Εισηγήσεις ΣΕΚ για Ταμεία Προνοίας και Σύνταξης Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής

16:31 5/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ΣΕΚ καταθέτει εισηγήσεις για διασφάλιση Ταμείων Προνοίας και Ταμείων Σύνταξης που έχουν καταθέσεις στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή και επηρεάζονται λόγω των αποφάσεων που σχετίζονται με τις Τράπεζες. Γενική τοποθέτηση επί θέματος αρχής, σημειώνοντας ότι «οι καταθέσεις των Ταμείων Προνοίας και των Ταμείων Σύνταξης

που βρίσκονται στις δύο Τράπεζες (Λαϊκή και Κύπρου) θα πρέπει να διασφαλιστούν πλήρως».

Σε ανακοίνωσή της η ΣΕΚ διατυπώνει την εισήγηση όπως «οι καταθέσεις των Ταμείων Προνοίας και Ταμείων Σύνταξης που βρίσκονται στη Λαϊκή θα πρέπει να διασφαλιστούν στο ίδιο ποσοστό που θα διασφαλιστούν οι καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου».

Προσθέτει πως «νοείται ότι οι καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου θα τύχουν ‘απομοίωσης’ στο ποσοστό που τελικά θα αποφασισθεί για όλους τους καταθέτες».

Η ΣΕΚ αναφέρει ότι «η οποιαδήποτε ζημιά που προκύπτει στα Ταμεία Προνοίας και Ταμεία Σύνταξης από τις καταθέσεις και στις δύο Τράπεζες θα διασφαλιστεί πλήρως βάσει της εισήγησης όπως «για ολόκληρο το ποσό της ζημιάς που προκύπτει στα Ταμεία Προνοίας και Συντάξεων στην Τράπεζα Κύπρου θα παραχωρηθούν μετοχές της εν λόγω Τράπεζας (όπως θα συμβεί για κάθε καταθέτη)».

Επίσης, «για ολόκληρο το ποσό της ζημιάς που προκύπτει στα Ταμεία Προνοίας και Συντάξεων στην Λαϊκή Τράπεζα θα παραχωρηθούν κυβερνητικές εγγυήσεις ενώ οι όποιες διασφαλίσεις δίδονται όπως περιγράφονται πιο πάνω θα μπορούν να ρευστοποιηθούν μέσω μιας διαδικασίας ή ενός μηχανισμού, διάρκειας μέχρι 10 έτη στην περίπτωση που το Ταμείο Προνοίας ή/και το Ταμείο Σύνταξης παρουσιάσει προβλήματα ρευστότητας για κάλυψη των υποχρεώσεων προς τα μέλη του.», αναφέρει η ΣΕΚ.

Προσθέτει ότι «η ρευστοποίηση στην περίπτωση των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου θα γίνεται στην ονομαστική αξία των μετοχών ανεξαρτήτως αν η αγοραία αξία της μετοχής είναι μικρότερη ενώ θεωρείται αυτονόητο ότι στην περίπτωση που η αγοραία αξία της μετοχής είναι ψηλότερη της ονομαστικής τότε οι εν λόγω μετοχές θα μπορούν να ρευστοποιηθούν στο χρηματιστήριο».

Η ΣΕΚ αναφέρεται στην περίπτωση των κρατικών εγγυήσεων της Λαϊκής η οποία θα γίνεται και πάλι στην ονομαστική αξία της εγγύησης με την χρηματοδότηση του μηχανισμού ρευστοποίησης να γίνεται από εθνικούς πόρους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΣΕΚ, «κατά την λήξη της χρονικής περιόδου των 10 ετών το κάθε Ταμείο Προνοίας και Συντάξεως θα πρέπει να αποφασίσει τελεσίδικα αν θα κρατήσει τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου ή θα τις ρευστοποιήσει στο πλαίσιο του μηχανισμού στην ονομαστική τους αξία συν ένα μικρό ποσοστό απόδοσης που δεν θα υπερβαίνει την αντίστοιχη απόδοση των χρεογράφων».

Νοείται, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι «στην περίπτωση των κρατικών εγγυήσεων που θα δοθούν στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας θα είναι πληρωτέα κατά τη λήξη της 10ετίας».

Η ΣΕΚ αναφέρει ότι «οι πιο πάνω ρυθμίσεις θα καταγραφούν από την Κυβέρνηση ώστε από την μια να παρακολουθείται η όλη διαχείριση τους αλλά και να εξαιρούνται για όσο χρόνο ισχύουν από τον σχετικό Νόμο».

Καταλήγοντας αναφέρει ότι «οι πιο πάνω ρυθμίσεις θα πρέπει να περιληφθούν σε σχετικό Νομοσχέδιο που θα πρέπει να κυρωθεί σε Νόμο του κράτους».

Keywords
Τυχαία Θέματα