Έκκληση για επιστροφή της τ/κ ηγεσίας στο τραπέζι του διαλόγου, απηύθυνε ο Πρόεδρος Χριστόφιας

19:37 25/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Έκκληση προς την τ/κ ηγεσία να επιστρέψει στο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, σεβόμενη στην πράξη τη συμφωνημένη βάση για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, απηύθυνε από το βήμα της 67ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Παράλληλα κάλεσε την Άγκυρα να τερματίσει την προκλητική της συμπεριφορά έναντι της Λευκωσίας στην υφαλοκρηπίδα

και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατήγγειλε την συνεχιζόμενη επί 38 χρόνια κατοχή του βόριου τμήματος της Κύπρου, που ακολούθησε την τουρκική εισβολή του 1974, με την διατήρηση από την Άγκυρα ισχυρής στρατιωτικής δύναμης στο νησί, καθώς και την μαζική μεταφορά εποίκων από την Τουρκία, στη βάση της πολιτικής για δημογραφική αλλοίωση του νησιού.

Κατηγόρησε εξάλλου την τ/κ ηγεσία ότι από τον περασμένο Μάιο και με τη στήριξη της Άγκυρας, αντιδρώντας στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, έχει εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις.

Είπε επίσης ότι ο νυν Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου έχει υπαναχωρήσει από όλες τις συγκλίσεις οι οποίες είχαν επιτευχθεί επί εποχής Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Συμπλήρωσε ότι ενώ για την επίλυση του Κυπριακού είναι ζωτικής σημασίας η υποστήριξη όλων των ενδιαφερομένων μερών, αντιθέτως η Τουρκία έχει υιοθετήσει τη «διπλωματία των κανονιοφόρων» και προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου.

Η Άγκυρα συμπεριφέρεται «ωσάν η Κυπριακή Δημοκρατία να μην υπάρχει στον χάρτη», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή από τη διεθνή κοινότητα αυτή η συμπεριφορά μίας χώρας που επιδιώκει να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ και που υποτίθεται ότι επιδιώκει μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες της.

«Καλώ την τ/κ ηγεσία να επιστρέψει στον διάλογο και να μοιραστεί το όραμά μας για μια επανενωμένη και ειρηνική Κύπρο» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αμετάβλητη δέσμευση της ε/κ πλευράς είναι «να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις, να συνεχίσουμε τη διαδικασία με καλή πίστη, να σεβαστούμε στην πράξη και όχι στα λόγια τη συμφωνημένη για λύση βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Εξέφρασε επίσης την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ψήφισμα 2026 του 2011, το οποίο προβλέπει πρώτα διευθέτηση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού και μετά τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τις διεθνείς πτυχές και εφόσον συναινέσουν προηγουμένως οι δύο πλευρές.

Αναφερόμενος στην έναρξη της θητείας του, το 2008, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σε συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ανέλαβε πρωτοβουλία για τερματισμό της στασιμότητας και έναρξη νέας διαδικασίας απευθείας διαπραγματεύσεων με τον τότε ηγέτη της τ/κ κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία και μόνη κυριαρχία, ιθ

Keywords
Τυχαία Θέματα