Ασπίδα προστασίας των εθνικών μας συμφερόντων, ζητά ο Πρόεδρος της Βουλής

13:05 16/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα ο δεύτερος γύρος δανειοδοτήσεων  ακολουθώντας μια πολιτική με διαφάνεια, αλλά και με συνεκτίμηση των εθνικών  προτεραιοτήτων, ”ούτως ώστε γύρω από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)  της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαμορφωθεί μία ασπίδα προστασίας των εθνικών  μας συμφερόντων”, δηλώνει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της εναρκτήριας τελετής Ασφαλιστικού Συνεδρίου,  που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία,

ο κ. Ομήρου σε ό,τι αφορά την χθεσινή  ανακοίνωση της Noble Energy ότι τα κοίτασμα φυσικού αερίου που βρίσκονται στο  Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ ανέρχονται στα 3-9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια,  με 60% πιθανότητες γεωλογικής επιτυχίας, είπε ότι φαίνεται να μην  επιβεβαιώνονται οι μεγάλες προσδοκίες, χωρίς αυτό, όπως ανέφερε, ”να σημαίνει ότι υπάρχει ένα οριστικό και τελεσίδικο συμπέρασμα σε ό,τι αφορά τις ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρίσκονται στο υποθαλάσσιο χώρο του οικοπέδου 12 εντός ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

”Ηθελα όμως να εκφράσω την ανησυχία μου για πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι η προοπτική εξαγωγής μέσω Κύπρου φυσικού αερίου προς τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνεται να είναι μία επιλογή από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Δεν θέλω σε αυτό το σημείο να σπεύσω να εξάξω οριστικά συμπεράσματα. Ωστόσο ανεξάρτητα από αυτό, θέλω να εκφράσω φόβους και ανησυχίες για την ακολουθούμενη επίσημη πολιτική σε ό, τι αφορά το ενεργειακό”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου επανέφερε την πρόταση της ΕΔΕΚ για ένα Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής, το οποίο, όπως είπε, ”θα έχει την ευθύνη, μιας συλλογικής διαχείρισης και συνδιαμόρφωσης αποφάσεων επί αυτού του κεφαλαιώδους ζητήματος που αφορά όχι μόνο τις παρούσες, αλλά και τις μέλλουσες γενεές του κυπριακού λαού”.

”Γι’ αυτό επαναφέρω με ένταση θα έλεγα την θέση μας να εγκαταλειφθούν ερασιτεχνισμοί, να εγκαταλειφθούν ενέργειες που δημιουργούν δυστυχώς και διχαστικό κλίμα και σε αυτό το τομέα που έπρεπε να μας ενώνει και να πορευτούμε σε μια εθνική συναίνεση μέσα από την δημιουργία και την λειτουργία αυτού του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής”, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει μόνο οικονομικές διαστάσεις, έχει τεράστιες γεωπολιτικές διαστάσεις, υπό την έννοια ότι ανατρέπεται το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον στην περιοχή.

”Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία του κυπριακού λαού, αλλά και για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής μας θέση την οποία να αξιοποιήσουμε προς όφελος και της μεγάλης εθνικής μας υπόθεσης”, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά το ποιοι θα αναλάβουν τα επόμενα οικόπεδα, ο κ. Ομήρου είπε ότι θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα ο δεύτερος γύρος δανειοδοτήσεων και θα πρέπει να ακολουθηθεί ”μια πολιτική ασφαλώς με διαφάνεια, αλλά και μ

Keywords
Τυχαία Θέματα