Αρρώστιες επικίνδυνες, που έχουμε “ξεχάσει”

15:02 25/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μπορεί ασθένειες, όπως η πανούκλα ή χολέρα να σκοτώνουν ακόμα και το 2010 ανθρώπους; Κι όμως, ασθένειες ή γενικά προβλήματα υγείας που ο κοινός νους τα θεωρεί “ξεπερασμένα”, κυρίως, λόγω του ότι η ιατρική επιστήμη έχει καταφέρει να τα αντιμετωπίσει, συνεχίζουν ακόμα τη δράση τους.

Πανούκλα ( ή καλύτερα πανώλη)

Πρόκειται, ίσως, για την πιο θανατηφόρα ασθένεια που έχει χτυπήσει ποτέ την ανθρωπότητα. Πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

από αυτή. Τα συμπτώματα της είναι: πυρετός και ρίγη, πρησμένοι λεμφαδένες και μυϊκοί πόνοι.

Αν και πρόκειται πλέον για απόλυτα ιάσιμη ασθένεια, η πανούκλα συνεχίζει να προσβάλει 1.000 με 3.000 ανθρώπους το χρόνο, κυρίως, όσους έρχονται σε επαφή με άγρια ζώα.

Τράχωμα

Είναι η κυριότερη αιτία που οδηγεί στην ολική τύφλωση. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, εκ των οποίων τα 8 εκατομμύρια έχουν οδηγηθεί σε τύφλωση.

Το τράχωμα προκαλείται από έναν τύπο βακτηριδίου, γνωστό και ως χλαμύδιο, βακτηρίδιο που προκαλεί την ομώνυμη σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Το τράχωμα προσβάλει το εσωτερικό μέρος του βλεφάρου, προκαλώντας φλεγμονή και πρήξιμο που μπορούν να προκαλέσουν αναστροφή στα ματόκλαδα, μέχρι να τριφτούν στο μάτι. Αυτό το τρίψιμο είναι που οδηγεί σε τύφλωση.

Επειδή η νόσος είναι ασυμπτωματική, είναι εύκολο για έναν ασθενή να μεταδώσει την ασθένεια…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα