ΕΔΕΚ: Εναντίον της πρότασης της Τρόικας για μετατροπή των αξιογράφων σε μετοχές

15:48 10/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε σήμερα τη στήριξη του Κινήματος στους κατόχους τραπεζικών αξιογράφων, προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ τάσσεται εναντίον της πρότασης για μετατροπή των αξιογράφων σε μετοχές, όπως εισηγείται η Τρόϊκα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με το Σύνδεσμο Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ,

ο κ. Ομήρου  είπε ότι συζήτησαν «το γνωστό ζήτημα που αφορά στο έγκλημα που έχει συντελεστεί σε βάρος χιλιάδων συμπολιτών μας που εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες τους σε τραπεζικά ιδρύματα και που κινδυνεύουν σήμερα να χάσουν αυτές τις καταθέσεις και να εκτεθούν ανεπανόρθωτα».

Η ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, «θα σταθεί δίπλα στους κατόχους αξιογράφων για να παρεμποδίσουμε, ως οφείλουμε, τη δικαίωση αυτών που εξαπάτησαν, παραπλάνησαν, παραβίασαν σωρευτικά νομοθεσίες και κανονισμούς και κατέπεισαν τους κατόχους αξιογράφων να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία».

«Το θέμα των κατόχων των αξιογράφων», συνέχισε, «είναι πολυσύνθετο, με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις και είναι απαραίτητο να βρεθούν οι λύσεις, το συντομότερο, ώστε να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη θυματοποίηση των πολιτών».

Ανέφερε ότι «πέραν των ευθυνών που υπάρχουν για την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα -οι οποίες και θα πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν – τασσόμαστε υπέρ της γρήγορης εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει και πάλι μοχλό ανάπτυξης».

«Μέσα σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να ενταχθεί και το θέμα των αξιογράφων», είπε.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι «αναμένουμε το κείμενο των αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τις προτάσεις της Τρόικα για τον τραπεζικό τομέα».

«Σεβόμαστε απόλυτα την ανεξαρτησία της ΚΤ και το γεγονός ότι πλείστα από τα ζητήματα έχουν τεχνοκρατικό χαρακτήρα. Όμως, δεν δεχόμαστε την άποψη ότι το θέμα των αξιογράφων συνδέεται με τεχνοκρατικά ζητήματα, γιατί αυτό το θέμα συνδέεται με πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «θεωρούμε σημαντική τη διασφάλιση των κατόχων των αξιογράφων, οι οποίοι υπήρξαν θύματα παραπλάνησης», προσθέτοντας ότι «δεν δεχόμαστε- και αυτό θα δηλώσουμε και τη Δευτέρα στη σύσκεψη του Προεδρικού – τη μετατροπή των αξιογράφων σε μετοχές, όπως εισηγείται η Τρόϊκα».

«Θα στηρίξουμε», συνέχισε, «με κάθε τρόπο την οριστική επίλυση του προβλήματος χωρίς τη θυματοποίηση των συμπολιτών μας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Ομήρου για την «απόλυτη συμπαράσταση και στήριξη του στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας».

«Έχει αποδειχθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, με καταγγελίες που έχουμε και οι οποίες ξεπερνούν τις 800, ότι πάρα πολύς κόσμος έχει παραπλανηθεί και έχει εξαπατηθεί», είπε και πρόσθεσε ότι «οι τράπεζες δεν ακολούθησαν τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζες ούτε και την οδηγία  MiFID που προβλέπει ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να είχαν αδειούχους επενδυτικούς συμβούλους για να πωλού

Keywords
Τυχαία Θέματα