ΗΠA: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ της

18:41 28/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να προβαίνει σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της, τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, Πρέσβης Richard Morningstar.

Μιλώντας σε γεύμα στο πλαίσιο του συνεδρίου Economist για την ενέργεια, ο κ. Morningstar ανέφερε επίσης ότι

οι ΗΠΑ θεωρούν πως οι αμερικανικές εταιρείες που προσφέρουν την ασύγκριτη εμπειρία τους, παγκοσμίου επιπέδου, πρέπει να έχουν δικαίωμα να δραστηριοποιηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε άλλες.

«Όπως ήδη έχουμε πει πολλές φορές, θεωρούμε ότι οποιοδήποτε πιθανό έσοδο στην Κύπρο θα πρέπει να μοιράζεται εξίσου μεταξύ και των δύο κοινοτήτων. Και το βασικό μήνυμα τόσο προς τη Δημοκρατία της Κύπρου αλλά και την Τουρκία, βασίζεται στη μακρόχρονη πολιτική μας η οποία έγκειται στην υποστήριξη των κατοίκων της Κύπρου στο πλαίσιο των ΗΕ και στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για την κατάληξη σε μια ειρηνευτική συμφωνία», πρόσθεσε.

Το ζήτημα των πόρων, συνέχισε, αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να μας βοηθήσει όλους να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Και αυτό, είπε, αφορά όλη την Κύπρο αλλά και άλλες χώρες προκειμένου να μοιραστούν από κοινού τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν. Επιπρόσθετα, συνέχισε, οι υπεράκτιοι πόροι φυσικού αερίου του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων το Ταμάρ και το Λεβιάθαν, που είναι μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα, υπεράκτια κοιτάσματα – όπως διευκρίνισε – φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια, ενισχύουν τη θέση τους στο χάρτη των υδρογονανθράκων και επιπλέον ενισχύουν την οικονομία του Ισραήλ καθώς και την επενδυτική ενεργειακή του πολιτική.

Αυτό το φυσικό αέριο, ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια της ενέργειας στο Ισραήλ και αυτή τη στιγμή όπως μιλάμε, σημείωσε, υπάρχουν νέες μελέτες που περιλαμβάνουν και την προοπτική του LNG.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, εργάζεται επίσης προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει διαγωνισμούς για σεισμικές μελέτες και για την επίγεια διερεύνηση υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα και νότια της Κρήτης. «Αυτά τα θέματα ξεπερνούν την Κύπρο, ξεπερνούν το Ισραήλ, ξεπερνούν και την Ελλάδα, επηρεάζουν όλη την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.

Υπάρχει μια πλειάδα νομικών ζητημάτων αλλά και πολιτικές προεκτάσεις που πρέπει να επιλυθούν, σημείωσε ο κ. Morningstar. Αναφέροντας τα συμπεράσματα – όπως τα χαρακτήρισε – είπε ότι το πρώτο είναι πως το αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο «είναι κάτι καλό». «Βοηθά να επιτύχουμε τη διαφοροποίηση, βοηθά την Ευρώπη, αλλά κυρίως βοηθά τις χώρες της περιοχής. Ολες οι χώρες της περιοχής θα επωφεληθούν από τους πόρους που υφίστανται στην Αν. Μεσόγειο και οποιαδήποτε χώρα, ανάλογα με τις ανάγκες της, από την Αίγυπτο μέχρι την Ελλάδα».

Υπάρχουν πολλές κότες που κάνουν τα χρυσά αυγά στη Μεσόγειο και υπάρχουν ισοδύναμες και ισότιμες λέξεις που μπορούν να ωφελήσουν όλες τις χώρες, όλους τους κατοίκους, είπε. «Ουδείς πρόκειται να δρέψει οφέλη αν απλά αυτή η

Keywords
Τυχαία Θέματα