Έκκληση Αρχιεπισκόπου-Επ. Αγνοουμένων για γεφύρωση της διαφοράς ΔΕΑ-ΙΝΓΚ

19:42 28/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Έκκληση προς όλες τις πλευρές όπως καταβάλουν κάθε προσπάθεια να γεφυρωθεί η διαφορά που υφίσταται για να παραμείνει και να συνεχίσει το πρόγραμμα ταυτοποίησης των λειψάνων των αγνοουμένων στην Κύπρο, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου.

Μιλώντας στο περιθώριο της δημοσιογραφικής διάσκεψης του Παγκύπριου Ταμείου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, για

το πρόγραμμα και τους στόχους του φετινού Μαραθωνίου, ο κ. Θεοδοσίου είπε πως «είναι πραγματικά θλιβερό να θάβουμε τους γονείς μας, ενώ αυτοί θα είχαν την ευκαιρία να θάψουν τα παιδιά τους πριν πεθάνουν».

Όπως ανάφερε «πέρσι έγιναν γύρω στις εξήντα ταυτοποιήσεις, ενώ φέτος έχουν πραγματοποιηθεί λιγότερες από δέκα», για να προσθέσει πως με αυτό το ρυθμό ούτε τα εγγόνια του δεν θα έχουν την ευκαιρία να παραλάβουν τα λείψανα των δικών τους.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις διαφορές που προέκυψαν μεταξύ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοούμενων (ΔΕΑ), οι οποίες προκάλεσαν τη στασιμότητα στη διαδικασία ταυτοποίησης των οστών αγνοουμένων, ο κ. Θεοδοσίου είπε πως «έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες προς την κατεύθυνση του να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για να υπογραφεί το συμβόλαιο».

Είπε πως «εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι και πάλι το τίμημα το πληρώνουν οι συγγενείς των αγνοουμένων, επιπρόσθετα από την ταλαιπωρία των 38 χρόνων του πόνου και της αγωνίας των συγγενών και της ψυχοφθόρας διαδικασίας των ταυτοποιήσεων και της παραλαβής λειψάνων».

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «έχουμε φτάσει στο σημείο να βγάλουμε ανακοίνωση ότι ως συγγενείς θέλουμε να γεφυρωθούν οι διαφορές. Εχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι θέλουμε το πρόγραμμα να μείνει στην Κύπρο, να μείνει στο Ινστιτούτο Νευρολογίας, όμως δυστυχώς πρέπει να σας πω ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης, γιατί το πρόγραμμα σήμερα δεν προχωρεί, φέρει σήμερα το ίδιο το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής».

Ο κ. Θεοδοσίου εξέφρασε την ελπίδα ότι στις τελευταίες 48 ώρες που μένουν μπορεί να γίνει κάτι, γιατί όπως σημείωσε έχουν δώσει για τρίτη φορά νέα διορία τα Ηνωμένα Εθνη μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας να υπογραφεί το συμβόλαιο και να εκπληρωθούν οι όροι όπως τους υποβάλλει η Διερευνητική Επιτροπή.

«Εάν δεν γίνει αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος όχι μόνο να φύγει το συμβόλαιο από το Ινστιτούτο και να πάει σε ξένο εργαστήριο, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος της πλήρους κατάρρευσης του προγράμματος των αγνοουμένων, κάτι το οποίο μας ανησυχεί πάρα πολύ», είπε.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των συγγενών των αγνοουμένων, ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε πως αυτά είναι η έλλειψη συνεργασίας από πλευράς της Τουρκίας σε θέματα πληροφοριών. Ανέφερε πως «η Τουρκία δεν έχει συνεργαστεί παρόλο το πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής και τις εκταφές οι οποίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα και οι οποίες έχουν φέρει περίπου γύρω στις 260 ταυτοποιήσεις Ελληνοκυπρίων».

Συνέχισε λέγοντας πως «αυτές οι ταυτοποιήσεις προέ

Keywords
Τυχαία Θέματα