ΔΝΤ: Δύσκολη περίοδος για τον κυπριακό λαό, αλλά το αποτέλεσμα πιο βιώσιμο μοντέλο

17:17 28/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το ζήτημα αν το ΔΝΤ συμφωνούσε ή όχι με το πρώτο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, που εγκρίθηκε στις 16 Μαρτίου από το Eurogroup ετέθη έντονα από τους δημοσιογράφους, στη σημερινή τακτική ενημέρωσή τους στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις απέφυγε να επιβεβαιώσει επίσημα κάτι που ανεπίσημα ομολογούν αξιωματούχοι του Ταμείου. Ότι διαφωνούσαν με το πρώτο σχέδιο, λόγω του ότι η κατάργηση της αρχής των ασφαλισμένων καταθέσεων δημιουργούσε προβλήματα στην τραπεζική εμπιστοσύνη παγκοσμίως.

Κληθείς να δηλώσει αν η πρώτη συμφωνία με το κούρεμα όλων των καταθέσεων ήταν λάθος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. Το ίδιο και ερώτηση Ρώσου ανταποκριτή που ζήτησε να μάθει αν η πρώτη συμφωνία ήταν ενδιάμεσο στάδιο για την τελική και αν η όλη διαδικασία ήταν προμελετημένη.

«Είναι πολύ σημαντικό να κοιτάξουμε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αυτή είναι στο τραπέζι και αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή. Το σημαντικό της συμφωνίας είναι πως έχει την πλήρη υποστήριξη των κυπριακών αρχών, του συνόλου της Ευρωζώνης και των τριών οργανισμών ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν», είπε.

Ο κ. Ράις χαρακτήρισε την περίπτωση της Κύπρου «πολύ σύνθετη και μοναδική στη φύση της. Θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί το παράδειγμα στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Παρόλα αυτά αρνήθηκε να αποκλείσει την επανάληψή της.

«Γενικότερα (η κατάσταση) δείχνει την ανάγκη η Ευρώπη να συνεχίσει να προχωρά στην κατεύθυνση μιας τραπεζικής ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει, όχι απλά έναν ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης, αλλά ένα ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης που να εδράζεται σε μία αρχή εξυγίανσης.

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο κ. Ράις είπε πως «γνωρίζουμε ότι η προσαρμογή που συνεπάγεται από το σχέδιο, καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα συρρικνώνεται και η οικονομία θα προσαρμόζεται ανάλογα, θα είναι μία δύσκολη περίοδος για τον κυπριακό λαό για κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο βιώσιμο και αναπτυξιακό».

Ο κ. Ράις υποστήριξε ότι η δεύτερη συμφωνία αντιμετώπισε αμέσως το βασικό πρόβλημα της Κύπρο, που ήταν ο υπέρμετρος μεγάλος τραπεζικός τομέας με τις δύο μεγαλύτερες τράπεζές της βαθιά πτωχευμένες και χρεωμένες, προστατεύοντας πλήρως τις ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες «μέσω μιας ξεκάθαρης στρατηγικής η οποία διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους Κύπριους», αλλά και τους ευρωπαίου φορολογούμενους.

Ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις που θα έχουν οι οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο στην ελληνική οικονομία και στις 1.600 περίπου ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν άμεση σχέση με το νησί.

Ο κ. Ράις δέχθηκε ερωτήματα και για τις σχέσεις Κύπρου-τρόικας και τις εντάσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κ. Λαγκάρντ, στα οποία απέφυγε να εισέλθει, επιμένοντας στο ότι η συμφωνία έχει την πλήρη υποστήριξη της κυπριακής κυβέρνησης, της Ευρωζώνη και του Ταμείου.

Αναφορικά με τις σχέσεις του ΔΝΤ με την Κύπρο, θα έλεγα, είπε, ότι το «Ταμείο έχει το μέγιστο σεβασμό προς την κυβέρνηση και το λαό της Κύπρο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Η εμπλοκή μας αντικατοπτρίζει αυτό το σεβασμό κι είμαστε εκεί να συμβουλέψουμε και να βοηθήσουμε».

Αν κι οι πληροφορίες έφεραν την ομάδα του ΔΝΤ να αναχωρεί από την Κύπρο, ο κ. Ράις μίλησε για γενική «για αναμενόμενη ολοκλήρωση της αποστολής στις αρχές Απριλίου».

«Οι ομάδες του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ βρίσκονται στην Κύπρο. Προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλες. Αυτό θα προσδιορίσει και το ποσό της οικονομικής βοήθειας που θα εισηγηθεί το ΔΝΤ για την Κύπρο».

Την απόφαση για το οικονομικό πακέτο θα λάβει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ πριν τα τέλη Απριλίου.

Τέλος, ο κ. Ράις δεν ήταν σε θέση να δώσει απαντήσεις για πληροφορίες περί εκροής χρημάτων από τις δύο τράπεζες στη διάρκεια που ήταν κλειστές, ή αναφορικά με τις αντιδράσεις της Ρωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα