Χριστόφιας: Τον Ιανουάριο θα φανεί αν οι συνομιλίες είναι στην τελική ευθεία

22:05 1/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Τον Ιανουάριο θα μπορεί να συνεκτιμηθεί κατά πόσο οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού βρίσκονται στην τελική ευθεία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για το αποτέλεσμα των διήμερων συνομιλιών στο Greentree, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε επίσης ότι θέση μας είναι να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

και να συμμετάσχουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι εγγυήτριες δυνάμεις, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε και τις διεθνείς πτυχές του ζητήματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στο Greentree, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η μεθοδολογία που προτάθηκε ήταν, εν τη απουσία του Γενικού Γραμματέα, οι δύο αντιπροσωπείες να παρακαθίσουν σε συνομιλίες με επικεφαλής τους κ. Πάσκοε και Ντάουνερ και κάποια άλλα μέλη της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών. Και – χωρίς να υποτιμούμε κανέναν από την ομάδα του ΓΓ – επειδή δεν ήλθαμε γι’ αυτό, εμείς είπαμε ότι θα θέλαμε να γίνουν οι συνομιλίες όπως και στο παρελθόν, με την παρουσία του, πράγμα το οποίο πετύχαμε».

Αξιολογώντας τη σχετική αναφορά της δήλωσης του ΓΓ για συνέχιση της διαπραγμάτευσης στην Κύπρο και στη συνέχεια να έλθουν οι δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο, για να ξανασυναντηθούν μαζί του, ο Πρόεδρος είπε ότι «συμφωνεί απόλυτα μαζί του».

«Βεβαίως είναι και δική μας επιθυμία. Γιατί ερχόμαστε; Γιατί κάνουμε συνομιλίες; Για να χάνουμε το χρόνο μας; Κάνουμε συνομιλίες για να επιλύσουμε το Κυπριακό. Το θέμα είναι κι άμα μειωθούν και απαλειφθούν οι διαφορές που υπάρχουν πάνω στα πιο καίρια ζητήματα του Κυπριακού, στις οποίες αναφέρθηκε κι ο ίδιος ο ΓΓ ότι έχει γίνει πολύ λίγη πρόοδος κι αλλού καθόλου, και φτάσουμε σε σύγκλιση σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού, τότε θα είναι έτοιμος – κι εμείς το θέλουμε – να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η δική μας θέση είναι συμμετάσχουν και τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι εγγυήτριες δυνάμεις, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε και τις διεθνείς πτυχές του ζητήματος, εγγυήσεις, συμμαχίες κ.λπ.».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Γενικός Γραμματέας δίδει έναν περισσότερο αισιόδοξο τόνο, απ’ ό,τι στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η δουλειά του Γενικού Γραμματέα και των ανθρώπων του δεν είναι να διαπιστώνει αδιέξοδο και την ίδια ώρα να καλεί τις δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους στην Κύπρο για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να επανέλθουν στη Νέα Υόρκη. Κατά συνέπεια βλέπω φυσιολογικό να πει αυτό που είπε ο ΓΓ, για να δικαιολογεί βάσιμα την πρόσκλησή του να επανέλθουμε».

Σε ερώτηση πόσο μακριά είμαστε από αυτό που αποκαλεί «τελική ευθεία» στη δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «αυτό θα φανεί τον Ιανουάριο».

«Δεν μπορούμε τώρα να μιλάμε πόσο μακριά θα είμαστε από την τελική ευθεία, εφόσον όλοι θα

Keywords
Τυχαία Θέματα