Δεν είναι τρομοκράτης, είπε στο Κακουργιοδικείο ο 24χρονος Λιβάνιος

14:55 20/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεν έχω σχέση με τρομοκρατία και δεν είχα ποτέ σκοπό να βλάψω κανέναν, ισχυρίστηκε σήμερα ο 24χρονος Λιβάνιος που κρατείται από το καλοκαίρι σε σχέση με υποθέσεις κατασκοπίας, συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης κατά ισραηλινών στόχων.

Ο 24χρονος Λιβάνιος, κάτοχος σουηδικού διαβατηρίου, οδηγήθηκε εκ νέου σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου, όπου διαβάστηκε η ελληνική μετάφραση

της ένορκης κατάθεσης του, στην οποία παραδέχεται πως είναι μέλος της Χεζμπολάχ τα τελευταία 4 χρόνια, υποστηρίζοντας ωστόσο, ότι ενεργούσε σαν μέλος ενός κόμματος και όχι μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και ότι, αν και μουσουλμάνος, δεν υποστηρίζει το “φανατικό Ισλάμ”.

Σύμφωνα με την απολογία του, ο 24χρονος είχε το κωδικό όνομα Wael και λάμβανε εντολές από άλλο μέλος της Χεζμπολάχ με το όνομα Αϊμάν, του οποίου τα χαρακτηριστικά δεν γνωρίζει, αφού όπως ισχυρίστηκε, στις συναντήσεις τους είχε πάντα καλυμμένο το πρόσωπο του με κουκούλα. Αναφέρει επίσης πως, ανάμεσα στις εντολές που είχε λάβει στην Κύπρο, ήταν να εντοπίσει σε Λευκωσία και Λεμεσό τόπους συνάντησης Ισραηλινών, να ζητήσει πληροφορίες για συγκεκριμένα ξενοδοχεία στην Αγία Νάπα και τιμές ενοικίασης αποθήκης. Ακόμη, δηλώνει πως του ζητήθηκε να παρακολουθήσει το παλιό νοσοκομείο Λεμεσού και να εξακριβώσει τα μέτρα ασφάλειας που υπάρχουν και τη διαδικασία εισόδου ενός αυτοκινήτου στο χώρο, τον οποίο και φωτογράφισε.

Όσον αφορά τις συνεχείς επισκέψεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στις αρχές Ιουλίου, λίγο πριν συλληφθεί, ο 24χρονος υποστήριξε πως αυτό έγινε γιατί το αυτοκίνητο που είχε ενοικιάσει από εκεί αντιμετώπιζε προβλήματα, ενώ δεν έδωσε ικανοποιητικές εξηγήσεις για τα νούμερα κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων που βρέθηκαν στο κόκκινο σημειωματάριο του.

Ο 24χρονος αναφέρει πως, πριν από την Κύπρο, ανέλαβε αποστολές παράδοσης δεμάτων, με άγνωστο για τον ίδιο περιεχόμενο, στην Αττάλεια της Τουρκίας, στη Λυών της Γαλλίας και στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Υποστηρίζει, εξάλλου, ότι λάμβανε τις εντολές, χωρίς να του εξηγούνται οι λόγοι και πως η δράση του στην Κύπρο έγινε κατά την περίοδο που ο ίδιος βρισκόταν στο νησί, στο πλαίσιο επιχειρηματικής δραστηριότητας του, με στόχο την εμπορία κυπριακών προϊόντων στο εξωτερικό.

Μεταξύ άλλων, παραδέχεται ότι έχει εκπαιδευτεί στη χρήση όπλων, ωστόσο υποστηρίζει πως αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για υπεράσπιση της πατρίδας του, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί και πως όλα τα έξοδα διακίνησης του γίνονταν από τη Χεζμπολάχ.

“Ποτέ δεν είχε σκοπό να βλάψω κανέναν. Δεν έχω σχέση με τρομοκρατία και δεν είμαι μέλος σε τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση και δεν νομίζω ότι ο Αϊμάν θα χρησιμοποιούσε εκρηκτικά για να βλάψει οποιονδήποτε”, προσθέτει στην απολογία του ο 24χρονος, ο οποίος θεωρεί πως οι εντολές που έλαβε δεν οδηγούν σε εγκληματικές ενέργειες.

Στο δικαστήριο ο Λιβάνιος κατέθεσε ως τεκμήριο το μανιφέστο της Χεζπολάχ του 2009, λέγοντας ότι σε αυτό δεν αναφέρεται πουθενά η τρομοκρατία. Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε χρόνο να μελετήσει την ένορκη κατάθεση του, καθώς και το μανιφέστο. Ως εκ τούτου, η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο στις 9:30 το πρωί, με την αντεξέταση της κατηγορούσας αρχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα