Διοικητής ΚΤ: Γίνονται σκέψεις απαγκίστρωσης τραπεζών από ελληνική οικονομία

20:13 31/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Γίνονται διάφορες σκέψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα απαγκιστρώσουμε την εξάρτηση του τραπεζικού μας συστήματος από αυτά που συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία, δήλωσε την Πέμπτη ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Πανίκος Δημητριάδης, ύστερα από απογευματινή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρη, στα γραφεία του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Συλλούρης διαβεβαίωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩΚΟ) θα δώσει την στήριξη του, όπου χρειάζεται, ώστε η Κύπρος

να ανακτήσει και πάλι μια ισχυρή οικονομία.

Ο κ. Συλλούρης ευχαρίστησε τον Διοικητή για την ενημέρωση και την ανάλυση των θεμάτων, όπως είπε, ”που υπάρχουν μπροστά μας”.

”Εμείς δεν κοιτάζουμε το θέμα του τραπεζικού συστήματος ξεχωριστά”, αλλά ”το εντάσσουμε στην γενικότερη προσέγγιση για το σύνολο της οικονομίας και αναλόγως θα στηρίξουμε, όπου χρειάζεται, ώστε η Κύπρος να ανακτήσει και πάλι μια ισχυρή οικονομία”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι έγινε μια πολύ χρήσιμη και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων σε ένα πολύ καλό κλίμα και σημείωσε ότι η συνάντηση έγινε στα πλαίσια των συναντήσεων που πραγματοποιεί για γνωριμία του με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

”Σκοπός των συναντήσεων είναι να δημιουργηθεί μια αγαστή συνεργασία με όλη την πολιτική ηγεσία ούτως ώστε στα θέματα της οικονομίας να προχωρούμε με συνεργασία και συνεννόηση για το καλό της χώρας”, πρόσθεσε.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να πει κατά πόσον γίνονται σκέψεις τόσο να κληθεί η BlackRock για να ελέγξει τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών όσο και οι κυπριακές τράπεζες να δημιουργήσουν θυγατρικές ”bad bank” στην Ελλάδα, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι ”το θέμα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι το ζητούμενο σήμερα και γίνονται διάφορες σκέψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα απαγκιστρώσουμε την εξάρτηση του τραπεζικού μας συστήματος από αυτά που συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία”.

”Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε κάποιον οίκο να ελέγξει τα χαρτοφυλάκια αλλά αυτό είναι θέμα της Τράπεζας της Ελλάδας παρά της δικής μας τράπεζας, αν δηλαδή οι κυπριακές τράπεζες αποφασίσουν να δημιουργήσουν θυγατρικές στην Ελλάδα – κάτι το οποίο εμείς ενθαρρύνουμε – τότε θα πρέπει να αποταθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος η οποία θα θέσει τους δικούς της όρους”, πρόσθεσε ο Διοικητής της ΚΤ.

”Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αυτά τα χαρτοφυλάκια πρέπει να εξεταστούν από μια εταιρεία όπως η BlackRock”, κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα