Ελπίδα για επίλυση του προβλήματος στην Αλυκή Λάρνακας

15:47 30/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα των επιπτώσεων στο ευαίσθητο περιβάλλον της Αλυκής Λάρνακας από την απόρριψη τοξικών αποβλήτων, συζήτησαν σήμερα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, τα οποία εξέφρασαν την ελπίδα όλοι οι αρμόδιοι φορείς να συνδράμουν με οργανωμένο και μεθοδευμένο τρόπο, έτσι που άμεσα να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος είπε: «Πρόκειται για το σημαντικότερο υδροβιότοπο της πατρίδας μας και ένα πραγματικό στολίδι τόσο για την πόλη της Λάρνακας όσο και για την Κύπρο

ολόκληρη. Η Αλυκή σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από σύνθετα προβλήματα, το πρόβλημα της απόρριψης υγρών αποβλήτων, το πρόβλημα των αυθαίρετων παρεμβάσεων, λόγω της οικιστικής επέκτασης τόσο του Δήμου της Λάρνακας όσο και του Δήμου Αραδίππου και το πρόβλημα της απόρριψης στερεών αποβλήτων».

Όπως είπε ο κ. Μητσόπουλος, η Αλυκή βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με ανησυχίες των περιοίκων αναφορικά με την κατασκευή ενός αντλιοστασίου, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το αποχετευτικό σύστημα της Λάρνακας.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί, όπως είπε, η Δημοτική Αρχή της Λάρνακας έχει επιδείξει μια κινητικότητα και μια αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, προσθέτοντας πως τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος έχουν χαιρετίσει την απόφαση του Δήμου Λάρνακας να κινηθεί με ταχύτητα, ώστε να επιλυθούν αποφασιστικά τα προβλήματα τα οποία διαχρονικά έχουν δημιουργηθεί.

Ωστόσο, σημείωσε πως τα προβλήματα αυτά δεν είναι απλά και χρειάζεται η συνέργεια και η κοινή δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κρατικών υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα τα άμεσα, που έχουν να κάνουν με την απόρριψη ομβρίων λυμάτων στη λεκάνη της Αλυκής.

«Βεβαίως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέσα από την κατασκευή του αποχετευτικού και μέσα από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και αναβαθμισμένου και διαχειριστικού σχεδίου της Αλυκής να θωρακίσουμε το μοναδικό αυτό υδροβιότοπο της πατρίδας μας», είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το νέο Δημοτικό Συμβούλιο έχει αντιδράσει με ένα τρόπο, ο οποίος ξεπερνά σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, συμπληρώνοντας πως «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την Αλυκή ως μια αξία, ένα περιβαλλοντικό στολίδι για όλη την Κύπρο και για την περιοχή μας ιδιαίτερα».

Εξέφρασε την ελπίδα πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα συνδράμουν με οργανωμένο και μεθοδευμένο τρόπο, έτσι που άμεσα να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης ανέφερε πως «το θέμα ενός ευαίσθητου, αλλά εξαιρετικής σημασίας οικοσυστήματος, όπως είναι η Αλυκή Λάρνακας, είναι κάτι το οποίο είναι ψηλά στις προτεραιότητες του Δήμου Λάρνακας όχι μόνο για τη σημασία που έχει για τους συνδημότες μας, αλλά για την ευρύτερη σημασία που έχει για την Κύπρο ολόκληρη».

«Παρόλο», είπε, «που είναι ένα πρόβλημα το οποίο χρονίζει το οποίο διαπιστώθηκε από παλαιότερα,

Keywords
Τυχαία Θέματα