Ελλείψεις στην ασφάλεια και την υγεία των παιδιών στα σχολεία

15:09 14/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας για την ασφάλεια των σχολείων και των σχολικών χώρων, συζητήθηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα όσον αφορά την ασφάλεια

και υγεία των παιδιών, την παροχή πρώτων βοηθειών και τις υποδομές στους σχολικούς χώρους.

Είπε ακόμα ότι κατατέθηκαν πολλές προτάσεις, τις οποίες ζήτησε να κωδικοποιηθούν και στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας να ληφθούν τα μέτρα εκείνα για να ισχυροποιηθεί η ‘ομπρέλα’- πλαίσιο, για την προστασία των παιδιών από τον οποιονδήποτε κίνδυνο.

Στα μέτρα αυτά, συνέχισε, να ληφθεί υπόψη, «η οδική περιμετρική ασφάλεια των κτηρίων, η συμπεριφορά των μαθητών στα εκπαιδευτήρια, η διατροφική αλυσίδα και οι κτηριακές εγκαταστάσεις».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος δήλωσε ότι «δυστυχώς μετά λύπης μας έχουμε παρατηρήσει σήμερα ότι οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες αλλά και ο προϊστάμενος τους δεν ήταν σε θέση να μας απαντήσουν για το γεγονός πώς συγκεκριμένα σχολεία και της Λεμεσού και άλλων επαρχιών – ενώ σε αυτά έχει ολοκληρωθεί η σεισμική αναβάθμιση και έχουν γίνει κάποια έργα υποδομής – εντούτοις τοίχοι παρουσιάζουν ρωγμές, στέγες αιθουσών μπάζουν νερά, με αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί και μαθητές να τοποθετούν κουβάδες για να μαζέψουν τα νερά της βροχής στο χώρο διδασκαλίας».

Ο κ. Δίπλαρος ανέφερε πως ενώ γίνονται όλα αυτά, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς τις τεχνικές υπηρεσίες, δεν έχει γίνει το παραμικρό.

«Την ίδια ώρα δυστυχώς, οι τεχνικές υπηρεσίες, δεν μας είπαν γιατί και πώς δεν προχώρησαν να δώσουν νέα έργα υποδομής σε συγκεκριμένους εργολάβους που δεν τήρησαν τις απαιτούμενες συμφωνίες είτε γιατί καθυστέρησαν κάποια έργα είτε γιατί υπήρξαν λάθη και παραλείψεις εκ μέρους τους, αλλά συνεχίζουν να κερδίζουν και νέα έργα του δημοσίου και να προχωρούν σε αναβαθμίσεις σχολικών χώρων», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι στέγαστρα τα οποία μετά από επίπονες προσπάθειες των σχολικών εφορειών και των Συνδέσμων Γονέων έχουν κατασκευαστεί σε χώρους ώστε να διεξάγονται οι εξωσχολικοί εορτασμοί, έχουν κατασκευαστεί με αυτό τον τρόπο ώστε να μην εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίον έχουν δαπανηθεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Σε περιπτώσεις σχολείων της Λεμεσού, συνέχισε, όπου έχουν εγκατασταθεί ανελκυστήρες για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτοί δεν είναι σε λειτουργία, γιατί υπάρχουν λάθη από εκείνους που τα κατασκεύασαν.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς δήλωσε ότι στα θέματα ασφάλειας και υγείας έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου σε ό,τι αφορά στο συντονισμό, προγραμματισμό, στον έλεγχο ετοιμότητας των σχολικών μονάδων με τακτικές ασκήσεις αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, σχέδια δράσεων, τη λειτουργία επιτροπών ασφάλειας στα σχολεία.

Παρά την πρόοδο, είπε, παραμένουν και εντοπίζονται κενά, ελλείψεις ή και αδυναμίες.

Αυτά αφορούν την επάρκεια σε ό,τι αφορά στα προσόντα που κ

Keywords
Τυχαία Θέματα