Αβέρωφ Νεοφύτου: «Φυσικό Αέριο: στρατηγική διαχείριση της ιστορικής πρόκλησης»

20:57 25/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

«Φυσικό Αέριο: στρατηγική διαχείριση της ιστορικής πρόκλησης»

Η πρόσφατη ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, σε συνδυασμό με παλαιότερες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην οικονομική ζώνη του Ισραήλ, άλλαξαν για πάντα τον γεωπολιτικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και ανοίγουν νέες προοπτικές για την χώρα μας, τις οποίες θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε.

Η ανακάλυψη των κοιτασμάτων αυτών, πέραν από τις προοπτικές που ανοίγονται, φέρνει μαζί

της και μεγάλες ευθύνες. Και σε αυτό το σημείο είναι που θα πρέπει να επικεντρωθούμε γιατί άλλο είναι να έχουμε διαθέσιμο φυσικό αέριο και άλλο να καταστεί εμπορεύσιμος ο φυσικός αυτός μας πλούτος. Και σίγουρα πριν από την διαδικασία προσφορών για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης υπάρχουν ορισμένα σημαντικά πράγματα που είναι απαραίτητο να επιλυθούν και να προηγηθούν.

Πρώτον, θα πρέπει να ετοιμασθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τον υποθαλάσσιο αγωγό, ο οποίος θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου με την Κύπρου.

Δεύτερο, θα πρέπει να παρθεί η πολιτική απόφαση για την δημιουργία του χερσαίου τερματικού υγροποίησης και το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα διέπει το τερματικό. Για να καταστεί εμπορεύσιμο το φυσικό αέριο που έχουμε θα πρέπει σίγουρα είτε να κατασκευαστεί το τερματικό υγροποίησης, είτε, με δεύτερο υποθαλάσσιο αγωγό προς την Ελλάδα, να συνδεθούμε με την κεντρική Ευρώπη. Μόνο με τους τρόπους αυτούς θα μπορούμε να εξάγουμε το φυσικό αέριο στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας, που αναμένεται να είναι οι πιο λογικοί προορισμοί. Η επιλογή για μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω αγωγού στην Τουρκία και από εκεί μεταφορά του στις αγορές, δεν είναι επιλογή με άλυτο το Κυπριακό και την Τουρκία να κατέχει παράνομα την μισή Κύπρο. Η άλλη επιλογή για μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω αγωγού στις χώρες της Μέσης Ανατολής και από εκεί μέσω Τουρκίας να μεταφέρεται στις αγορές δεν είναι και πάλι εφικτή επιλογή με δεδομένο τις σχέσεις του Ισραήλ με τις χώρες αυτές. Άρα οι μόνες επιλογές που έχουμε στην διάθεση μας είναι η κατασκευή τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο και η εξαγωγή του φυσικού αερίου στις αγορές ή η συνέχιση του υποθαλάσσιου αγωγού προς την Ελλάδα.

Τρίτο, θα πρέπει όλες οι συμφωνίες για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες καθώς επίσης και οι συμφωνίες συνεκμετάλλευσης να συνομολογηθούν και να επικυρωθούν, τόσο από το κοινοβούλιό μας όσο και από τα κοινοβούλια των άλλων χωρών.

Το τέταρτο θέμα που θα έπρεπε απαραίτητα να είχε ξεκαθαριστεί πριν από τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, ήταν η δημιουργία κρατικής Κυπριακής Εταιρίας Πετρελαίων. Και θα έπρεπε ίσως πριν από κάθε νέο γύρο αδειοδοτήσεων να έμπαινε ο όρος η Κυπριακή εταιρία να συμμετέχει με ένα ποσοστό στην εκμετάλλευση του κάθε ενεργειακού μας οικοπέδου. Αυτό θα έδινε την δυνατότητα στην Κυπριακή εταιρία να προβαίνει σε Δημόσια Προσφορά (IPO) πριν από κάθε γύρο αδειοδοτήσεων και να αντλεί κεφάλαια μερικών δισεκατομμυρίων. Με τον τρόπο αυτό θα παρεχόταν η δυνατότητα σε ντόπιες επιχειρήσεις, ιδιώτες επενδυτές

Keywords
Τυχαία Θέματα