Χρόνο στην Κυβέρνηση να καταρτίσει νομοσχέδιο για το φόρο εγγραφής μεταχειρισμένων οχημάτων από ΕΕ, δίνει η Βουλή

16:54 17/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Χρόνο στα Υπουργεία Οικονομικών και Συγκοινωνιών και Έργων να εξετάσουν τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με την κατάρτιση νομοσχεδίου που αφορά την απομείωση του φόρου εγγραφής των μεταχειρισμένων οχημάτων τα οποία μεταφέρονται στην Κύπρο από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, αποφάσισε να δώσει, κατά τη σημερινή της συνεδρία, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, προτού προωθήσει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στόχος

του εναρμονιστικού νομοσχεδίου είναι να ρυθμιστεί η απομείωση του φόρου εγγραφής όλων των μεταχειρισμένων οχημάτων, τα οποία μεταφέρονται στην Κύπρο από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έτσι ώστε η εθνική νομοθεσία να καταστεί πλήρως συμβατή με το άρθρο 110 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ. Η απομείωση του φόρου πραγματοποιείται στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το επεξηγηματικό σημείωμα του Υπουργείου Συγκοινωνιών, λαμβάνοντας υπόψη την κατηγορία και την ηλικία του οχήματος.

Περαιτέρω προβλέπεται η δυνατότητα για τον ιδιοκτήτη μεταχειρισμένου οχήματος που εμπίπτει στις κατηγορίες που καθορίζει το νομοσχέδιο, να υποβάλει ένσταση στον Εφορο αμφισβητώντας την εφαρμογή στην δική του περίπτωση των αντικειμενικών κριτηρίων για τον καθορισμό της απομείωσης, επικαλούμενος ότι η εφαρμογή των εν λόγω κριτηρίων στην περίπτωση του θα οδηγούσε σε καταβολή υψηλότερου φόρου εγγραφής σε σχέση με αυτόν που επιβάλλεται στα αντίστοιχα μεταχειρισμένα οχήματα που είναι εγγεγραμμένα στη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για την εγγραφή όλων των μηχανοκίνητων οχημάτων επιβάλλεται φόρος εγγραφής με βάση τον κυβισμό του κινητήρα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του κάθε οχήματος. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται με την ίδια μέθοδο για όλα τα οχήματα, καινούργια και μεταχειρισμένα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία και όλη κατάσταση του οχήματος.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή αντίκειται στο κοινοτικό κεκτημένο επειδή η επιβολή φόρου εγγραφής σε μεταχειρισμένο όχημα που μεταφέρεται στη Δημοκρατία από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ πρέπει να περιέχει έκπτωση που να βασίζεται στην ηλικία, τον τύπο, τη γενική κατάσταση και τα άλλα χαρακτηριστικά του οχήματος.

«Παρά το ότι έχει ετοιμαστεί ένα νομοσχέδιο και έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων,  σήμερα έχουμε ακούσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται αυτό το νομοσχέδιο ως έχει και έχει κάποιες βασικές παρατηρήσεις», δήλωσε, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι τόσο το Υπουργείο Συγκοινωνιών όσο και το Υπουργείο Οικονομικών «δεν ήταν σε θέση να πουν πώς θα απαντήσουν σε αυτές τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η εισήγηση του Υπουργείου Συγκοινωνιών με βάση το νομοσχέδιο, είναι να διατηρηθεί ένα τέλος εγγραφής που ανέρχεται στα 150 ευρώ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί αυτό το τέλος ως φόρο και πρέπει να απομειώνεται με βάση κάποια χαρακτηριστικά που εφαρμόζονται και σε άλλες φορολογίες αυτοκινήτων.

Η

Keywords
Τυχαία Θέματα