και πυρκαγιάς τεραστίων διαστάσεων από τα εμπορευματοκιβώτια. Ξέρετε τι θα προκαλούσε δεδομένου ότι στη Ναυτική Βάση υπήρχαν αποθήκες πυρομαχικών και πυραύλων» διερωτήθηκε και επανέλαβε πως «δεν ήμουν εμπειρογνώμονας αλλά ούτε και ο ΑΓΕΕΦ για να κάνω αυτά που έπρεπε να γίνουν».

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπακώστας ανέφερε στο Δικαστήριο πως «βλέπουμε τους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς σε τελετές και εκδηλώσεις ντυμένους με τις στολές τους, φορτωμένους με παράσημα σαν τα παγώνια. Μιας μπακίρας δουλειά ήταν να κάνει ο ΑΓΕΕΦ, ήταν να του υποδείξω εγώ πώς να την κάνει; Εγώ είμαι Υπουργός και η επιθυμία του Υπουργού είναι οδηγία. Αν δεν έλεγα την άποψη μου και δεν έδινα οδηγίες για το θέμα του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου θα εγκληματούσα» κατέληξε.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 09.00 το πρωί.

Keywords
Τυχαία Θέματα