Συνέντευξη του Υπουργού Εργασίας στην «EUROPOLITIQUE» για την οικονομία

16:58 28/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνέντευξη ειδικευμένο σε ευρωπαϊκά θέματα έντυπο Europolitique”, το οποίο εκδίδεται στις Βρυξέλλες, παραχώρησε ο Υπουργός Εργασίας, στην οποία αναφέρεται στην απόφαση του Εurogroup και τις προοπτικές της οικονομίας.

Σε ερώτηση αν του προκάλεσε έκπληξη η απόφαση του Eurogroup της 15ης Μαρτίου για την επιβολή τέλους στις καταθέσεις, ο Γεωργιάδης απαντά «Ναι. Για μία περίοδο τα ΜΜΕ αναφερόντουσαν σε αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό ήδη δημιούργησε μία πίεση

στο τραπεζικό μας σύστημα. Ήταν σαν κάποιοι να ήθελαν να σπρώξουν τις τράπεζές μας σε δύσκολη θέση, ώστε η απόφαση για την επιβολή της εισφοράς να είναι αναπόφευκτη».

Αναφορικά με το ταμείο αλληλεγγύης, που είχε προτείνει η κυπριακή Κυβέρνηση και εάν αυτό πράγματι αποτελούσε βιώσιμη λύση, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση βρισκόταν υπό ισχυρή πίεση, σχεδόν υπό ένα εκβιασμό, με την πρώτη απόφαση του Eurogroup. Όταν ο Πρόεδρος επέστρεψε από τις Βρυξέλλες παρουσίασε τη συμφωνία και τα διλήμματα που αυτή δημιουργούσε και ζήτησε από το κοινοβούλιο να την εγκρίνει. Όχι γιατί ήταν μία καλή συμφωνία, αλλά γιατί ήταν η μόνη που μας είχε προταθεί. Η Βουλή δεν την ενέκρινε. Επομένως, το ταμείο αλληλεγγύης ήταν μία από τις εναλλακτικές λύσεις που η κυπριακή Κυβέρνηση προσπάθησε να ετοιμάσει, αφού βρέθηκε σε μία αδύνατη κατάσταση: το Eurogroup δεν μας άφησε εναλλακτική λύση, το Κοινοβούλιο είπε όχι», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση εάν η δεύτερη απόφαση του Eurogroup είναι καλύτερη από την πρώτη, ο Υπουργός Εργασίας απαντά ότι «είναι καλύτερη σύμφωνα για κάποιους, πολύ χειρότερη για άλλους και θα μπορούσε να αποβεί εξίσου επώδυνη για την κυπριακή οικονομία με την πρώτη. Κανείς δεν αμφισβητεί και κυρίως η Κυβέρνηση που έχει μόλις 20 ημέρες στην εξουσία, ότι η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα έχουν προβλήματα, τόνισε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι «είχαμε υπογραμμίσει τα προβλήματα εδώ και χρόνια όταν είμαστε στην αντιπολίτευση και είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργήσουμε για τη διόρθωση των ανισορροπιών τόσο της οικονομίας όσο και του τραπεζικού συστήματος».

«Εκείνο όμως που μας ζητήθηκε κατά τις συναντήσεις του Eurogroup ήταν να διορθώσουμε αυτές τις ανισορροπίες άμεσα, είναι σαν να εξαφανίζει κάποιος το λίπος από το σώμα ενός υπέρβαρου ατόμου αντί να το υποβάλλει σε σταδιακή δίαιτα και σωματική άσκηση, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την πραγματική οικονομία της Κύπρου», είπε.

«Εμείς θα αναπροσαρμόσουμε το τραπεζικό σύστημα, αλλά ο πραγματικός, ο παραγωγικός τομέας της οικονομίας και ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών θα περάσουν μία περίοδο πολύ δύσκολη. Ήδη και πριν από αυτό είχαμε ύφεση και μία αύξηση της ανεργίας. Αυτή η απόφαση θα κάνει τα πράγματα χειρότερα για την πραγματική οικονομία. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που σκεπτόμαστε ότι η απόφαση υπήρξε πολύ αυστηρή και σκληρή. Ακόμα και οι απαιτήσεις σχετικά με το μέγεθος του δανεισμού μας είναι πολύ περισσότερο αυστηρές από οποιαδήποτε άλλη χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής», επισήμανε.

Ερωτηθείς για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, που αποτελούσαν τμήμα της πρότασης για το ταμείο αλληλεγγύης, ο Γεωργιάδης αναφέρει ότι «τα ταμεία συντάξεων αντιμετωπίζουν τώρα μεγάλες δυσκολίες. Είναι αυτά που έχουν θιγεί περισσότερο από την απόφαση του Eurogroup, γιατί αντιπροσωπεύουν τις πιο μεγάλες καταθέσεις των δύο τραπεζών: 600 εκατομμύρια ευρώ για τη Λαϊκή και 820 εκατομμύρια ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου. Ως κυβέρνηση πρέπει να βρούμε μία λύση. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω ποια ακριβώς, αλλά μετά τη συμφωνία με την τρόικα, η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να ενεργήσει», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα